Το ένα πέμπτο –ήτοι ποσοστό 20,3%– των εργαζομένων στην ΕΕ που είναι μετανάστες από τρίτες (σ.σ.: εκτός ΕΕ) χώρες είχε προσωρινή δουλειά το 2020, έναντι 13,8% των εργαζομένων με καταγωγή από άλλη χώρα μέλος της Ένωσης και 11,8% με καταγωγή από την ίδια χώρα.

Αυτό αναφέρεται από την επεξεργασία των στοιχείων που δημοσίευσε η Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η προσωρινή απασχόληση αυξήθηκε τη χρονιά που σημαδεύτηκε από τον κορωνοϊό σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και οι τρεις παραπάνω κατηγορίες αυξήθηκαν κατά 1,5, 1,4 και 1,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Αναλυτικότερα, μεταξύ των χωρών για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, το 2020 το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων προερχόμενων από τρίτες χώρες που είχαν προσωρινή απασχόληση καταγράφτηκε στην Πολωνία με 40,6%, στην Κύπρο με 35,8%, στην Ισπανία με 26,8% και στη Σουηδία με 25,2%. Αντίθετα, οι λιγότεροι υπήκοοι τρίτων χωρών απασχολούμενοι σε προσωρινές δουλειές βρίσκονταν στην Εσθονία (2,1%), στην Αυστρία (6,9%) και στην Ουγγαρία (7,2%).

Στην Ελλάδα, με προσωρινό συμβόλαιο απασχολείται το 9% των εργαζομένων που έχουν γεννηθεί στη χώρα, έναντι 17% των εργαζομένων που έχουν γεννηθεί σε άλλη χώρα της ΕΕ και 19% αυτών που έχουν γεννηθεί εκτός της ΕΕ.

Σε Ευρωπαίους πολίτες, τα υψηλότερα ποσοστά μερικής απασχόλησης καταγράφτηκαν το 2020 στην Ισπανία (27%), στην Ολλανδία και στην Ιταλία. Τα χαμηλότερα στην Ουγγαρία, στην Ιρλανδία, στο Λουξεμβούργο, στην Αυστρία, στην Κύπρο και στη Σλοβενία.

Τέλος, φανερά μικρότερα ποσοστά απασχόλησης σε προσωρινές δουλειές εμφανίζονται σε απασχολούμενους πολίτες των ίδιων των χωρών όπου εργάζονται. Σε αυτή την κατηγορία, τα υψηλότερα βρίσκονταν το 2020 στην Ισπανία, στην Πολωνία και στην Πορτογαλία. Τα μικρότερα ποσοστά εμφανίζονται στη Λιθουανία, όπου το ποσοστό των απασχολούμενων σε προσωρινές δουλειές ήταν Λιθουανοί δεν ξεπερνούσε το 1,1%, η Ρουμανία (2,2%), η Εσθονία (2,6%), η Λετονία (2,7%) και η Βουλγαρία (3,5%).

Περισσότερες οι γυναίκες στην προσωρινή απασχόληση

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat οι γυναίκες το 2020 ήταν περισσότερες από τους άνδρες σε προσωρινές δουλειές σε όλες τις υποκατηγορίες πληθυσμών: είτε προέρχονταν από την ίδια τη χώρα όπου εργάζονταν, είτε από άλλη χώρα της ΕΕ, είτε ήταν μετανάστες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Η πατριωτική δεξιά… λοξοκοιτάζει, ο Μητσοτάκης «σημαδεύει» Βελόπουλο και Νατσιό – Τετ α τετ με Ιερώνυμο
Επικαιρότητα |

Η πατριωτική δεξιά… λοξοκοιτάζει, ο Μητσοτάκης «σημαδεύει» Βελόπουλο και Νατσιό – Τετ α τετ με Ιερώνυμο

Μαζί στο Δήλεσι ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος – Το «χριστιανόμετρο», οι «γιαλαντζί», ο Βορράς – Αποδραματοποίηση της πολιτικής «σταθερότητας»

Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση
Επικαιρότητα |

Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση

Με το πιο θανατηφόρο, τουλάχιστον τα τελευταία 60 έτη, σιδηροδρομικό ατύχημα να απλώνει βαρύ το πέπλο του ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά».