Η Γερμανία επιβεβαίωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδιάζει να παραιτηθεί από τις κυρώσεις σε βάρος της διαχειρίστριας εταιρείας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 που καταλήγει στην Ευρώπη, καθώς και σε βάρος του διευθύνοντα συμβούλου της Ματίας Βάρνιχ.
«Υπάρχει εκ μέρους του προέδρου παραίτηση από τις κυρώσεις σε βάρος της εταιρείας του Nord Stream 2 και του διευθύνοντα συμβούλου της, ο οποίος είναι Γερμανός πολίτης», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 είναι ένα από τα κύρια σημεία τριβών στις σχέσεις Γερμανίας και ΗΠΑ εδώ και χρόνια. Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι η Ευρώπη θα εξαρτάται πάρα πολύ από το ρωσικό αέριο και θέλουν να σταματήσουν το έργο με κυρώσεις.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι πρόκειται για ένα οικονομικό σχέδιο. Όμως η κριτική για τον αγωγό αυξάνεται και από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως είναι η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, οι οποίες το απορρίπτουν επίσης, καθώς βρίσκονται θεσμικά απέναντι στη Μόσχα.