Τα ανώτατα στελέχη της DeepMind, μονάδας Τεχνητής Νοημοσύνης της Google, βρίσκονταν σε χρόνιες διαπραγματεύσεις με την μητρική εταιρεία για παροχή μεγαλύτερης αυτονομίας, αναζητώντας μία ανεξάρτητη νομική δομή για την ευαίσθητη έρευνα την οποία πραγματοποιούν.

Η DeepMind ανακοίνωσε στο προσωπικό της τον περασμένο μήνα ότι η Google σταμάτησε τις συγκεκριμένες συζητήσεις, σύμφωνα με αναφορές ατόμων που γνωρίζουν το θέμα. Το τέλος των μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων, οι οποίες δεν είχαν δημοσιοποιηθεί προηγουμένως, είναι το τελευταίο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η Google και άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες προσπαθούν να ενδυναμώσουν τον έλεγχο σε μελέτες και εξελίξεις που αφορούν στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Νωρίτερα, αυτό το μήνα, η Google είχε αποκαλύψει τα σχέδιά της για διπλασιασμό του μεγέθους της ομάδας που μελετά την Ηθική της Τεχνητής Νοημοσύνης ώστε να παγιωθεί η συγκεκριμένη έρευνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Sundar Pichai, έχει αποκαλέσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία «κλειδί» για το μέλλον της εταιρείας και η μητρική Alphabet έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Η τεχνολογία αυτή, που πραγματεύεται πεδία κάποτε αποκλειστικότητα του ανθρώπινου είδους, κάνοντας τη ζωή πιο αποτελεσματική σε σπίτι και δουλειά, έχει εγείρει σύνθετα ερωτήματα σχετικά με την ανάπτυξη της επίδρασης των αλγορίθμων σε μία ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων της δημόσιας και της ιδιωτικής ζωής.

Η προσέγγιση της Alphabet στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης παρακολουθείται στενά ακριβώς γιατί η εταιρεία κολοσσός του Διαδικτύου θεωρείται ένας ηγέτης του συγκεκριμένου τομέα ειδικά λόγω της εκτεταμένης χρηματοδότησης της έρευνας και ανάπτυξης νέων προηγμένων εφαρμογών. Το νέο πεδίο δραστηριότητας έχει αποδειχθεί μία πρόκληση για την διοίκηση της Alphabet κατά καιρούς καθώς η εταιρεία έχει χωριστεί λόγω αντιπαραθέσεων που εμπλέκουν κορυφαίους ερευνητές και διοικητικά στελέχη. Επίσης, η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει τραβήξει την προσοχή κυβερνήσεων και οργανισμών, όπως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει υποσχεθεί ότι θα επιβάλει σχετικές ρυθμίσεις.

Με έτος ίδρυσης το 2010 και εξαγορά από την Google το 2014, η DeepMind ειδικεύεται στη δημιουργία αναβαθμισμένων συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης που μιμούνται τον τρόπο που ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί, μία μέθοδος ευρύτερα γνωστή ως «βαθιά μάθηση». Μακροπρόθεσμος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα προηγμένο επίπεδο Τεχνητής Νοημοσύνης που θα μπορεί να εκτελεί μία ευρεία γκάμα γνωστικών αποστολών, όπως θα έκανε και ένας άνθρωπος. «Με καθοδήγηση από την ασφάλεια και την ηθική, αυτή η εφεύρεση θα μπορούσε να βοηθήσει την κοινωνία να βρει απαντήσεις για ορισμένες από τις πλέον πιεστικές και θεμελιώδεις επιστημονικές προκλήσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της DeepMind.

Οι ιδρυτές της DeepMind είχαν αναζητήσει, μεταξύ άλλων ιδεών, μία νομική δομή που χρησιμοποιείται από μη κερδοσκοπικές ομάδες, θεωρώντας ότι η ισχυρή Τεχνητή Νοημοσύνη την οποία μελετούσαν δεν θα έπρεπε να ελέγχεται από μία και μόνη εταιρική οντότητα, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση αυτών των σχεδιασμών.

Σε μία τηλεδιάσκεψη με στελέχη της DeepMind, τον περασμένο μήνα, ο εκ των συνιδρυτών της, Demis Hassabis, ανέφερε ότι η προσπάθεια της εταιρείας να διαπραγματευτεί μία περισσότερο αυτόνομη εταιρική δομή έχει τελειώσει, σύμφωνα με γνώστες του θέματος. Είπε επίσης ότι η έρευνα στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και οι εφαρμογές που αναπτύχθηκαν θα ελεγχθούν από ένα «συμβούλιο ηθικής» στελεχωμένο κυρίως από ανώτερα διοικητικά στελέχη της Google.

Η Google έχει ανακοινώσει ότι ο συνιδρυτής της DeepMind, Mustafa Suleyman, ο οποίος μετακινήθηκε στην Google την περασμένη χρονιά, θα κατέχει μία θέση στο συγκεκριμένο εποπτικό συμβούλιο. Η DeepMind από την πλευρά της έχει ανακοινώσει ότι η δική της διευθύνων σύμβουλος, Lila Ibrahim, θα συμμετέχει στο συμβούλιο, το οποίο θα ελέγχει νέα projects και προϊόντα της εταιρείας.

Οι επικεφαλής της DeepMind έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με διοικητικά στελέχη της μητρικής, ώστε να εξασφαλίσουν περισσότερη αυτονομία, ήδη από το 2015, ενώ η νομική ομάδα της εταιρείας προετοιμαζόταν για μία νέα δομή πριν η πανδημία κάνει την εμφάνισή της την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με άτομα που έχουν επαφή με το ζήτημα. Μάλιστα, η ιδρυτική ομάδα προσέλαβε εξωτερικούς δικηγόρους να βοηθήσουν στην υπόθεση, ενώ το προσωπικό συνέταξε κανόνες δεοντολογίας για να καθοδηγήσει τον διαχωρισμό της εταιρείας και να αποτρέψει τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης της σε αυτόνομα όπλα ή επιτήρηση. Η ηγεσία της DeepMind κάποια στιγμή πρότεινε στην Google και μερική εταιρική επανεκκίνηση, αναφέρουν διάφορες πηγές.
Σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τους σχεδιασμούς της DeepMind, η προτεινόμενη δομή δεν είχε οικονομικό νόημα για την Alphabet, δεδομένης της συνολικής επένδυσής της στη μονάδα και της προθυμίας της να χρηματοδοτήσει την DeepMind.

Η Google είχε εξαγοράσει την start up με έδρα το Λονδίνο έναντι του ποσού των 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Η DeepMind απαρτίζεται από περίπου 1.000 στελέχη, οι περισσότεροι εκ των οποίων ερευνητές και μηχανικοί. Το 2019, η DeepMind είχε απώλειες προ φόρων που ανήλθαν στα 477 εκατομμύρια στερλίνες, δηλαδή ένα ποσό περίπου στα 660 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που κατατέθηκαν στο βρετανικό μητρώο επιχειρήσεων (U.K. Companies House).

Η Google φυσικά αντιμετώπισε το ζήτημα της εποπτείας του τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Το 2019, η Google λανσάρισε ένα υψηλού προφίλ ανεξάρτητο συμβούλιο για να καθοδηγεί τις εργασίες Τεχνητής Νοημοσύνης. Μία εβδομάδα αργότερα, διέλυσε το εν λόγω συμβούλιο μετά τις διαμαρτυρίες που προέκυψαν. Περίπου την ίδια περίοδο, η Google διέλυσε άλλη μία επιτροπή ανεξάρτητων ελεγκτών που επέβλεπε τις εργασίες της DeepMind στον τομέα της Υγείας.

Η αντιπρόεδρος της Google, Marian Croak, υπεύθυνη για θέματα μηχανικής, νωρίτερα μέσα στον μήνα αποκάλυψε τα σχέδια υποβοήθησης της εργασίας στον τομέα της Ηθικής στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Η Croak αποκάλυψε στο Future of Everything Festival της Wall Street Journal ότι η εταιρεία έχει ξοδέψει «πολλά, πολλά, πολλά χρόνια βαθιάς έρευνας γύρω από την υπεύθυνη Τεχνητή Νοημοσύνη». Τόνισε μάλιστα ότι η προσπάθεια ήταν επικεντρωμένη, αλλά «κάπως… διευρυμένη επίσης».

Μιλώντας γενικά, και όχι για την DeepMind, η Marian Croak είπε ότι σκεφτόταν «εάν μπορούσαμε να φέρουμε τις ομάδες εργασίας μαζί και να έχουμε έναν ισχυρότερο πυρήνα δεξιοτήτων… θα μπορούσαμε να έχουμε πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο».

Ο τομέας υπολογιστικού νέφους της Google χρησιμοποιεί τεχνολογίες της DeepMind, αλλά πολλές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της μονάδας δεν έχουν καταστεί εμπορικά διαθέσιμες. Το 2016, ένας υπολογιστής της DeepMind μπήκε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων όταν κατάφερε να κερδίσει τον άνθρωπο πρωταθλητή στο Go, ένα κινεζικό επιτραπέζιο παιχνίδι με αρκετές ομοιότητες με το σκάκι αλλά με πολύ περισσότερες ελεύθερες κινήσεις.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο

Πρόσφατα Άρθρα