Κατά 7,1% αυξήθηκε μέσα σε μία εβδομάδα το κόστος μεταφοράς ενός container με πλοίο συμφωνα με τον σχετικό δείκτη World Container Index (WCI)  το Οίκου Drewry. Ο μέσος ναύλος για ένα container  40 ποδών (ft) αυξήθηκε κατά 408 δολ και έφτασε τα 6.135,44 δολ .Παραμένει 297,8% υψηλότερα από ότι ένα χρόνο πριν.

Νέο ρεκόρ χτύπησαν οι ναύλοι για τα container από την Κίνα στο Ρότερνταμ το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης. Σύμφωνα πάντα με τον Drewry ο μέσος ναύλος για ένα container 40 ft την προηγούμενη εβδομάδα στη γραμμή Σαγκάη-Ρότερνταμ αυξήθηκε κατά 10%, πέρασε για πρώτη φορά τα 9.000 δολ και έφτασε τα 9.865 δολ αυξημένος κατά 889 δολ σε σύγκριση με μια εβδομάδα πριν.

Ανάλογα κινούνται και οι άλλες ναυτιλιακές γραμμές Για παράδειγμα στη γραμμή Σαγκάη-Λος Άντζελες οι ναύλοι αυξήθηκαν 7% ενώ στη γραμμή Σαγκάη Γένοβα κινήθηκαν ανοδικά κατά 6% ή 534 δολ στα 9.477 δολ.

Ο μέσος σύνθετος δείκτης του WCI σε ετήσια βάση, που καταρτίζεται  από τον Drewry δείχνει μέσο ναύλο στα 5.193  δολ ανά εμπορευματοκιβώτιο 40ft,  υψηλότερο  κατά  3.317 δολ από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών που είναι 1.875 δολ  ανά εμπορευματοκιβώτιο 40ft.

Εκτίμηση του ναυλομεσιτικού οίκου Drewyr είναι ότι οι ναύλοι θα παραμείνουν και το επόμενο διάστημα σε υψηλά επίπεδα λόγω της συμφόρησης στα λιμάνια  και τη έλλειψης εξοπλισμού (κουτιών).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία