
Σε αναμονή να πάρει ΦΕΚ βρίσκεται η ΚΥΑ για την πληρωμή φθινοπωρινής πατάτας και όψιμου καρπουζιού, η οποία έχει υπογραφεί από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών. Η ενίσχυση είναι συνολικού ύψους 24 εκατ. ευρώ και αφορά την καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα, το καρπούζι, τη θερμοκηπιακή ντομάτα, το θερμοκηπιακό αγγούρι και τον κλάδο της βουβαλοτροφίας.
Μόλις η απόφαση δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θα αρχίσει η αποζημίωση των καλλιεργητών από τις ζημιές που υπέστησαν λόγω της πανδημίας.
Τις διαδικασίες για την πληρωμή αποζημιώσεων περιέγραψε στη Βουλή ο ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Ηλείας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ κ. Μιχάλη Κατρίνη.
Όπως τόνισε ο κ. Λιβανός «είναι ήδη και περιμένει τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ η απόφαση μας για τα 24 εκατομμύρια που σας είχα πει και την άλλη φορά τα οποία καλύπτουν και την καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα, το καρπούζι, τη θερμοκηπιακή ντομάτα, το θερμοκηπιακό αγγούρι και τον κλάδο της βουβαλοτροφίας. Εάν θέλετε το σχέδιο της απόφασης είναι εδώ, το έχω υπογράψει εγώ και ο Θ. Σκυλακάκης και – όπως σας είπα- είναι στη διαδικασία για να πάρει ΦΕΚ».
Όπως εξήγησε, σε όποιες καλλιέργειες υπάρχει τεκμηρίωση για την απώλεια εισοδήματος συγκεντρώνονται τα στοιχεία και στη συνέχεια το ΥπΑΑΤ παραδίδει, με σχετική εισήγηση, τον φάκελο στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο προσδιορίζει τις πληρωμές και τον χρόνο που θα καταβληθούν.
Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας ο παγετός
Ο ΥπΑΑΤ θύμισε ότι για πρώτη φορά κυβέρνηση αντιδρά με τέτοια ταχύτητα και αποζημιώνει αγρότες από φυσικές καταστροφές, όπως αυτή του ΙΑΝΟΥ, σημειώνοντας ότι αποζημιώσεις που παλαιότερα χρειάζονταν ενάμιση και πλέον χρόνια για να καταβληθούν στους παραγωγούς, πλέον καταβάλλονται σε τέσσερις μήνες.
Όσον αφορά τον παγετό, υπενθύμισε ότι το θέμα έχει μπει στην ατζέντα του μεθαυριανού Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και σημείωσε ότι ακόμα και αν οι συζητήσεις δεν ολοκληρωθούν αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, το ΥΠΑΑΤ και η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια για εξεύρεση λύσης ώστε να καλυφθούν οι παραγωγοί που επλήγησαν από τον παγετό. Επισήμανε μάλιστα ότι οι διαδικασίες καταγραφής γίνονται ταχύτερα από ό,τι στο παρελθόν.
«Σας είχα πει ότι από τις 15 έως τις 30 Μαΐου θα μπορούμε να έχουμε το σύνολο των εκτιμήσεων. Και πράγματι πιο νωρίς από τις 30 Μαΐου θα έχουμε το σύνολο των εκτιμήσεων. Γνωρίζετε πολύ καλά- γιατί έχει δημοσιοποιηθεί- ότι έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο αγώνα έχουμε πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια αυτή στην Ευρώπη με συμμέτοχους την Γαλλία και την Ιταλία που επίσης επλήγησαν από τους παγετούς αυτούς –εάν θέλετε και την καταθέτω στα πρακτικά να την διαβάσετε- έχουμε θέσει άτυπα στο προηγούμενο συμβούλιο υπουργών το ζήτημα, έχω μιλήσει με όλους τους Επιτρόπους που εμπλέκονται και το θέμα είναι στην ατζέντα αυτή την εβδομάδα να συζητηθεί πλέον και επισήμως το αίτημά μας για κάλυψη αυτού του υπέρογκου ποσού για τα δεδομένα της χώρας, για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ζημιές», τόνισε.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση