Κατά 11,8% αυξήθηκαν οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο τρίμηνο του έτους, συγκρινόμενα με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα η Eurostat, το αντίστοιχο ποσοστό ενισχύθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση. Αναφορικά με τις δηλωθείσες πτωχεύσεις, σημειώθηκε αύξηση 5,8% το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους, οι πτωχεύσεις αυξήθηκαν κατά 7,3%.

Κατά τη σύγκριση του πρώτου τριμήνου του 2021 με το τέταρτο τρίμηνο του 2020 μεταξύ των κρατών μελών, για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, παρατηρήθηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις εγγραφές νέων επιχειρήσεων στη Λιθουανία (+16,2%), τη Βουλγαρία (+12,0%) και την Ιταλία (+6,0%). Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Σλοβακία (-24,2%), στην Πορτογαλία (-14,9%) και στη Λετονία (-7,9%) (Πίνακας 1).

Συγκρίνοντας το πρώτο τρίμηνο του 2021 με το τέταρτο τρίμηνο του 2020, οι μεγαλύτερες μειώσεις στον αριθμό των δηλώσεων πτώχευσης σημειώθηκαν στη Λετονία (-42,2%), στην Εσθονία (-23,7%) και στις Κάτω Χώρες (-20,1%). Οι υψηλότερες αυξήσεις στις δηλώσεις πτώχευσης παρατηρήθηκαν στη Ρουμανία (+72,1%), στην Πολωνία (+16,6%) και στην Ισπανία (+16,2%) (Πίνακας 2).

Η μείωση των πτωχεύσεων, που παρατηρήθηκε σε πολλά κράτη μέλη έως το δεύτερο τρίμηνο του 2020, μπορεί να εξηγηθεί από τα κυβερνητικά μέτρα που υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης που επέτρεψαν στις επιχειρήσεις να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους και να αποφύγουν την κήρυξη πτώχευσης.

Τριμηνιαία σύγκριση ανά δραστηριότητα

Για τους περισσότερους τομείς της οικονομίας, ο αριθμός εγγραφών νέων επιχειρήσεων αυξήθηκε γενικά από το 2015 έως το 2019, για παράδειγμα βιομηχανία, κατασκευές, μεταφορές, καταλύματα και υπηρεσίες τροφίμων, χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, ενημέρωση και επικοινωνία.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο τρίμηνο του 2021, ο αριθμός των εγγραφών νέων επιχειρήσεων αυξήθηκε ιδιαίτερα στον τομέα των μεταφορών και στην ενημέρωση και επικοινωνία, ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στις υπηρεσίες στέγασης και τροφίμων, στην εκπαίδευση, την υγεία και κοινωνικές δραστηριότητες και στον εμπορικό τομέα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή