Μάχη για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας θα δώσουν την επόμενη εξαετία οι ελληνικές τράπεζες, καθώς η επιστροφή της χώρας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης (ΤΑ), αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την αύξηση του ενεργητικού και την ενίσχυση της κερδοφορίας τους.

Μέχρι και το 2024 η συνολική πιστωτική επέκταση στην επιχειρηματική πίστη από όλες της πηγές, εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 24 δισ. ευρώ και μέχρι το 2026 τα 33 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η προώθηση των επενδυτικών σχεδίων με την υποστήριξη του πανδημικού πακέτου της ΕΕ, θα γίνει εμπροσθοβαρώς. Αν δε, συμπεριληφθούν όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα, το συνολικό ποσό που μπορεί να φτάσει στην Ελλάδα ως το 2027 ξεπερνά τα 80 δις. ευρώ.

Ως εκ τούτου, οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι επιδιώκουν το συντομότερο δυνατόν να καθαρίσουν με τα κόκκινα δάνεια, ώστε να «κλειδώσουν» ένα ελάχιστο επίπεδο ιδίων κεφαλαίων και να προχωρήσουν στη συνέχεια σε περαιτέρω ενίσχυσή τους κατά βάση με οργανικό τρόπο.

Με τον τρόπο αυτό θα είναι σε θέση να επιταχύνουν το σχέδιό τους για ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων. Με δεδομένο, ότι η κατανομή των κονδυλίων του TA θα γίνει κατά προτεραιότητα, η ταχύτητα των πιστωτικών ιδρυμάτων στην προώθηση των σχετικών δανειοδοτήσεων, θα είναι καθοριστική για τη διαμόρφωση των μεριδίων στην πίτα της επιχειρηματικής πίστης.

Πώς θα χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις

Από το σύνολο του ευρωπαϊκού πακέτου, 13 δισ. ευρώ αφορούν σε σχεδόν άτοκες χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση επενδύσεων που πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί.

Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι πόροι που θα χρηματοδοτήσουν τα επιχειρηματικά πλάνα μέσω του τραπεζικού δανεισμού και της ίδιας συμμετοχής του δικαιούχου.

Το ύψος των τραπεζικών πιστώσεων που θα καλύψουν το 40% των επενδύσεων, αναμένεται να φτάσει στα 13 δισ. ευρώ και τα κεφάλαια των επιχειρήσεων τα 7 δισ. ευρώ περίπου.

Ως εκ τούτου, την επόμενη 6ετία θα πραγματοποιηθούν από τον ιδιωτικό τομέα επενδύσεις 33 δισ. ευρώ, εφόσον φυσικά απορροφηθεί το σύνολο των πόρων.

Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπει ότι οι επενδύσεις θα χρηματοδοτούνται ως εξής:

– 40% από το Ταμείο Ανάκαμψης με επιτόκιο της τάξης του 0,20% – 0,30%

– 40% με τραπεζικό δανεισμό με επιτόκια ακόμη και κάτω του 2% για πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, περί το 3% για μεσαίες και γύρω στο 4% για μικρές και πολύ μικρές

– 20% ίδια συμμετοχή της επιχείρησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις