Πάντα τις νύχτες ο φόβος είναι μεγαλύτερος τις ώρες που το θερμικό κύμα από τις τεράστιες φλόγες διασπείρει τη μυρωδιά των νεκρών δέντρων και τους ανατριχιαστικούς ήχους όταν αυτά αποτεφρώνονται.

Η φωτιά δεν καίει, καλπάζει, και απλώνεται σε ένα αρραγές μέτωπο 25 χιλιομέτρων στο δυτικό άκρο της Αττικής, ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας πλαγιές, σαρώνοντας ισιώματα, φωτιζόμενη από τους φάρους των πυροσβεστικών οχημάτων, αλλά δυστυχώς δεν υποχωρεί γιατί τρέφεται από το παρθένο δάσος, ένα από τα τελευταία και ομορφότερα της Αττικής, που πλέον φαντάζει σαν μία ακρωτηριασμένη τσιμεντούπολη που το μέλλον θα δείξει πόσο φιλόξενη μπορεί να είναι.

Για δεύτερη νύχτα η ολέθρια πυρκαγιά που δεν ελέγχθηκε από τις πρώτες ώρες, προκαλεί φόβο όχι μόνο για τα σπίτια που μπορεί τις επόμενες ώρες να κάψει, κινούμενη προς τα Μέγαρα αλλά κυρίως για αυτό που αφήνει πίσω της, μία καταστροφή που αν η φύση αφηνόταν μόνη της να επουλώσει θα χρειαζόταν πολλές δεκαετίες. Το 112 χτύπησε και το βράδυ της Πέμπτης για να ειδοποιήσει κατοίκους στις περιοχές μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χανίου Δερβενίου, Ι.Μ. Ιερόθερου να φύγουν από τα σπίτια τους, να περάσουν αλλού τη νύχτα.

Η φωτιά άφησε τα Γεράνεια Ορη, επειδή πλέον δεν είχε κάτι άλλο να κάψει εκεί, 20.000 και πλέον στρέμματα πευκοδάσους ήταν αυτά, ό,τι  απέμεινε από τη μεγάλη πυρκαγιά του Ιουλίου τού 2018. Κοινός τόπος και στις δύο περιπτώσεις οι ασφάλτινοι δρόμοι που έμειναν να διασχίζουν συστάδες κορμών που καπνίζουν.

Οι δασικές εκτάσεις στην Αττική που δεν έχουν καεί είναι ελάχιστες και το περιβαλλοντικό κόστος τεράστιο μετά και την πρόσφατη αποτέφρωση του δασικού πλούτου στην Εύβοια, το οποίο «χάιδευε» ο βοριάς ερχόμενος από τη Μαύρη Θάλασσα, πριν εισβάλλει στο Λεκανοπέδιο.

Την ώρα που η καταστροφή ακόμη δεν έχει τελειώσει, την ώρα που το πύρινο μέτωπο δεν ανακόπτεται από χιλιάδες ρίψεις νερού και κινείται με ορμή από το πευκοδάσος που κατασπάραξε, προς την περιοχή των Μεγάρων, τα αποθέματα αυταπάρνησης θα φανούν αρκετά για να περιχαρακώσουν την καμένη γη, αλλά όχι για αλλάξουν την πορεία προς μία μελλοντική υποθήκευση της ποιότητας ζωής.

Ακόμη ένας κρίκος στο μικροκλίμα έσπασε, ένα οικοσύστημα εξαχνώθηκε και η απώλεια δεν είναι αριθμητική στην πανίδα και την χλωρίδα. Το δάσος, δίπλα σχεδόν στον πολεοδομικό ιστό της ευρύτερης πρωτεύουσας, αλλάζει πλέον τα δεδομένα.

Η επόμενη εφιαλτική μέρα θα ξημερώσει με λιγότερο οξυγόνο, περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, εξέλιπαν οι δεξαμενές αποθήκευσης, νεκρά ζώα δίπλα στα νεκρά δέντρα, τα εδάφη χάνουν τη μηχανική τους αντοχή, δεν συγκρατούν βροχή, ξεχύνονται τα φερτά υλικά σε νερά και θάλασσα, απλώνεται η διάβρωση σαν σεισμικό ρήγμα, σαρώνουν οι ρύποι ανεμπόδιστοι από φυλλώματα, τίποτα δεν συγκρατεί εισπνεύσιμα μικροσωματίδια, βεβαρημμένος ο αέρας, κλονισμένο το μικροκλίμα.

Η πόλη μετατρέπεται η ίδια σε μία θερμική νησίδα που τα καλοκαίρια θα βράζει. Τα τελευταία 20 χρόνια, πάνω από 116.000 μεγάλες πυρκαγιές, σχεδόν 8 εκατ. στρέμματα πρασίνου, στάχτη.

Tα γεγονότα

Απειλητικά κινούνται οι φλόγες από την πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Σχίνο Κορινθίας, προς τα Μέγαρα. Το βράδυ της Πέμπτης απεγκλωβίστηκαν κάτοικοι από την Κοκκιναρέα Μεγάρων, καθώς υπάρχει ο φόβος των Αρχών για επέκταση της πυρκαγιάς.

Οι φλόγες έφτασαν μέσα τον οικισμό, ο οποίος εκκενώθηκε εσπευσμένα για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι και δόθηκε εντολή να επέμβει ο στρατός για να απεγκλωβιστούν άτομα με αναπηρίες.

Η πυρκαγιά ήταν τόσο δυνατή που δόθηκε εντολή να υποχωρήσουν και οι πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς υπήρχε κίνδυνος εγκλωβισμού τους. Τα σχολεία την Παρασκευή στα Μέγαρα θα παραμείνουν κλειστά.

 «Συγκρατημένη αισιοδοξία»

Όπως σημείωσε ο Βασίλης Βαθρακογιάννης, εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικού Σώματος, «το μέτωπο της πυρκαγιάς έχει περάσει στην Αττική από τις μεσημεριανές ώρες, αφού εξελίχθηκε στο όριο Αττικής και Κορινθίας στα Γεράνεια Όρη».

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της πυροσβεστικής, κάτι που αναμένεται να γίνει ακόμα δυσκολότερο όσο πέφτει η νύχτα αφού δε θα επιχειρούν τα εναέρια μέσα.

Ωστόσο, «διατηρούμε συγκρατημένη αισιοδοξία αφού η εικόνα είναι καλύτερη σε όλη την πυρκαγιά». Σε επιφυλακή βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάννη, σε Αττική και Πελοπόννησο, με τις Αρχές να μην εφησυχάζουν. Όσο για το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά; «Έχουμε σοβαρές ενδείξεις και μαρτυρίες που λένε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από καύση σε υπολείμματα καλλιεργειών εντός ελαιώνα».

Πνίγηκε η Αττική

Από νωρίς το μεσημέρι ένα πυκνό πέπλο καπνού σκέπασε τον αττικό ουρανό. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Η στάχτη βρισκόταν παντού. Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία συστήνει μέτρα σε ευπαθείς ομάδες. Συγκεκριμένα, κάνει έκκληση σε άτομα υψηλού κινδύνου να παραμείνουν μέσα. Παράλληλα γίνονται συστάσεις και στον γενικό πληθυσμό. Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει τον χρόνο παραμονή τους σε αυτούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή