Ξεμπλοκάρει με τις ευλογίες της Κομισιόν το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο, γνωστό ως Θριάσιο Ι. Οι διαπραγματεύσεις με τη DG Comp έχουν φτάσει σε σημείο ολοκλήρωσης, όπως ενημέρωσε εχθές σε τηλεδιάσκεψη με το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής.

Ο υπουργός παρέθεσε στα μέλη του ΕΒΕΠ, τα 12 σημεία της σχετικής σύμβασης παραχώρησης που απαιτήθηκε να αναθεωρηθούν για να ξεκολλήσει το πρότζεκτ που έχει μείνει κολλημένο για περίπου 2,5 χρόνια στις Βρυξέλλες. Στόχος είναι η αναθεωρημένη σύμβαση να περάσει προς έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, να κυρωθεί εκ νέου από τη Βουλή και να υπογραφεί το φθινόπωρο (όπως είχε γράψει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος), ώστε να ξεκινήσει το εμβληματικό έργο.

Η Κομισιόν προκειμένου να εγκρίνει το έργο και να μην ζητήσει την επιστροφή κοινοτικών πόρων, ύψους 200 εκατ. ευρώ, που έχουν διατεθεί για την ανάπτυξη του Θριασίου Πεδίου, ουσιαστικά ζήτησε την ανατροπή μιας σειράς όρων. Υπενθυμίζεται ότι το Θριάσιο Ι ήταν και ένα απόντα βασικά θέματα της συζήτησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την αρμόδια Επίτροπο Μαργκρέτε Βεστάγκερ, στην πρόσφατη επίσκεψης της στην Αθήνα, παρουσία μάλιστα του κ. Καραμανλή.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός της επένδυσης στα 588 στρέμματα του Θριασίου ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ. Ανάδοχος κοινοπραξία είναι η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ- Goldair, με συμμετοχή μεταξύ των δύο σε ποσοστά 80%-20%, η οποία όμως αλλάζει μετά την αναθεώρηση. Το έργο βάσει της αρχικής συμφωνίας θα χρηματοδοτηθεί από την Τράπεζα Πειραιώς η οποία είναι μέτοχος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ σε ποσοστό 65%.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης που αφορούσαν την τροχιά υλοποίησης των έργων που σχετίζονται με τους σχεδιασμούς για το Θριάσιο Ι και ΙΙ, σύμφωνα με ανάρτηση του επιμελητηρίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξετάστηκαν ζητήματα που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα, τις σχετικές υποδομές, αλλά και τις αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να επέλθει επικαιροποίηση σε ορισμένες εξ αυτών που κρίνεται αναγκαίο λόγω των νέων δεδομένων που έχουν προκύψει για την εφοδιαστική μετά την πανδημία.

Ο κ. Καραμανλής, αναφέρει η ανάρτηση του ΕΒΕΠ, τόνισε ότι βασική προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου του Πειραιά για να ακολουθήσουν η ανάπτυξη των άλλων που είναι στους σχεδιασμούς σε συνάρτηση με την βελτίωση των ταχυτήτων των σιδηροδρόμων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα