Πρόστιμα συνολικού ύψους 371 εκατ. ευρώ «μοίρασε» η Ε.Ε. προς τις τράπεζες UBS Group AG, Nomura Holdings Inc. και UniCredit SpA, που καταγγέλλονται ότι συνωμότησαν σε «παιχνίδια» με κρατικά ομόλογα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους που έπληξε την Ευρωζώνη.

«Είναι απαράδεκτο πως στην καρδιά της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν πολλά τραπεζικά ιδρύματα έπρεπε να διασωθούν με τη χρήση δημοσίου χρήματος οι επενδυτικές αυτές τράπεζες συνωμότησαν στην αγορά εις βάρος κρατών μελών της Ε.Ε.» σχολίασε σε ιδιαίτερα επικριτικό τόνο η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και υπεύθυνη για θέματα ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Συγκεκριμένα, η «καμπάνα» για την UBS ανήλθε σε 172 εκατ. ευρώ, για τη Nomura στα 129,6 εκατ. ευρώ και η UniCredit άλλα 69 εκατ. ευρώ για τη χρήση ευαίσθητων πληροφοριών και παιχνίδια στην αγορά ομολόγων, κατά τη διάρκεια 2007 και 2011, όταν οι αποδόσεις των ομολόγων πολλών ευάλωτων κρατών μελών, όπως βέβαια της Ελλάδας, εκτοξεύτηκαν στα ύψη.

Η Ε.Ε. χρειάστηκε πάνω από μια δεκαετία ερευνών για να μελετήσει καταγγελίες που είχαν διατυπωθεί. Μάλιστα σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg η κριτική της κυρίας Βεστάγκερ είχε σαν στόχο και άλλες τράπεζες που κατάφεραν να… γλιτώσουν το πρόστιμο. Ανάμεσα τους η Royal Bank of Scotland, επειδή συνεργάστηκε με τις εποπτικές αρχές και παρείχε πληροφορίες και η γερμανική Portigon AG, που απέφυγε το πρόστιμο επειδή είχε μηδενικά έσοδα την περσινή χρονιά.

Στο καρτέλ φαίνεται επίσης ότι συμμετείχαν αρχικά η Bank of America και η Natixis SA, οι οποίες ωστόσο αντιλαμβανόμενες τον κίνδυνο έπαυσαν τις σχετικές δραστηριότητες πριν την έναρξη της έρευνας από την Ε.Ε.

Θυμίζουμε πως για ανάλογες καταγγελίες που αφορούσαν παράτυπα παιχνίδια στην αγορά ξένου συναλλάγματος η Ε.Ε. είχε επιβάλει, το 2019, πρόστιμα άνω του ενός δισ. ευρώ προς καρτέλ τραπεζών, στο οποίο συμμετείχαν η Citigroup, η RBS και η JPMorgan Chase.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή