Σε συμφωνία προχώρησαν οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες Cabot Oil & Gas Corp. και Cimarex Energy Co. στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ύψους 17 δισ. δολαρίων που θα δημιουργήσει ένα νέο σημαντικό παίχτη στην εξειδικευμένη, αλλά ανερχόμενη, αγορά του σχιστολιθικού πετρελαίου.

Με βάση τους όρους της συμφωνίας, οι μέτοχοι της Cimarex θα λάβουν 4,016 μετοχές της Cabot για κάθε μία που διαθέτουν. Έτσι, με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, οι μέτοχοι της Cabot θα κατέχουν το 49,5% της συγχωνευμένης εταιρείας ενώ οι μέτοχοι της Cimarex θα κατέχουν το υπόλοιπο 50,5%.

Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δ΄ τρίμηνο, και θα δημιουργήσει «μια διαφοροποιημένη εταιρεία ενέργειας, με εστίαση στη δημιουργία ταμειακών ροών, με την κατάλληλη κλίμακα, αποθέματα και οικονομική δύναμη ώστε να ευδοκιμήσει», ανέφερε ο χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Cabot.

Οι δύο εταιρείες αναμένουν ότι η συμφωνία θα αποφέρει συνέργειες κόστους 100 εκατ. δολαρίων μέσα σε 18-24 μήνες από το κλείσιμο της.

Οι νέες δραστηριότητες αναμένεται να έχουν ετήσιο μέρισμα 50 σεντς ανά μετοχή, καταβλητέο ανά τρίμηνο και θα συμπληρώνεται με ένα τριμηνιαία μεταβλητό μέρισμα για την επίτευξη του στόχου αποδόσεων κεφαλαίου τουλάχιστον 50% των τριμηνιαίων ταμειακών ροών.

Η συμφωνία που επηρεάζει τα δεδομένα στον αμερικανικό κλάδο του shale drilling επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις πως η αγορά της εκμετάλλευσης των σχιστολιθικών ενεργειακών κοιτασμάτων «ξαναζεσταίνεται» λόγω της αύξησης της διεθνούς τιμής του πετρελαίου. Κι αυτό διότι λόγω του υψηλού κόστους εξόρυξης, η διαδικασία είναι κερδοφόρα μόνο όταν οι διεθνείς τιμές βρίσκονται ψηλά. Μάλιστα για το λόγο αυτό πετρελαϊκοί αναλυτές, αναμένουν κάθετη αναζωπύρωση των συνεργειών και συγχωνεύσεων στον κλάδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή