Νερό στο κρασί της βάζει η κυβέρνηση Μπάιντεν κατεβάζοντας το προτεινόμενο επενδυτικό της πακέτο για έργα υποδομών στα 1,7 τρισ. δολάρια, από τα 2,3 τρισ. της αρχικής της πρότασης, σε μια προσπάθεια συμβιβασμού με τους Ρεπουμπλικάνους.

Την ανακοίνωση έκανε η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Πσάκι, η οποία δήλωσε πως η πρόταση αντανακλά την πρόθεση του προέδρου να εστιάσει στους τομείς που θεωρεί βασικούς, σε υποδομές και βιομηχανίες, για να «χτιστεί» ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και παράλληλα να συμβιβαστεί ως προς το συνολικό μέγεθος των κονδυλίων.

Νωρίτερα, οι υπουργοί Μεταφορών και Εμπορίου είχαν συνάντηση διαδικτυακά με ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων για να συζητήσουν ένα συμβιβασμό.

Η αρχική πρόταση των Ρεπουμπλικάνων ήταν αισθητά χαμηλότερη δεδομένου πως πρότειναν μόλις 568 δισ. δολάρια, πρόταση που είχε απορριφθεί από το Λευκό Οίκο. Ειδικά με δεδομένο πως άφηνε «εκτός» έργα πράσινης ανάπτυξης που βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες του Οβάλ Γραφείου.

Η κυρία Πσάκι δεν πρόσφερε παραπάνω λεπτομέρειες για την αναμόρφωση του πακέτου, αλλά πληροφορίες ανέφεραν πως ουσιαστικά μειώνει τα κονδύλια για έργα υποδομών, όπως δρόμους και γέφυρες, αλλά και για την αναβάθμιση των δικτύων broadband. Επίσης αφαιρεί σχεδόν ολοκληρωτικά κονδύλια για την έρευνα και την ανάπτυξη αλλά και τον μεταποιητικό τομέα, με την ελπίδα να καλυφθούν από έτερο νομοσχέδιο που βρίσκεται στα σκαριά.

Σε κάθε περίπτωση ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να χρηματοδοτήσει το πακέτο μέσα από μια σειρά φορολογικών μεταρρυθμίσεις, με σημείο αιχμής την αύξηση των φόρων για τους πολύ πλούσιους Αμερικανούς και την αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ