Στις 25 Μαΐου 2020, ο Τζωρτζ Φλόιντ, ένας άοπλος 46χρονος αφροαμερικανός από την πολιτεία της Μινεσότα έγινε ένα ακόμη θύμα της αστυνομικής βίας, όταν σκοτώθηκε από αστυνομία. Η δολοφονία του Φλόντι που καταγράφηκε σε ανατριχιαστικό βίντεο, καθώς ικέτευε ότι «δεν μπορώ να αναπνεύσω» πυροδότησε παγκόσμιες διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις με εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να απαιτούν δικαιοσύνη και τερματισμό του συστημικού ρατσισμού.

Στις 20 Απριλίου 2021, ο δολοφόνος του Φλόιντ, πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Τσάβιν, κρίθηκε ένοχος για δολοφονία και ανθρωποκτονία. Ο Τσάβιν, ο οποίος είναι λευκός, αντιμετωπίζει τουλάχιστον 75 χρόνια φυλάκισης. Η καταδίκη του έχει οριστεί για τις 25 Ιουνίου.

Μεταξύ Ιανουαρίου 2013 και Μαΐου 2021, η αστυνομία στις Ηνωμένες Πολιτείες σκότωσε τουλάχιστον 9.179 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε η Mapping Police Violence, μια ομάδα έρευνας και συνηγορίας. Από τον θάνατο του Φλόιντ ακριβώς πριν από ένα χρόνο, η ομάδα έχει καταγράψει τουλάχιστον 1.068 δολοφονίες αστυνομίας σε ολόκληρη τη χώρα – κατά μέσο όρο τρεις δολοφονίες κάθε μέρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ομάδας, οι δολοφονίες της αστυνομίας είναι στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια. Ορισμένες πολιτείες έχουν καταγράψει μείωση, ενώ άλλες έχουν δει αύξηση των δολοφονιών.

Η αστυνομία δολοφονεί τρία άτομα κάθε ημέρα

Πόλεις και πολιτείες με τα υψηλότερα και χαμηλότερα επίπεδα αστυνομικής βίας

Τον τελευταίο χρόνο από τότε που δολοφονήθηκε ο Φλόιντ, 25 πολιτείες σημείωσαν μείωση, 19 πολιτείες κατέγραψαν αύξηση και επτά διατήρησαν τον ίδιο αριθμό δολοφονιών πολιτών από αστυνομικούς σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Το Νέο Μεξικό είχε το υψηλότερο ποσοστό δολοφονιών από αστυνομικούς, με τραγικό απολογισμό 10 άτομα νεκρά από αστυνομικά πυρά για κάθε εκατομμύριο κατοίκους – ακολουθούμενο από τη Μοντάνα και την Αλάσκα, και οι δύο με 8 άτομα να σκοτώνονται ανά εκατομμύριο κατοίκους. Η πολιτεία της Ανατολικής Ακτής του Νιου Τζέρσεϋ, ακολουθούμενες από το Κονέκτικατ και το Ρόουντ Άιλαντ, είχαν τις λιγότερες δολοφονίες από την αστυνομία με λιγότερο από 1 άτομο νεκρό ανά εκατομμύριο κατοίκους τους τελευταίους 12 μήνες.

Το ποσοστό στην πολιτεία της Μινεσότα, όπου ζούσε ο Τζορτζ Φλόιντ, αυξήθηκε από 10 δολοφονίες πολιτών ανά εκατομμύριο κατοίκων το χρόνο πριν σκοτωθεί ο Φλόιντ, σε 13 (συμπεριλαμβανομένου του Φλόιντ) ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του. Στην στατιστική αυτή περιλαμβάνεται και ο Daunte Wright που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τον αστυνομικό Kim Potter κατά τη διάρκεια ενός αστυνομικού ελέγχου στις 11 Απριλίου 2021.

Μαύροι Αμερικανοί σκοτώθηκαν δυσανάλογα από την αστυνομία

Σύμφωνα με μια ανάλυση της χαρτογράφησης της αστυνομικής βίας, παρά το ότι μόλις το 13% του πληθυσμού των ΗΠΑ, αποτελούν οι αφροαμερικανοί, είναι σχεδόν τρεις φορές πιο πιθανό από τους λευκούς Αμερικανούς να σκοτωθούν από την αστυνομία. Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι «τα επίπεδα βίαιου εγκλήματος στις πόλεις των ΗΠΑ δεν καθορίζουν τα ποσοστά βίας της αστυνομίας».

Μια περαιτέρω ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από το Policeviolencereport.org διαπίστωσε ότι οι μαύροι πολίτες ήταν πιο πιθανό να σκοτωθούν από την αστυνομία (27 %), πιο πιθανό να είναι άοπλοι (35 %) και λιγότερο πιθανό να απειλούν κάποιον όταν δολοφονούνται (36 %).

Οι Αφροαμερικανοί είναι πιο πιθανό να δολοφονηθούν από την αστυνομία

Λιγότερο από το 2% των αξιωματικών χρεώνονται

Από τις 9.170 καταγεγραμμένες αστυνομικές δολοφονίες από το 2013 έως το 2021, 153 αστυνομικοί (1,7%) κατηγορήθηκαν για έγκλημα και μόλις 38 (0,4%) καταδικάστηκαν.

Αρκετές εκδηλώσεις προγραμματίζονται σε ολόκληρη τη χώρα σήμερα 25 Μαΐου στη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ με αιτήματα όπως το σταμάτημα της ρατσιστικής δικαιοσύνης και η αστυνομική μεταρρύθμιση.

Λιγότερο από 2% των αστυνομικών κατηγορήθηκαν για έγκλημα

Mε πληροφορίες από Al Jazeera, Policeviolencereport.org, Mapping Police Violence

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα