Ο θάνατος του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Π. Αγγελόπουλου θύμισε ξανά κομβικές στιγμές της «Χαλυβουργικής» με την οποία συνδέθηκε ο ίδιος και η οικογένειά του.
Μια από τις κομβικές αυτές στιγμές και της «Χαλυβουργικής» και της οικονομικής και βιομηχανικής πορείας της χώρας, ήταν η κατασκευή της υψικαμίνου στην Ελευσίνα.
Γράφει ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» της 14ης Σεπτεμβρίου 1961:
«Την 27ην παρελθόντος Ιουλίου εθεμελιώθη εις την Ελευσίνα ένα έργον βασικής σπουδαιότητος διά την βιομηχανίαν της Χώρας μας. Ένα σημαντικόν έργον, το οποίον δύναται να χαρακτηρισθή ως πρόδρομος της βαρείας βιομηχανίας εις την Ελλάδα, συντελείται από την Α.Ε. “Χαλυβουργική”. H πρώτη υψικάμινος εις την Ελλάδα που προβλέπεται να λειτουργήση πολύ ενωρίτερον του Αυγούστου 1963.
(…)
Πρέπει να σημειωθή, ότι όλαι αι βαλκανικαί χώραι διατηρούν υψικαμίνους περισσοτέρας μάλιστα της μιάς. Ακριβώς δε αυτό το κενόν έρχονται να συμπληρώσουν οι αδελφοί Θ. Αγγελοπούλου, οι οποίοι ανέλαβον το σχετικόν εγχείρημα.
(…)
H σιδηροχαλυβουργία είναι μια πρωταρχικής σημασίας βιομηχανία αφού τροφοδοτεί με πρώτην ύλην ένα πλήθος άλλων βιομηχανιών βαρείας μορφής η και μέσων και ελαφρών.
Ο ΟΤ στις εγκαταστάσεις του 1961
«Μια μεγάλη έκτασις με σωρούς από παλαιοσιδηρικά απλωνόταν εμπρός μας. Γερανογέφυρες και αυτοκίνητα ξεφορτώνουν συνεχώς την πρώτην ύλην και ακολούθως άλλα αυτοκίνητα τα μεταφέρουν εις τους κλιβάνους, ενώ εις άλλα σημεία εργατοτεχνίται τεμαχίζουν με οξυγόνον τα μεγάλα σιδηρά αντικείμενα.
»Ο σωρός αυτός αποτελεί την πρώτην ύλην των κλιβάνων. Παλαιοσιδηρικά ή σαβούρα εννοούμε κάθε αντικείμενο από σίδηρο ή χάλυβα, που λόγω φθοράς είναι άχρηστον και πρέπει να αντικατασταθή.
»Εδώ κανείς συναντά ό,τι δήποτε μπορεί να φαντασθή ο νους του ανθρώπου: οικιακά σκεύη, κρεβάτια , σόμπες, καροτσάκια παιδιών, αυτοκίνητα, σιδηροδρομικό υλικό, ναυάγια πλοίων, γεωργικά εργαλεία, εργαλεία μηχανουργείων, κονσέρβες, τενεκέδες και αναρίθμητα άλλα άχρηστα αντικείμενα»
(…)
»Δεν είναι όμως άχρηστα, διότι ο άνθρωπος φρόντισε να τα αξιοποιήση. Τα φορτώνει εις ειδικούς κλιβάνους τα λυώνει και αφού επεξεργασθεί το μίγμα, για να επιτύχη την εκάστοτε επιθυμητή σύνθεσιν, το μετατρέπει και πάλι σε νέα αντικείμενα»
(…)
»Η απίθανος θερμότης του κλιβάνου, που φθάνει 3.500 C βαθμούς, ρευστοποιεί βαθμηδόν τα παλαιοσιδηρικά, διά να τα μεταρέψη εντός τεσσάρων ωρών εις ένα φλογισμένον ρευστόν μίγμα, που μοιάζει με λάβα ηφαιστείου και που πρέπει να καθαρισθή διά να απαλλαγή από τα οξείδια και άλλα μη χρήσιμα υλικά.
»Με μίαν σειράν άλλων τεχνολογικών διαδικασιών, που γίνονται υπό την επίβλεψιν ειδικών επιστημόνων και πεπειραμένων τεχνιτών και με παράλληλον επίτευξιν χαμηλοτέρας θερμοκρασίας, ο κλίβανος αδειάζει το περιεχόμενον του εις ένα κάδον με πυρίμαχον επένδυσιν που τον κρατεί ένας τεράστιος γερανός.
»Ο γερανός αυτός θα φέρη ακολούθως τον κάδον εις το μέρος όπου γίνεται η χύτευσις, εντός των καλουπιών.
(…)
»Η “Xαλυβουρική” χρησιμοποιεί σήμερον συνολικώς 750 επιστήμονας, τεχνιτάς και εργατοϋπαλλήλους, εκ των οποίων οι 600 απασχολούνται εις το εργοστάσιον της ελευσίνας και οι υπόλοιποι 150 εις το Εργοστάσιον Συρματουργίας της οδού Πειραιώς και εις τα επί της οδού Δραγατσανιου 8, Κεντρικά της Γραφεία, εις Αθήνας».
Η τελετή θεμελιώσεως
Κατά την τελετήν της θεμελιώσεως της υψικαμίνου, εις την οποίαν παρέστησαν ο Πρόεδρος και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, οι Πολιτικοί Αρχηγοί, πολλοί Βουλευταί, Διοικηταί Τραπεζών, Δήμαρχοι Αττικής, εκπρόσωποι Οργανώσεων και πολλοί άλλοι επίλεκτοι της οικονομικής ζωής του τόπου. Ο κ. Δ. Αγγελόπουλος είπε μεταξύ άλλων:
«Με την σημερινήν θεμελίωσιν αρχίζει η πραγματοποίησις ενός σκοπού, που είχον παλαιότερον θέσει πολλοί βιομήχανοι, μεταξύ των οποίων και ο αείμνηστος πατήρ μας.
(…)
Η υπό ανέγερσιν υψικάμινος είναι κλασσικού αλλά νέο τελειοτάτου τύπου. Θα χρησιμοποιή ως πρώτην ύλην τα εγχώρια σιδηρομεταλλέυματα, η δε λειτουργία της θα επαυξήση σημαντικώς την απασχόλησιν νέων εργατικών δυνάμεων της Χώρας, τόσον αμέσως εκ της επεκτάσεως των εγκαταστάσεών της, όσον και εμμέσως εις σειράν άλλων βιομηχανιών και επιχειρήσεων, που θα εργασθούν διά την λειτουργίαν της υψικαμίνου και διά την επεξεργασίαν των προϊόντων της».
Latest News
Ο «γάτος» της Il Toto κοιτάει στα μάτια Coffee Island και Mikel
Πώς η αλυσίδα Il Toto έγραψε +383% στα καθαρά της κέρδη - Η κατανάλωση καφέ στην Ελλάδα, οι τιμές και ένας μύθος
Από τον Μαρινόπουλο στον Βαρδινογιάννη: Οι ελληνικές «περιπέτειες» της Carrefour
Η πολυκύμαντη παρουσία της Carrefour στην ελληνική αγορά – Τα περιστατικά που σημάδεψαν την πορεία της αλυσίδας
Το νέο στοίχημα των τραπεζών: Πώς θα κλείσουν την πληγή του retail
Η στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες για να διατηρήσουν την κερδοφορία τους
Nexi: Iσχυρό «παρών» στον ψηφιακό μετασχηματισμό των τραπεζών στην Ελλάδα
Συμμετέχοντας ενεργά στην ψηφιακή μετάβαση των ελληνικών τραπεζών, η Nexi, συνδιοργανωτής στο 22ο Bank Management Conference 2024, ανέδειξε τον ρόλο της στις εξελίξεις της ψηφιακής τραπεζικής
Η Vodafone λανσάρει υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης για επιχειρήσεις
To Vodafone Business, παραμετροποιεί τα ψηφιακά εργαλεία προκειμένου να ανταποκρίνονται ακριβώς στις ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης
Η Worldline λανσάρει τα νέα πακέτα συναλλαγών Easy
Με κάθε πακέτο της Worldline, οι επαγγελματίες αποκτούν ένα τελευταίας τεχνολογίας Android POS και απολαμβάνουν 0% προμήθεια για συναλλαγές εντός προκαθορισμένου ορίου
Ο «χρυσός» του Συντάγματος - Πόσο κερδίζουν τα κορυφαία κοσμηματοπωλεία
Οι ισχυρές τουριστικές ροές απογειώνουν τον κλάδο των κοσμημάτων –Προς νέο ρεκόρ τζίρου οδεύει το fine jewellery
Ευφραίμογλου (ΕΒΕΑ): Επιτακτική η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην οικονομία
Με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών, η χώρα μας θα μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη, λέει η Σοφία Εφραίμογλου
Δέκα μάνατζερ και τραπεζίτες δείχνουν το νέο παραγωγικό μοντέλο - Οι προτάσεις στο OT FORUM
Την ανάγκη για αλλαγή σελίδας στο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας υπογράμμισαν επιχειρηματίες και τραπεζίτες από το OT FORUΜ
Σε νέα δάνεια 10 δισ. ευρώ στοχεύουν οι τράπεζες για το 2025
Αναμένεται ότι η πιστωτική επέκταση για τις τράπεζες το 2024 θα ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ