Ποιος είπε πως ξέχασα το πράσινο project της Αστυπάλαιας; Κάθε άλλο.

Μάλιστα, όπως μαθαίνω εξ εγκύρων πηγών τα νέα «τρέχουν» και οι σχετικές ανακοινώσεις τοποθετούνται εντός του Ιουνίου.

Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη με σε συνεργασία με το Volkswagen Group συνεργάζονται από κοινού για να δημιουργήσουν ένα πρωτοποριακό σύστημα κινητικότητας στην Αστυπάλαια.

Τι σημαίνει κάτι τέτοιο στην πράξη; Με απλά λόγια, το υφιστάμενο σύστημα μεταφορών στο νησί θα αντικατασταθεί από την χρήση ηλεκτρικών οχημάτων που θα κινούνται με ρεύμα από τοπικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ηλιακή και αιολική ενέργεια). Μακροπρόθεσμα, η Αστυπάλαια θα καταστεί ένα νησί-πρότυπο για την κλιματικά ουδέτερη κινητικότητα. Το έργο θα διαρκέσει 6 χρόνια.

Η Αστυπάλαια θα γίνει το πρώτο νησί-πρότυπο της Ευρώπης, όπου η μετακίνηση θα είναι έξυπνη και φιλική για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του, με ουδέτερο κλιματικό αποτύπωμα.
—————————————————-
Παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδας επιμένει, η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει ποτέ προς συζήτηση κι έγκριση στον ESM το σχέδιο για τη σύσταση και λειτουργία μιας bad bank επί ελληνικού εδάφους. Παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, κατά καιρούς.

—————————————————-

Μέσα στην εβδομάδα θα παρουσιαστεί η τελική μελέτη χωροθέτησης του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). Επίσης, μέσα στο καλοκαίρι θα ξεμπλοκάρει η κατασκευή κι ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος.

Επίσης, έως τα τέλη Ιουνίου αναμένεται να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη μεταβίβαση των μετόχων του Ελληνικού. Μεγάλη κινητικότητα διαπιστώνω. Προφανώς, το Μαξίμου θα επιδιώξει να δώσει έμφαση στη συνολική αναβάθμιση του δικτύου υποδομών της χώρας. Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις, πάντως…
—————————————————-
Ποιο είναι το νέο εύρημα, από τα τελευταία γκάλοπ, στο οποίο καταλήγουν στο πρωθυπουργικό γραφείο; Ότι το ενδιαφέρον για τα όσα δηλώνει κι όσα ισχυρίζεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον περιορισμένο και αναιμικό.

Επίσης από το Μαξίμου υποβαθμίζουν τις επιμέρους αντιδράσεις βουλευτών σε νομοσχέδια αιχμής (περιπτώσεις Γιαννάκου, Κεφαλογιάννη, Τζαβάρα Ωστόσο ανασχηματισμός ετοιμάζεται, αλλά από φθινόπωρο.

—————————————————-

Κατά τουλάχιστον δυο εβδομάδες θα καθυστερήσει ο εμβολιασμός των νησιών, σε σχέση με όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση. Αιτία; Τα προβλήματα στην παράδοση του Johnson & Johnson. Κι αυτό ενώ η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει.

Το θετικό στοιχείο της υπόθεσης έχει να κάνει με το γεγονός ότι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής οριστικοποιήθηκε η συμφωνία για το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Αρχές Ιουνίου θα ψηφιστεί από την ολομέλεια της Ευρωβουλής.

—————————————————

Από τη μια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητά την ομαλή λειτουργία της Βουλής, παρά την πανδημία κι από την άλλη καθυστερεί την διεξαγωγή του συνεδρίου του κόμματος εξαιτίας της πανδημίας. Την αντίφαση σημειώνουν στελέχη του κόμματος του. Που θέλουν επίσπευση του συνεδρίου… Εσείς να ξέρετε επίσης ότι ξεκίνησε και στον ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση για την εκλογή προέδρου από τη βάση του κόμματος. Ιδέα με την οποία προς το παρόν φέρεται να διαφωνεί ο Αλέξης Τσίπρας.
—————————————————

Όλα δείχνουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, όταν ο τελευταίος επισκεφθεί τη χώρα μας προσεχώς. Ως ανταπόδοση της συνάντησης Ερντογάν – Δένδια. Πιθανότερη ημερομηνία; Παραμένει η 31η Μαΐου, αν και η Αθήνα έχει προτείνει τρεις ημερομηνίες στην Άγκυρα για να επιλέξει.
Όλοι οι αναλυτές των Ελληνοτουρκικών σχέσεων συμφωνούν ότι πάμε για ένα μάλλον ήσυχο καλοκαίρι στο Αιγαίο, αλλά στο κυπριακό η Τουρκία θα επιμείνει στη σκληρή γραμμή της διχοτόμησης.

————————————————–

Στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα φτάσει η συνολική επένδυση που σχεδιάζει να υλοποιήσει στην Ελλάδα η Microsoft. Η ίδια η εταιρία δεν δίνει στοιχεία για το θέμα, ωστόσο κυβερνητικές πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν λεπτομέρειες, επιμένουν ότι το συγκεκριμένο νούμερο είναι ρεαλιστικό.

Πέραν όλων των άλλων, μέσω της συγκεκριμένης επένδυσης, θα εξασφαλισθεί ανάπτυξη δεξιοτήτων για πάνω από 100.000 Έλληνες. Πέρα από την επιτάχυνση στην μεταφορά δεδομένων, την ταχύτερη πρόσβαση στο διαδίκτυο κλπ.

————————————————–

Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί μια προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διοίκησης, το οποίο θα διασυνδέει την Κεντρική Υπηρεσία του νεοσύστατου Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) με τις Μονάδες Διαχείρισης ανά την Επικράτεια. Πάντως, το σύνολο των πόρων που θα κατευθυνθούν προς τις ελληνικές Natura υπερβαίνει το 1,1 δισ. ευρώ – 1 δισ. ευρώ αφορά κονδύλια από το ΕΣΠΑ 2021-2027, 100 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ έργα 33,2 εκατ. ευρώ από το τρέχον ΕΣΠΑ θα υλοποιηθούν έως το τέλος του 2023.

————————————————-

Εταιρεία ελληνικών συμφερόντων (Mytilineos) κατασκευάζει μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τομπρούκ. Στο πλαίσιο της ανοικοδόμησης της χώρας. Η Λιβύη κρύβει μεγάλες ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Αρκεί να το καταλάβουν γρήγορα και να το εκμεταλλευθούν.

————————————————

Η Ουρανία (Ράνια) Αικατερινάρη, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος του Υπερταμείου (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας – ΕΕΣΥΠ) που ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της στα υψηλά πόστα ως αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος στην ΔΕΗ στη διοίκηση Αρθούρου Ζερβού είναι πλέον μέλος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ElvalHalcor (www.elvalhalcor.com).

Η πρώην κυρία του Υπερταμείου συμπλήρωσε ούτε λίγο, ούτε πολύ 10 χρόνια στα υψηλά πόστα με περισσότερες της μίας κυβέρνησης (αρχίζοντας από την κυβέρνηση Γιώργου Α. Παπανδρέου και ολοκληρώνοντας το έργο της την περίοδο της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, έχοντας διανύσει σχεδόν 5 χρόνια με κυβερνήσεις Αλέξη Τσίπρα).

Στο ίδιο Δ.Σ βρίσκουμε και έναν άλλο παλαιό γνώριμο της δημόσιας ζωής, τον Πλούταρχο Σακελλάρη, καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο καθηγητής Σακελλάρης ήταν ένας από τους πιο στενούς και έμπιστους συνεργάτες του Γιώργου Αλογοσκούφη όταν ο συνάδελφος του βρέθηκε επί Κώστα Καραμανλή στο υπουργείο Οικονομικών. Εκεί, ο πάντα ευγενής και διακριτικός Πλούταρχος είχε αναλάβει την ευθύνη του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ). Το 2008 από την προεδρία του ΣΟΕ και την Πλατεία Συντάγματος βρέθηκε στο Λουξεμβούργο και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), στην οποία και υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος του Δ.Σ της μέχρι και το 2012.

Επικεφαλής στο Δ.Σ της ElvalHalkor είναι ο Μιχάλης Στασινόπουλος (ένας από τους δύο γιούς του γενάρχη του μεγάλου βιομηχανικού συγκροτήματος Νίκου Στασινόπουλου), αλλά δίχως εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Σήμερα, για όλους όσοι μπορεί και να μην γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, η ElvalHalkor είναι μία από τις κορυφαίες παγκοσμίως εταιρίες παραγωγής αλουμινίου και χαλκού, που δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο 2017 μέσω της συγχώνευσης δια απορρόφησης της ΕΛΒΑΛ από την ΧΑΛΚΟΡ.

Η ElvalHalcor σήμερα κατέχει ηγετική θέση στην Ευρώπη στους σωλήνες χαλκού, ενώ έχει εδραιώσει τη θέση της μεταξύ των κορυφαίων βιομηχανιών έλασης αλουμινίου παγκοσμίως. Διαθέτει πάνω από 80 χρόνια εμπειρία και τεχνογνωσία, ισχυρή παραγωγική βάση με 17 εργοστασιακές μονάδες και εμπορική παρουσία σε πάνω από 100 χώρες προσφέροντας βιώσιμες λύσεις και προϊόντα σε δυναμικά αναπτυσσόμενες αγορές όπως οι συσκευασίες, οι μεταφορές, η δόμηση και κατασκευές, η θέρμανση, η ψύξη και ο κλιματισμός και οι ΑΠΕ.

Τέλος, η ElvalHalcor αναπτύσσεται επενδύοντας στην τεχνολογία και τη βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργώντας αξία στους συμμετόχους της.

———————————————

Πριν από ένα χρόνο περίπου μια εταιρεία startup με καταγωγή από την Πάτρα, η Think Silicon εξαγοράστηκε από τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό Applied Materials, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας υλικών στον κόσμο. Η εταιρεία παρέμεινε στην Ελλάδα μαζί με τα στελέχη της και το απόγευμα της Πέμπτης εγκαινιάζει με την διαδικτυακή παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τις νέες εγκαταστάσεις της που αναπτύσσονται σε 1.000 τ.μ στην περιοχή της Μεταμόρφωσης Αττικής.

Στην τελετή των εγκαινίων θα δώσει το «παρών» και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Applied Materials Gary Dickerson. Πριν από περίπου έναν χρόνο- το απόγευμα της 29ης Μαΐου 2020 – ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω τηλεδιάσκεψης είχε συζητήσει με τους ιδρυτές ελληνικών επιχειρήσεων τεχνολογίας που προσέλκυσαν επενδύσεις εν μέσω της κρίσης της πανδημίας αλλά και με τους εκπροσώπους των μεγάλων πολυεθνικών.

Πιο συγκεκριμένα, στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, τότε διευθύνων σύμβουλος της Think Silicon, της εταιρείας που δραστηριοποιείται στο χώρο των ημιαγωγών και σήμερα, CEO και Country President της Applied Materials στην Ελλάδα, ο Κώστας Μάλλιος, τότε και τώρα εταιρικός αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Applied Materials και το αφεντικό από τις ΗΠΑ, ο Gary Dickerson. Αν ήθελε να βγάλει κανείς τίτλο δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο από εκείνο που μιλά για τα «παιδιά από την Πάτρα» που καταπολεμούν το brain drain και δείχνουν, στην πράξη, τον δρόμο για το brain gain.

——————————————-

Ο όρος «διασύνδεση των ρεκόρ» μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Έτσι, αφιέρωσα λίγο χρόνο για να διαβάσω και να κατανοήσω το περιεχόμενο της σχετικής ανακοίνωσης για την διασύνδεση της Κρήτης με το δίκτυο τροφοδοσίας της Ηπειρωτικής Χώρας. Το έργο της διασύνδεσης έγινε από την Cenergy Holdings με την Hellenic Cables (αποτελεί τον κλάδο καλωδίων της Cenergy Holdings), ύστερα από ανάθεση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Διαβάζω μαζί σας: «Αυτή η πρώτη υποθαλάσσια διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα είναι επίσης η μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση HVAC παγκοσμίως (περίπου 178 χλμ.) και η βαθύτερη, αφού η τοποθέτηση των υποβρυχίων καλωδίων έγινε σε βάθος νερού έως 1000 μέτρα. Κατά την υλοποίηση του έργου, η Hellenic Cables ενσωμάτωσε σημαντικές καινοτομίες τόσο στον σχεδιασμό του ίδιου του καλωδίου, όσο και στην τοποθέτησή του, μέσω προηγμένης και υπερσύγχρονης εγκατάστασης που αναπτύχθηκε ειδικά για αυτό το έργο. Πέρα από το ρεκόρ βάθους 1000 μέτρων, η Hellenic Cables ανταποκρίθηκε επιτυχώς και στις προκλήσεις που παρουσιάζει το πολύ διαφοροποιημένο υποβρύχιο περιβάλλον που περιλαμβάνει υψηλές και απότομες πλαγιές, απότομες βραχώδεις προεξοχές και κρατήρες σε πολλές τοποθεσίες καθώς και στις συνθήκες που επικρατούν εκεί. Επιπλέον, σχεδιάστηκαν κατά παραγγελία τρεις διαφορετικοί τύποι συστημάτων προστασίας καλωδίων ώστε να ανταποκρίνονται σε διαφορετικό βάθος νερού αλλά και στη διαφορετική γεωμορφολογία και στους γεωλογικούς κινδύνους σε μήκος 135 χιλιομέτρων».

Με άλλα λόγια, ένα εμβληματικό έργο με ελληνική τεχνολογία και καινοτομία. Η Cenergy Holdings ανήκει κατά 79,78 % στη Viohalco SA.

——————————————-

O Forian Eder, o διευθύνων σύμβουλος του Politico, ενός από τα πλέον επιδραστικά new media της Ευρωπαϊκής Ηπείρου δεν υπάρχει αμφιβολία πως μας αγαπά και μας φροντίζει. Ο Eder, για όσους έτυχαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση με τους δύο πρωθυπουργούς του Ευρωπαϊκού Νότου ( Κυριάκος Μητσοτάκης και Pedro Sanchez) στο Delphi Forum που έγινε στο Ζάππειο, «έγραψε» με την ατάκα του για το πολιτικό μέλλον των δύο ανδρών. Ο ίδιος συγγραφέας και της στήλης Brussels Playbook του Politico υποστήριξε ότι η Ελλάδα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάρτιση των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά Έλληνες διπλωμάτες πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια για αυστηρά διατυπωμένα συμπεράσματα και εκπόνησαν έναν πρώτο κατάλογο μέτρων, στον οποίο περιλαμβάνονταν οι ποινές που τελικά αποφασίστηκαν.

Το Politico σημειώνει πως προσερχόμενος στην συνεδρίαση των ηγετών όπου ελήφθησαν οι αποφάσεις για τις κυρώσεις ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η ΕΕ δεν είναι δυνατόν να αποδεχτεί μία ενέργεια «η οποία ισοδυναμεί ουσιαστικά με κρατική αεροπειρατεία» και ότι η λεκτική καταδίκη «δεν αρκεί».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories
Γιατί οι startups ταιριάζουν στην ελληνική οικονομία; Γιατί είναι επένδυση μια ταινία; Ποιοι είναι οι ωφελούμενοι ενός φράγματος;
Inside Stories |

Γιατί οι startups ταιριάζουν στην ελληνική οικονομία; Γιατί είναι επένδυση μια ταινία; Ποιοι είναι οι ωφελούμενοι ενός φράγματος;

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αρχίσει και στέλνουν στη διοίκηση της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης τα κείμενα της δημόσιας πρόσκλησης προς τους ενδιαφερομένους για να υποβάλλουν τις επενδυτικές τους προτάσεις και να χρηματοδοτηθούν από τους δανειακούς πόρους του Ταμείου μέσω των συμβεβλημένων τραπεζών.

Μια ιστορία από τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, με αρχή και κατάληξη μια παραγωγική μονάδα στην Κόρινθο
Inside Stories |

Μια ιστορία από τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, με αρχή και κατάληξη μια παραγωγική μονάδα στην Κόρινθο

Στην ημερήσια διάταξη των μεγάλων μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων που προωθούνται μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ελλάδα 2.0 βρίσκεται εγγεγραμμένη και η διαμόρφωση ενός νέου θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού.

Οι γειτόνισσες της Φρανκφούρτης, η γυναικεία ποσόστωση στα Δ.Σ των εισηγμένων και το πράσινο υδρογόνο με τις ΑΠΕ
Inside Stories |

Οι γειτόνισσες της Φρανκφούρτης, η γυναικεία ποσόστωση στα Δ.Σ των εισηγμένων και το πράσινο υδρογόνο με τις ΑΠΕ

Η ΕΤΑΔ ρίχνει όλες της τις δυνάμεις προκειμένου να ωριμάσει το project της αξιοποίησης του συγκροτήματος του Κλειστού του Παλαιού Φαλήρου (γνωστό και ως Tae Kwon Do από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα)- ένα project που αφορά τη μακροχρόνια παραχώρηση αυτού του Ολυμπιακού Ακινήτου.

Η «πίσω αυλή» της Αθήνας, η νέα σύμβαση της Αττικής Οδού, οι αστικές αναπλάσεις στο Ηράκλειο της Κρήτης και η αλλαγή φρουράς στη Wind
Inside Stories |

Η «πίσω αυλή» της Αθήνας, η νέα σύμβαση της Αττικής Οδού, οι αστικές αναπλάσεις στο Ηράκλειο και η αλλαγή φρουράς στη Wind

Σύντομα, πολύ σύντομα, στη νέα φουρνιά των έργων που θα «περάσουν» στη μονάδα ωρίμανσης συμβάσεων έργων του ΤΑΙΠΕΔ θα συμπεριλαμβάνεται και το σημαντικό project  της ανάπλασης των εγκαταστάσεων κλπ του αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Τι γυρεύει το αφεντικό της ισπανικής El Pais – και πρόεδρος της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Λανς – στη Λεωφόρο Αθηνών;
Inside Stories |

Τι γυρεύει το αφεντικό της El Pais – και πρόεδρος της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Λανς - στη Λεωφόρο Αθηνών;

Μεγάλα ονόματα στην εκκίνηση (υποβολή προσφορών) στον διαγωνισμό για την Ψηφιοποίηση των Αρχείων των Υποθηκοφυλακείων της χώρας που προχωρά η εταιρεία Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Τα νέα ομολογιακά δάνεια από το real estate και την ποντοπόρο ναυτιλία και η υποδοχή της Λεωφόρου Αθηνών
Inside Stories |

Τα νέα ομολογιακά δάνεια από το real estate και την ποντοπόρο ναυτιλία και η υποδοχή της Λεωφόρου Αθηνών

Στις 24 Ιανουαρίου αναμένονται τα καλά νέα από τον διαγωνισμό για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το ΣΔΙΤ του τμήματος Χερσόνησος - Νεάπολη, συνολικού μήκους 22,5 χλμ. , που έχει αρχή τη Χερσόνησο Ηρακλείου και φθάνει μέχρι τη Νεάπολη Λασιθίου.

Οι λευκοί πίνακες στις αίθουσες διδασκαλίας, οι επενδύσεις των φαρμακευτικών εταιρειών στην έρευνα & ανάπτυξη και οι 250 παρεμβάσεις για προσβάσιμες παραλίες
Inside Stories |

Οι λευκοί πίνακες στις τάξεις, οι επενδύσεις των φαρμακευτικών στο R&D και οι 250 παρεμβάσεις για προσβάσιμες παραλίες

«Τρέχει» στα media η καμπάνια της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το whistleblowing (σε απλά ελληνικά, ανώνυμη παροχή πληροφοριών δημοσίου συμφέροντος για θέματα ανταγωνισμού).

Ο πρόσφυγας υδραυλικός, οι σκαναρισμένες άδειες δόμησης, η αναβάθμιση του… Καλατράβα και το ΚΥΤ Κουμουνδούρου
Inside Stories |

Ο πρόσφυγας υδραυλικός, οι σκαναρισμένες άδειες δόμησης, η αναβάθμιση του… Καλατράβα και το ΚΥΤ Κουμουνδούρου

Το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ θα δοθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης στο ΤΑΙΠΕΔ για τις δραστηριότητες της νέας αυτόνομης επιχειρησιακής μονάδας για την ωρίμανση των εγκεκριμένων έργων.