Η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει αυξημένους κινδύνους στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα καθώς εξέρχεται από την πανδημία με μεγάλα βάρη χρέους και μια “αξιοσημείωτη ευφορία» στις αγορές την ώρα που οι ομολογιακές αποδόσεις αυξάνονται, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η γλώσσα που χρησιμοποίησε η ΕΚΤ, απηχώντας τη διάσημη περιγραφή της φούσκας του dot.com από τον πρώην Πρόεδρο της Federal Reserve, Αλαν Γκρίνσπαν, ως «παράλογη ευφορία», αποδεικνύει την αυξανόμενη ανησυχία πως η πλημμύρα των δημοσιονομικών και νομισματικών μέτρων τόνωσης που απαιτούνται για να αντιμετωπιστεί η κρίση, παράλληλα προκαλεί επικίνδυνες ανισορροπίες.

Εάν περισσότερες ανοδικές εκπλήξεις στον αμερικανικό πληθωρισμό οδηγήσει τους επενδυτές να στοιχηματίσουν σε πρόωρη αλλαγή νομισματικής πολιτικής, οδηγώντας τις ομολογιακές αποδόσεις ψηλότερα χωρίς να συνοδεύονται από βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης «ο αντίκτυπος από μια ανατιμολόγηση της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς θα ήταν σημαντική,» τόνισε η ΕΚΤ στην Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Μια διόρθωση 10% στις αμερικανικές αγορές θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικά αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες στην Ευρωζώνη, παρόμοιες με το ένα τρίτο της αυστηρότητας που καταγράφηκε μετά το σοκ του κορωνοϊού τον Μάρτιο του 2020», ανέφερε η ΕΚΤ.

Η Ευρωζώνη είναι ευάλωτη σε τέτοιες επιδράσεις επειδή, όμως οι περισσότερες χώρες, διόγκωσε σημαντικά το χρέος της στη διάρκεια της κρίσης. Οι αυξανόμενες αποδόσεις θα ασκήσουν πιέσεις στις τιμές των ομολόγων και θα εξασθενήσουν τους ισολογισμούς των τραπεζών που υποφέρουν από τη χαμηλή κερδοφορία. Η ΕΚΤ επίσης ανέφερε ότι ο άνισος οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας σημαίνει ότι οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας πιθανότατα θα υλοποιηθούν σε τομείς και χώρες με υψηλότερα προϋπάρχοντα τρωτά σημεία.

Η κεντρική τράπεζα ήδη παρενέβη νωρίτερα στη διάρκεια του έτους όταν η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων στις ΗΠΑ οδήγησε σε ψηλότερα επίπεδα το κόστος δανεισμού σ’ ολόκληρο τον πλανήτη. Αξιωματούχοι επιτάχυναν τον ρυθμό αγοράς ενεργητικού, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωζώνη δεν είναι ακόμη έτοιμη για υψηλότερο κόστος δανεισμού καθώς η ανάκαμψη φρέναρε από τον χαμηλό ρυθμό εμβολιασμών. Η ΕΚΤ θα επανεξετάσει την απόφαση αυτή τον Ιούνιο.

Ενώ η Fed έχει επίσης απορρίψει τα σενάρια επικείμενης αλλαγής στη νομισματική πολιτική, ορισμένοι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί να αποκλιμακώσει την στήριξή της νωρίτερα. Ο τιμάριθμος αυξήθηκε τον Απρίλιο στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009 αναγκάζοντας αξιωματούχους να παρέμβουν με καθησυχαστικές δηλώσεις λέγοντας ότι η τρέχουσα άνοδος πιθανότατα είναι παροδική.

Η έκθεση της ΕΚΤ επίσης ανέφερε «ευφορία» στα κρυπτο-ενεργητικά, τονίζοντας ότι η εκτίναξη των τιμών Bitcoin ξεπέρασε προηγούμενες χρηματιστηριακές φούσκες όπως η μανία της τουλίπας και η φούσκα της Νότιας Θάλασσας στα 1600 και 1700. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι οι κίνδυνοι στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα από τα κρυπτονομίσματα «φαίνεται να είναι περιορισμένοι προς το παρόν» λόγω της μικρής έκθεσης των τραπεζών σ’΄αυτού του είδους το ενεργητικό.

Η ΕΚΤ ανέφερε κι άλλους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία της Ευρωζώνης, όπως η χαλαρότητα στην αγορά εργασίας και οι υποτονικές επενδύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αργή ανάκαμψη. Επίσης, περιέλαβε μια νέα ανάλυση για τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα, οι οποίοι επηρεάζουν ένα «σημαντικό ποσοστό» τραπεζικών δανείων σε επιχειρήσεις. «Είμαστε αισιόδοξοι πως οι χρηματοπιστωτικές και οικονομκές συνθήκες θα ανακάμψουν,» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος.

«Υπάρχει, ωστόσο, η πραγματικότητα πως η πανδημία θα αφήσει κληρονομιά υψηλότερου χρέους και ασθενέστερων ισολογισμών, κάτι που αν μείνει αναπάντητο θα μπορούσε να προκαλέσει απότομες διορθώσεις στην αγορά και χρηματοπιστωτικές πιέσεις, ή να οδηγήσουν σε παρατεταμένη περίοδο ασθενούς οικονομικής ανάκαμψης,» τόνισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή