Σε παράταση της συμφωνίας παρακολούθησης των προγραμμάτων πυρηνικής ενέργειας με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για έναν μήνα προχώρησε η Τεχεράνη. Η ανανέωση είναι σημαντική, σε ένα διάστημα που στη Βιέννη «τρέχουν» οι διαπραγματεύσεις για την αναζωπύρωση της διεθνούς ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και της Δύσης.

Θυμίζουμε πως η τρίμηνη συμφωνία παρακολούθησης του προγράμματος και των εγκαταστάσεων πυρηνικής ενέργειας μεταξύ Τεχεράνης και ΙΑΕΑ είχε λήξει, οπότε η πρόσβαση των παρατηρητών του οργανισμού στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων είχε σταματήσει. Με την ανανέωση, το monitoring από τον διεθνή οργανισμό επαναλαμβάνεται, αν και το όλο καθεστώς θα μπει σε νέα βάση εφόσον οι διαπραγματεύσεις της Βιέννης ολοκληρωθούν με συμφωνία.

Σύμφωνα με πηγές, οι συνομιλίες πράγματι πηγαίνουν καλά και αυτό αποτυπώνεται στην πορεία της διεθνούς τιμής του πετρελαίου που έχει υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες «βλέποντας» πως οι ιρανικές εξαγωγές μαύρου χρυσού μπορεί να ανακάμψουν σημαντικά.

Θυμίζουμε πως η συμφωνία του 2018 έβαζε όρους στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σε αντάλλαγμα με την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της χώρας. Ο Ντόναλντ Τραμπ αποδόμησε τη συμφωνία με την απόσυρση των ΗΠΑ από το deal, ενώ επανέφερε και τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της χώρας. Ο Τζο Μπάιντεν, με την ανάληψη των καθηκόντων του, έφερε στο τραπέζι την αναζωπύρωση της συμφωνίας που είχε διαπραγματευτεί και υπογράψει ο Λευκός Οίκος του Μπάρακ Ομπάμα με αποτέλεσμα οι συνομιλίες για την αναζωπύρωση της συμφωνίας να ξεκινήσουν γρήγορα και να προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή