
Πολύ κοντά στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τα τέλη Μαρτίου βρίσκεται το αργό, καθώς η αγορά προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα που θα δημιουργήσει η αναζωπύρωση της διεθνούς συμφωνίας με το Ιράν,
Συγκεκριμένα, αν και τα futures στην αγορά του Λονδίνου βρέθηκαν σήμερα πάνω από τα 66 δολάρια το βαρέλι, παραμένουν σε τροχιά να κλείσουν την εβδομάδα με απώλειες της τάξεως του 4%. Πραγματικά, το Brent, αν και την Τρίτη πέρασε πρόσκαιρα το όριο των 70 δολαρίων το βαρέλι, γρήγορα κατέβηκε αρκετά χαμηλότερα στα επίπεδα των 66,45 δολαρίων, αντιδρώντας έτσι στις θετικές ειδήσεις από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων με το Ιράν.
Πραγματικά, όλα δείχνουν πως η συμφωνία βρίσκεται προ των πυλών με τις συνομιλίες της Βιέννης να πηγαίνουν καλά. Μάλιστα, αν και λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, σε δηλώσεις του ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί υποστήριξε πως οι διεθνείς δυνάμεις έχουν αποδεχτεί πως θα αρθούν όλες οι βασικές κυρώσεις κατά της χώρας.
Αυτό σημαίνει πως σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο η χώρα μπορεί να επιστρέψει στα προηγούμενα επίπεδα παραγωγής της, ήτοι τουλάχιστον στα 4 εκατ. βαρέλια την ημέρα και μάλιστα σε ένα διάστημα περίπου τριών μηνών, καθώς φαίνεται πως ήδη έχει αρχίσει προετοιμασία προς την κατεύθυνση αυτή. Σημειώνεται πως την τρέχουσα περίοδο, η ιρανική παραγωγή βρίσκεται περίπου στα 2,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Ταχύτατη συμφωνία
«Η αγορά έχει εκπλαγεί από το πόσο γρήγορα έφτασαν σε συμφωνία» παραδέχτηκε, μιλώντας στο Bloomberg, ο Γουόρεν Πάτερσον της ING Groep. Αυτό σημαίνει πως οι αναλυτές πρέπει να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους για τα επίπεδα προσφοράς και άρα την πορεία των τιμών.
Θυμίζουμε πως η διεθνής συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, βάσει των οποίων η διεθνής κοινότητα είχε άρει τον αποκλεισμό του Ιράν, είχε υπογραφεί επί Μπάρακ Ομπάμα (με αντιπρόεδρο τον Τζο Μπάιντεν) και αποδομήθηκε το 2018 επί Ντόναλντ Τραμπ, όταν ο τελευταίος αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία και να επαναφέρει τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των υπόλοιπων εταίρων της συμφωνίας, ήτοι Ευρώπης και Ρωσίας. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, πως η αποκατάσταση της βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα του νέου Αμερικανού προέδρου.
Πάντως, η Citigroup σε νέα έκθεση της επέμεινε πως παρά την αύξηση των επιπέδων προσφοράς η ζήτηση θα παραμείνει σε ισχυρά επίπεδα, με φόντο την ανάκαμψη των οικονομιών διεθνώς και για το λόγο αυτό εκτίμησε πως οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν συνολικά την ανοδική τους πορεία.

Έτεροι παράγοντες
Ετεροι παράγοντες που θα επηρεάσουν τις τιμές το επόμενο διάστημα είναι η πορεία της πανδημίας στην Ασία και κυρίως στην τεράστια αγορά της Ινδίας, που αποτελεί σημαντική χώρα κατανάλωσης πετρελαίου, όπως βέβαια και η πορεία επιστροφής στην κανονικότητα από τις χώρες της Ευρώπης.
Ουσιαστικά για την Ευρώπη, χρονικό ορόσημο είναι ο Ιούνιος, όπου αναμένεται το επόμενο στάδιο ανοίγματος των αγορών σε πολλές χώρες. Η ενίσχυση της ταξιδιωτικής κίνησης στην Ευρώπη μετά την έγκριση και δρομολόγηση του λεγόμενου “πράσινου πιστοποιητικού”, όπως βέβαια και στις ΗΠΑ, σαφώς θα συμβάλει στην ενίσχυση της κατανάλωσης επηρεάζοντας τα δεδομένα στην πετρελαϊκή αγορά.


Latest News

Crypto: Η CME Group λανσάρει παράγωγα συνδεδεμένα με το κρυπτονόμισμα XRP
Το XRP έχει καταγράψει κέρδη 5,3% το 2025

Στο τέλος το θετικό πρόσημο στις ευρωαγορές
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να κλείσουν θετικά, χωρίς να αποστρέφουν την προσοχή τους από τις τελευταίες εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

Προσγειώνει τη Wall Street το Πεκίνο - Παραμένουν οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο
Η αμερικανική αγορά κάνει πλέον αρκετά βήματα πίσω, μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας

Πέφτουν οι αποδόσεις στα ευρωομόλογα - Υποχωρεί το spread του ελληνικού 10ετούς
Η αβεβαιότητα στην αγορά ωθεί τους επενδυτές σε ασφαλή επενδυτική καταφύγια

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Μικρή ανάκαμψη για την τιμή του πετρελαίου
Στο ραντάρ των επενδυτών η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα σήματα της Ουάσινγκτον για τους δασμούς

«Γαλλικές» πιέσεις δέχονται οι ευρωαγορές
Στο επίκεντρο ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας και τα εταιρικά αποτελέσματα

Μικτά πρόσημα στην Ασία - «Σιβυλλική» η Κίνα
Μετά από τα τελευταία σχόλια τόσο του προέδρου όσο και του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, η Κίνα δείχνει ότι είναι ανοιχτή σε εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ