Ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας ByteDance, που είναι η ιδιοκτήτρια εταιρεία της δημοφιλούς πλατφόρμας TikTok, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί, αναλαμβάνοντας νέο ρόλο μέχρι το τέλος του έτους.

Σε επιστολή του προς τους υπαλλήλους, ο Ζανγκ Γιμίνγκ είπε ότι θα τον διαδεχτεί ο έτερος συνιδρυτής της εταιρείας, Ρούμπο Λιανγκ.

Η κίνηση σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη αναταραχή στον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα από την ίδρυσή του πριν από μια δεκαετία περίπου.

Η δημοτικότητα της πλατφόρμας TikTok την βοήθησε στο να καταστεί παγκόσμια τάση, αλλά έχει επίσης αποτελέσει στόχο ευρέων ελέγχων.

«Δεν έχω κάποιες δεξιότητες»

«Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω κάποιες από τις δεξιότητες που κάνουν έναν ιδανικό διευθυντή. Ενδιαφέρομαι περισσότερο να αναλύσω τις οργανωτικές αρχές και τις αρχές της αγοράς και να αξιοποιήσω αυτές τις θεωρίες για να μειώσω περαιτέρω τη διαχείριση, αντί να διαχειρίζομαι πραγματικά τους ανθρώπους», έγραψε σε μήνυμά του ο Ζανγκ στον ιστότοπο της εταιρείας.

«Επίσης, δεν είμαι πολύ κοινωνικός, προτιμώ τις μοναχικές δραστηριότητες όπως το να είμαι online, να διαβάζω, να ακούω μουσική και να σκέφτομαι τι μπορεί να είναι δυνατό», πρόσθεσε.

Ο κ. Ζανγκ είπε ότι ο διάδοχός του Ρούμπο Λιανγκ ήταν «πολύτιμος συνεργάτης», αναπτύσσοντας την τεχνολογία της εταιρείας, έχοντας επίσης τον πρώτο λόγο στην πρόσληψη και τη διαχείριση των υπαλλήλων της εταιρείας.

Ο πιο πρόσφατος ρόλος του κ. Λιανγκ στην ByteDance ήταν επικεφαλής του τμήματος ανθρώπινων πόρων.

Η επιστολή του Ζανγκ ανέφερε επίσης ότι η αλλαγή στην ηγεσία θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους έξι μήνες ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση.

Ποια είναι η ByteDance

Η ByteDance που εδρεύει στο Πεκίνο, ιδρύθηκε το 2012 και δημιούργησε την παγκόσμια εφαρμογή Tik-Tok, η οποία έχει περίπου 700 εκατομμύρια ενεργούς μηνιαίους χρήστες.

Η τεράστια δημοτικότητά της οδήγησε σε ελέγχους από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Κίνας.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε αρκετές φορές στην ByteDance, κατηγορώντας το Tik-Tok ότι αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Οι πολιτικοί και οι αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τη διαβίβαση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών στην κινεζική κυβέρνηση.

Η Tik-Tok αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι διαμοίρασε δεδομένα χρηστών.

Αυστηροί έλεγχοι

Τον περασμένο μήνα, η ByteDance ήταν μια από τις 13 διαδικτυακές πλατφόρμες που καλούσαν οι Κινέζοι ρυθμιστές να συμμορφωθούν με αυστηρότερους κανονισμούς στα χρηματοοικονομικά τους τμήματα, ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας ελέγχου των εταιρειών τεχνολογίας.

Για πολλά χρόνια, το Πεκίνο υιοθέτησε μια ανοιχτή προσέγγιση για να ενθαρρύνει τις τεχνολογικές εταιρείες να αναπτυχθούν, αλλά ο επίσημος έλεγχος των πλατφορμών τους έχει αυξηθεί καθώς έχουν διαχωριστεί σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

«Οι πλατφόρμες Διαδικτύου έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και στη διεύρυνση της πρόσβασης των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε περισσότερα άτομα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας.

«Ταυτόχρονα, ορισμένες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες λειτουργούσαν χωρίς άδειες και υπάρχουν σοβαρές παραβιάσεις κανόνων σε τομείς όπως η ρυθμιστική διαιτησία, ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η ζημία των συμφερόντων των καταναλωτών», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία