Αυξητική τάση εμφανίζουν οι μισθοί στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η οικονομία ανακάμπτει, η ζήτηση ενισχύεται και οι επιχειρήσεις αναζητούν εργαζομένους και συχνά δεν βρίσκουν.

Τα επιδόματα που δίνονται εν μέσω πανδημίας, αλλά και οι αυξημένες ανάγκες για τη φροντίδα των παιδιών καθώς πολλές δομές είναι κλειστές ωθούν πολλούς και πολλές να μένουν εκτός εργασίας.

Επομένως, οι εταιρείες δίνουν περισσότερα κίνητρα, κυρίως οικονομικά προκειμένου να καλύψουν τις κενές θέσεις.

Καθώς η οικονομία ανοίγει εκ νέου, το κόστος αυξάνεται για τα πάντα, από τις συσκευασίες και τις πρώτες ύλες μέχρι τις μεταφορές. Κι αυτό είναι ένα επιπλέον κόστος για τις επιχειρήσεις μαζί με το αυξημένο κόστος εργασίας.

Η McDonald’s ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αύξησε τους μισθούς για τους 36.500 ωρομίσθιους κατά 10%, και η Chipotle προανήγγειλε ότι θα αυξήσει τους μισθούς κατά μέσο όρο στα 15 δολάρια την ώρα μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Η Bank of America δήλωσε ότι θα ανεβάσει τους κατώτατους μισθούς για τους ωρομίσθιους σε 25 δολάρια την ώρα, από τα τρέχοντα 20 δολάρια έως το 2025.

Η εταιρεία αθλητικού εξοπλισμού Under Armor ανακοίνωσε επίσης ότι θα αυξήσει τον ελάχιστο ωριαίο μισθό για τους εργαζόμενους λιανικής και διανομής σε 15 δολάρια από 10 δολάρια που είναι σήμερα.

«Είναι μια από τις ισχυρότερες μισθολογικές αυξήσεις που έχουμε δει τα τελευταία 25 χρόνια », δήλωσε ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics. Είπε ότι η αύξηση των μισθών κατά 3% για τους ιδιωτικούς εργαζομένους το πρώτο τρίμηνο ήταν η ισχυρότερη από τη δεκαετία του 1990 και η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί ταυτόχρονα.

«Όλα τα στοιχεία που λάβαμε τους τελευταίους μήνες υποδηλώνουν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί», υπογράμμισε.

Προσέλκυση ταλέντων σε έλλειψη

Οι εργοδότες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την έλλειψη εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με τον Jonathan Golub, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών των ΗΠΑ στην Credit Suisse.

«Η οικονομία ανακάμπτει με ταχύτατους ρυθμούς και οι εταιρείες, παρόλο που έχουμε υψηλό ποσοστό ανεργίας, δεν μπορούν να πάρουν τους εργαζόμενους που χρειάζονται για να καλύψουν τη ζήτηση και αναγκάζονται να αυξήσουν τους μισθούς», είπε. «Συμβαίνει με τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Συμβαίνει στη βιομηχανία. Συμβαίνει στο λιανικό εμπόριο. Το βλέπετε παντού. ”

Ο Golub είπε ότι οι επενδυτές έχουν δίκιο να αναρωτιούνται πότε το υψηλότερο μισθολογικό κόστος θα μπορούσε να πιέσει τα περιθώρια κέρδους, αλλά δεν αναμένει να γίνει πρόβλημα στο εγγύς μέλλον.

«Εάν βλέπετε αυτές τις πιέσεις σε ένα περιβάλλον όπου η οικονομία ήταν ασθενέστερη, αυτό θα ήταν καταστροφή, αλλά δεν είμαστε», είπε. «Το βλέπουμε σε ένα περιβάλλον όπου οι εταιρείες έχουν τεράστια δύναμη τιμολόγησης, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να το μετακυλήσουν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή