Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχωρά στις προσπάθειές της να αναπτύξει το δικό της ψηφιακό νόμισμα, ανακοινώνοντας την Πέμπτη ότι το καλοκαίρι θα δημοσιεύσει ένα ερευνητικό έγγραφο αναφορικά με τη πρωτοβουλία αυτή.

Παρόλο που η Fed δεν έθεσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην τεχνολογία των πληρωμών, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί προσεκτικά και προσαρμόζεται σε αυτές τις καινοτομίες.

«Η αποτελεσματική λειτουργία της οικονομίας μας απαιτεί οι άνθρωποι να έχουν πίστη και εμπιστοσύνη όχι μόνο στο δολάριο, αλλά και στα δίκτυα πληρωμών, τις τράπεζες και άλλους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που επιτρέπουν τη ροή χρημάτων σε καθημερινή βάση», δήλωσε ο Πάουελ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, που συνοδεύει την ανακοίνωση.

«Η εστίασή μας είναι στη διασφάλιση ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού συστήματος πληρωμών που θα παρέχει ευρεία οφέλη σε αμερικανικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα θα αγκαλιάζει την καινοτομία», είπε.

Οι αξιωματούχοι της Fed μέχρι στιγμής έχουν τονίσει τη σημασία της ορθής έκδοσης ενός ψηφιακού νομίσματος.

Ωστόσο, οι κινήσεις πολλών χωρών, κυρίως της Κίνας , σε ό,τι αφορά τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών, επιτείνουν τις συζητήσεις για το πόσο επιθετικά θα πρέπει να κινηθεί η Fed.

Η πρόοδος της Κίνας μάλιστα, στο θέμα αυτό, προκάλεσε ανησυχίες ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει τη θέση του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Ο Πάουελ αναφέρθηκε στην αυξανόμενη δημοτικότητα των ψηφιακών νομισμάτων όπως το bitcoin, αν και είπε ότι παραμένουν αναποτελεσματικοί μηχανισμοί πληρωμής. Τα σταθερά νομίσματα, τα οποία συνδέονται με συγκεκριμένα νομίσματα, προσφέρουν άλλα πλεονεκτήματα.

«Οι τεχνολογικές εξελίξεις προσφέρουν νέες δυνατότητες στις κεντρικές τράπεζες – συμπεριλαμβανομένης της Fed», δήλωσε ο Πάουελ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή