Ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε τρείς αλλά τετρακόσιοι (400) διαγωνισμοί εκτιμάται ότι θα γίνουν τα επόμενα δύο χρόνια για τα έργα που θα βάλει μπροστά το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η εκτίμηση αυτή γίνεται από την Grant Thornton και αποκαλύπτει μια εν πολλοίς άγνωστη πτυχή του γιγάντιου επενδυτικού και αναπτυξιακού προγράμματος του Ταμείου.  Σε κάθε περίπτωση, οι 400 διαγωνισμοί (400 κτυπήματα για να θυμηθούμε και την εμβληματική ταινία του Φρανσουά Τριφό) δεν είναι μια απλή υπόθεση ειδικά για τους μηχανισμούς της ελληνικής δημόσιας διοίκησης που θα χρειαστεί πολλαπλές υπερβάσεις!!!

————————-

Η απόλυτα επιτυχημένη έκδοση του πρώτου εταιρικού ομολόγου από την ποντοπόρο ναυτιλία διαμορφώνει τους όρους για τη συγκρότηση μιας παράδοσης που έχει νόημα (και αξία) για το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Τα δεδομένα της επιτυχούς έκδοσης είναι ήδη γνωστά αλλά σε κάθε περίπτωση δεν βλάπτει να τα επαναλάβουμε. Ας ξεκινήσουμε από την τελική απόδοση και το επιτόκιο των ομολογιών της COSTAMARE PARTICIPATIONS PLC, μέλος του Ομίλου COSTAMARE INC., συμφερόντων της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου.

Συγκεκριμένα, διατέθηκαν συνολικά 100.000 άυλες κοινές ανώνυμες ομολογίες της Εταιρείας με ονομαστική αξία 1.000 ευρώ η κάθε μία με αποτέλεσμα την άντληση κεφαλαίων ύψους 100 εκατ. ευρώ. Εκείνο που χρειάζεται να σημειωθεί καθώς δημιουργεί μια νότα πραγματικής αισιοδοξίας είναι και το γεγονός ότι η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά ανήλθε σε 665,17 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 6,7 φορές.

Ορισμένες ακόμη λεπτομέρειες. Η τιμή διάθεσης των ομολογιών έχει προσδιοριστεί στο άρτιο, ήτοι 1.000 ευρώ ανά ομολογία. Η τελική απόδοση των ομολογιών ορίστηκε σε 2,70% και το επιτόκιο των ομολογιών σε 2,70% ετησίως. Οι ομολογίες κατανεμήθηκαν ως εξής: α) 71.000, δηλαδή το 71% επί του συνόλου των ομολογιών που εκδόθηκαν κατανεμήθηκαν σε ιδιώτες επενδυτές και β) 29.000 (29% επί του συνόλου των Ομολογιών που εκδόθηκαν) κατανεμήθηκαν σε ειδικούς επενδυτές.

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας θα μπορούσε να επιχειρήσει να «χτίσει» μια παράδοση με τα εταιρικά ομόλογα που θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην αγορά του, δημιουργώντας μια αλυσίδα πολλαπλών επενδυτικών επιλογών χαμηλού ρίσκου – αρκεί οι εκδόσεις να είναι άκρως επαγγελματικές από μεγάλες εγνωσμένης αξίας εταιρείες. Η ποντοπόρος ναυτιλία είναι μια πηγή τέτοιων ομολόγων. Μια δεύτερη πηγή θα μπορούσε να είναι εκείνη των εταιρειών με ισχυρή παρουσία στα έργα-επενδύσεις- μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του project της Απολιγνιτοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό ξεχωριστή σημασία θα έχουν τα λεγόμενα πράσινα ομόλογα ή τα ομόλογα με την ρήτρα αειφορίας ή με πιστοποιητικό ESG (Environmental, social and corporate governance). Τέλος, θα μπορούσε, όπως υποστηρίζουν ολοένα και περισσότεροι θεσμικοί συνομιλητές της διοίκησης του Χρηματιστηρίου, να δοκιμαστεί και η έκδοση ομολογιών από δυναμικές νεοφυείς επιχειρήσεις που θα έχουν πρoηγουμένως βρει χρηματοδότηση από funds.
——————————————————-

Το πρόσφατο paper της Grant Thornton για την Απολιγνιτοποίηση είναι ένα απολύτως χρήσιμο εργαλείο για όλους όσοι ενδιαφέρονται για τα πραγματικά δεδομένα. Και το project συνοδεύεται απο 70 επενδυτικά σχέδια κατατεθειμένα στην πλατφόρμα του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) και πάνω απ΄όλα από 15 μεγάλες επενδύσεις με ύψους άνω των 2,4 δισ. ευρώ.
Διαβάζω: «Το project της απολιγνιτοποίησης διαθέτει διακριτό μηχανισμό χρηματοδότησης (Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης) που μέσω 3 πυλώνων (του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, του ειδικού καθεστώτος InvestEU και της δανειακής διευκόλυνσης του δημοσίου τομέα) θα χρηματοδοτήσει τις δράσεις / επενδύσεις που εν τέλει θα επιλεχθούν προς υλοποίηση. Η συνολική δημόσια συμμετοχή ανέρχεται στα € 5,1 δισ.»
Από το διάβασμα του paper κράτησα τα εξής:

-Οι πόροι του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης εκτιμάται πως θα κινητοποιήσουν δανειακά και ιδιωτικά κεφάλαια ύψους άνω των 3,7 δισ. ευρώ (επιδιωκόμενος δείκτης μόχλευσης>1,75), δίδοντας τη δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων με κεφαλαιακό κόστος ~ 9 δισ. ευρώ.

– Επιπρόσθετα τα έργα που αναμένεται να χρηματοδοτηθούν μέσω των λοιπών πηγών χρηματοδότησης (π.χ. ΕΣΠΑ 2021-2027, ΠΔΕ, κα) θα επιτρέψουν την περαιτέρω κινητοποίηση πόρων στις λιγνιτικές περιοχές.

Τα προς χρηματοδότηση έργα εκτιμάται πως θα έχουν εμπροσθοβαρές χαρακτήρα με στόχο να ξεκινήσει (εντός του 2021 και κυρίως του 2022) η κατασκευή τους, η οποία θα επιτρέψει και την άμεση δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η επιλεξιμότητα των δαπανών ξεκινά από 1/1/2021, δίνοντας πρακτικά τη δυνατότητα άμεσης ένταξης και υλοποίησης νέων έργων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η ενότητα με τις κρίσιμες παραμέτρους του project. Διαβάζω: «Κρίσιμες παράμετροι στην πορεία υλοποίησης του έργου της απολιγνιτοποίησης αποτελούν η διάθεση και η θεσμοθέτηση της γης, η έγκριση των επενδυτικών κινήτρων και η κατάθεση των εδαφικών σχεδίων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα επιτρέψουν την δρομολόγηση της ένταξης και χρηματοδότησης συγκεκριμένων επενδύσεων».

Μεταβίβαση Εδαφών και χρήσεις γης:

– Βασική παράμετρος στο έργο της απολιγνιτοποίησης αποτελεί η μεταβίβαση και αποκατάσταση των εδαφών που βρίσκονται οι λιγνιτικές μονάδες
– Η μεταβίβαση των εδαφών εκτιμάται πως θα γίνει (Q2-2021) σε διακριτό όχημα (SPV), ώστε στη συνέχεια άμεσα να προχωρήσει η αποκατάστασή τους (Q3 με Q4-2021), η θεσμοθέτηση των νέων χρήσεων γης μέσω ειδικών πολεοδομικών σχεδίων (Q4-2021) και η διάθεση στους υποψήφιους επενδυτές (Q4-2021 με Q1-2022)

Επενδυτικά κίνητρα:

– Το master plan υποστηρίζει την πρόβλεψη ειδικών θεσμικών κινήτρων, τα οποία θα έχουν ως στόχο την υποστήριξη των επιχειρήσεων και των νέων επενδύσεων
– Ειδικότερα προτείνεται να αυξηθούν ισχυρά τα όρια του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων για τις μεγάλες, τις μεσαίες και τις μικρές επιχειρήσεις (υφιστάμενα: 25% – 35% – 45% στη Δυτική Μακεδονία, 35% – 45% – 55% στην Πελοπόννησο)

Εδαφικά σχέδια:

– Η δρομολόγηση των επενδύσεων απαιτεί την κατάρτιση των εδαφικών σχεδίων των περιοχών μετάβασης (Κοζάνη, Φλώρινα, Μεγαλόπολη), τα οποία θα υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αποτυπώνουν τις κατηγορίες πράξεων και έργων που θα προτείνονται προς χρηματοδότηση

– Η κατάθεσή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται εντός τους Q3-2021 (παράλληλα με την κατάθεση προς την DG Com της αίτησης για δημιουργία ειδικούς καθεστώτος χρηματοδότησης των περιοχών μετάβασης)

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories