Έκτακτη ενημέρωση για την μεγάλη πυρκαγιά στον Σχίνο Κορινθίας πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. «Θα είναι μια δύσκολη βραδιά» είπε χαρακτηριστικά.

Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως η φωτιά ξεκίνησε χθες βράδυ περίπου στις 21:45 με ακραίες καιρικές συνθήκες και ανέμους ως και 8 μποφόρ.

«Τέθηκαν σε επιφυλακή δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν διάφοροι οικισμοί και έγιναν προληπτικές απομακρύνσεις» είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα έκανε γνωστό πως μέχρι στιγμής έχουν καεί περίπου 20.000 στρέμματα.

«Όλα τα διαθέσιμα μέσα στάλθηκαν στο σημείο» συμπλήρωσε ο υφυπουργός, απαριθμώντας τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στο σημείο.

Πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά

Αναφορικά με το πως ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως «άρχισε από καύση υπολειμμάτων σε Ελαιώνα». «Το ανακριτικό κάνει τη δουλειά και πολύ σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

«Δίνουμε μάχη απέναντι σε δύσκολες συνθήκες»

«Θα είναι μια δύσκολη βραδιά, ζητάμε σε όλους να παραμείνουν στην ευρύτερη περιοχή σε επαγρύπνηση. Δίνουμε μάχη απέναντι σε δύσκολες συνθήκες σε μια συγκυρία χρονική, η οποία δεν ευνοεί, όμως θέλω να επιβεβαιώσω ότι όλος ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας του κράτους είναι εκεί» είπε κλείνοντας.

«Δίνουμε τον αγώνα μας ώστε να προασπίσουμε την ανθρώπινη ζωή και να έχουμε όσο το δυνατόν ελάχιστες υλικές ζημιές και βέβαια να περιορίσουμε την εκδήλωση και τη συνέχεια της πυρκαγιάς και να προστατέψουμε το φυσικό περιβάλλον, το οποίο δυστυχώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται κάτω από δύσκολες συνθήκες» κατέληξε.

Μεγάλη καταστροφή στην Κορινθία: Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί

Όλα αυτά, ενώ μαίνεται η μεγάλη δασική πυρκαγιά στο Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη από το βράδυ της Τετάρτης.

Όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Χάνι Δερβένι, Άνω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα, κλήθηκαν να απομακρυνθούν άμεσα από την περιοχή με κατεύθυνση προς πόλη των Μεγάρων για προληπτικούς λόγους. 

Λίγη ώρα αργότερα, όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες – Ντουράκος, κλήθηκαν να απομακρυνθούν άμεσα μέσω του παραλιακού δρόμου με κατεύθυνση Αλεποχώρι – Μέγαρα για προληπτικούς λόγους. 

Μάλιστα, λίγη ώρα αργότερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης και για το Αλεποχώρι. 

Εστάλη μήνυμα μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112 για την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών από τις συγκεκριμένες περιοχές.

Eικόνες αποκάλυψης

Η πυρκαγιά δεν σταμάτησε πουθενά, σάρωσε τα πάντα. Έκαψε κυριολεκτικά και τη θάλασσα όπως μαρτυρά βάρκα που κάηκε μέσα στο νερό.

Οι κάτοικοι, ανήμποροι να σταματήσουν τη φωτιά που ξεκίνησε μέσα στη νύχτα, προσπάθησαν να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στη θάλασσα αφού ο πρόσφατος εφιάλτης της πυρκαγιάς στο Μάτι προκαλεί ακόμα τρόμο στους κατοίκους των παραθαλάσσιων περιοχών.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια της περιοχής, αλλά δεν έχουν ακόμα επίσημες αναφορές, καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι εξοχικά και όχι μόνιμες κατοικίες, οπότε οι ιδιοκτήτες τους δεν ήταν εκεί.

Αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση των ανέμων

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο τρομακτική από την πρόβλεψη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το οποίο κάνει λόγο για «περαιτέρω ενίσχυση των ανέμων».

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία που δημοσιεύει οι ισχυροί άνεμοι δυτικών έως βορειοδυτικών διευθύνσεων που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, αναμένεται να παρουσιάσουν περαιτέρω ενίσχυση τις βραδινές ώρες της Πέμπτης 20/05, με τις μέσες εντάσεις τους να φτάνουν τοπικά τα 7-8 μποφόρ, όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη ανέμων που ακολουθεί.

Εξασθένηση των ανέμων εκτιμάται ότι θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 21/05. 

Πυκνοί καπνοί «έπνιξαν» την Αττική

Ακόμα, όπως αναφέρει το meteo.gr, καπνοί από τη μεγάλη δασική πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Σχίνο Κορινθίας, κάλυψαν τον Αττικό ουρανό τις μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης 20/05.

Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνονται εικόνες που κατέγραψε η κάμερα καιρού στο Λόφο του Αστεροσκοπείου Πεντέλης. Η κάμερα «κοιτάζει» προς τα Νοτιοδυτικά και την πόλη της Αθήνας.

SOS από τον δήμαρχο Λουτρακίου

Μάχη με τις φλόγες και αγώνα δρόμου κάνουν οι πυροσβέστες στα Γεράνεια, για να θέσουν υπό έλεγχο την μεγάλη φωτιά, που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης (19/5/2021) στον Σχίνο Κορινθίας και έχει κάψει πολύ μεγάλη έκταση πυκνού δάσους, ενώ έχει προξενήσει ζημιές και σε οικήματα, καθώς, προς το μεσημέρι, σύμφωνα με προβλέψεις της ΕΜΥ, αναμένεται ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή.

O Δήμαρχος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων Γιάννης Γκιώνης, μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο» ανέφερε πως «είναι μια δύσκολη η κατάσταση και πως η εικόνα που υπάρχει αυτήν την στιγμή είναι άσχημη. Αυτήν την ώρα η φωτιά καίει δάσος και η κατάσβεση της είναι δύσκολη. Χρειαζόμαστε εναέρια μέσα κατάσβεσης» αναφέρει ο κ. Γκιώνης.

Όπως είπε στο Eleftherostypos.gr ο Δήμαρχος Λουτρακίου,  οι «ισχυροί άνεμοι κατευθύνουν τη φωτιά προς τα Μέγαρα».  Όσον αφορά για το αν κινδυνεύουν άνθρωποι και κατοικίες ο Γιάννης Γκιώνης ανέφερε πως «μέχρι αυτήν την στιγμή όχι, έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί που κινδυνεύουν και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κάνουν μεγάλες προσπάθειες».

Ο Δήμαρχος Λουτρακίου ανέφερε επίσης πως ταυτόχρονα με τις Πυροσβεστικές  δυνάμεις γίνονται εργασίες και από συνεργεία της ΔΕΔΗΕ αλλά και από την Δ.Ε.Υ.Α.Λουτρακίου για να επαναφέρουν το νερό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας