Μια παγκόσμια συμφωνία που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει το φορολογικό τοπίο για τις μεγαλύτερες εταιρείες πλησιάζει σε ένα κρίσιμο πρώτο στάδιο, καθώς η η G7 φαίνεται ότι είναι κοντά στην υιοθέτηση μιας πρότασης για έναν κατώτατο φορολογικό συντελεστή που θα και τους ψηφιακούς κολοσσούς.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg  οι υπουργοί Οικονομικών της G7 πρόκειται να συναντηθούν διαδικτυακά την Παρασκευή και δια ζώσης την επόμενη εβδομάδα. Αν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια ευρύτερη συναίνεση εντός της G20 και κατ’επέκταση για μια παγκόσμια συμφωνία.

«Βρισκόμαστε στην τελική φάση της σύναψης συμφωνίας», δήλωσε την Τετάρτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του, Bruno Le Maire. «Δεν έχει γίνει ακόμα, αλλά φαίνεται ότι θα γίνει πολύ σύντομα».

Ευρωπαϊκή αισιοδοξία

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δηλώνουν όλο και περισσότερη αισιοδοξία αναφορικά με το ενδεχόμενο επίτευξης μιας αρχικής συμφωνίας στο πλαίσιο της G-7.

Ένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα στις συνομιλίες φαίνεται ότι είναι η φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών, για τα έσοδα από ψηφιακές δραστηριότητες, με τη Γαλλία να είναι μεταξύ των χωρών που επιμένουν στην ανάγκη διευθέτησης του θέματος.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι το να πειστούν χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, όπως η Ιρλανδία, να συμφωνήσουν σε έναν ελάχιστο συντελεστή .

Η πρόταση Μπάιντεν

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, μετά την πρόταση της κυβέρνησης Μπάιντεν για τον καθορισμό κατώτατου ορίου φορολόγησης στο 15% σε παγκόσμιο επίπεδο, λιγότερο από το 21% που έχει προτείνει για τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Η Ευρώπη ζητά από τις ΗΠΑ να εστιάσουν σε μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι οι κολοσσοί της τεχνολογίας θα πληρώνουν περισσότερους φόρους στις χώρες που έχουν δραστηριότητες.

Πιθανές στιγμές στο δρόμο προς μια παγκόσμια συμφωνία για τα έσοδα των πολυεθνικών (σύμφωνα με το Bloomberg)

28 Μαΐου: Οι υπουργοί Οικονομικών της G-7 συνεδριάζουν διαδικτυακώς
4-5 Ιουνίου: Οι υπουργοί Οικονομικών της G-7 συναντώνται στο Λονδίνο
11-13 Ιουνίου: Οι ηγέτες της G-7 συναντώνται στην Κορνουάλη
9-10 Ιουλίου: Οι υπουργοί Οικονομικών της G-20 συναντώνται στη Βενετία
Οκτώβριος: πιθανή παγκόσμια συμφωνία, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΟΣΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή