Σε ένα διάστημα που οι κλυδωνισμοί στην αγορά των κρυπτονομισμάτων μονοπωλούν το ενδιαφέρον, η Λάελ Μπρέναρντ του συμβουλίου της Federal Reserve επανήλθε σε δηλώσεις της στο ζήτημα της ενός «ψηφιακού δολαρίου» και των πλεονεκτημάτων που θα πρόσφερε τόσο στους καταναλωτές όσο και στην κεντρική τράπεζα, που θα μπορούσε προφανώς να το ελέγχει.

«Η Federal Reserve έχει επιταχύνει την έρευνα και δημόσια δέσμευση για μια ψηφιακή εκδοχή του αμερικανικού δολαρίου» επεσήμανε η κυρία Μπρέναρντ, στο πλαίσιο ομιλίας της σε ψηφιακό συνέδριο που διοργάνωσε η CoinDesk. Άλλωστε, καθώς οι ψηφιακές πληρωμές γίνονται ολοένα και πιο κοινές και άλλες χώρες αναπτύσσουν τα ψηφιακά τους νομίσματα, ώστε να χρησιμοποιούνται για διασυνοριακές μεταφορές χρημάτων, οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να μείνουν πίσω, αλλά να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στον κλάδο.

«Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων μας θα πρέπει να διερευνήσουμε το πώς οι ανάγκες και οι προτιμήσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θα καλύπτονται όλο και περισσότερο μέσα από digital πληρωμές» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, η πανδημία και η μεγαλύτερη στροφή σε online συναλλαγές προφανώς διεύρυνε τη χρήση του digital χρήματος από ακόμη μεγαλύτερο μέρος του κοινού, κάτι που η Fed δεν μπορεί να αγνοήσει, όπως επεσήμανε η κυρία Μπρέναρντ.

Ο έλεγχος ενός digital νομίσματος από την κεντρική τράπεζα θα μείωνε τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους καταναλωτές και τον κατακερματισμό του συστήματος των πληρωμών. «Μια κατευθυντήρια αρχή για κάθε καινοτομία στις πληρωμές είναι ότι θα πρέπει να βελτιώνει το υφιστάμενο σύστημα πληρωμών» εξήγησε.

Μόλις πριν λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της Fed, Τζέι Πάουελ ανακοίνωσε πως μέσα στο καλοκαίρι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα δημοσιεύσει μελέτη για το πώς τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών (central bank digital currency – CBDCs) θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις πληρωμές. Aνάλογα project που έχουν να κάνουν με τη μελέτη της χρήσης των digital νομισμάτων έχουν δρομολογήσει μεμονωμένα και αρκετές περιφερειακές Fed, και μάλιστα η Boston Fed συνεργάζεται για το σκοπό αυτό με το έγκριτο πανεπιστήμιο ΜΙΤ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή