Τα παιδιά στην αρχή της εφηβείας που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή βιντεοπαιχνίδια για χρονικό διάστημα πάνω από μία ώρα, κάθε μέρα της σχολικής εβδομάδας, έχουν σημαντικά χαμηλότερους βαθμούς και επιδόσεις στα διαγωνίσματα.

Αυτό συμπεραίνει έρευνα του Center for Gambling Studies στο πανεπιστήμιο Rutgers-New Brunswick, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Computers in Human Behavior». Οι ερευνητές τονίζουν στη σχετική μελέτη ότι τα ευρήματα δίνουν σε γονείς και παιδιά ένα μέσο χρονικό διάστημα χρήσης της τεχνολογίας για ψυχαγωγικούς λόγους – όχι περισσότερο από μία ώρα τις καθημερινές και έως τέσσερις ώρες τα σαββατοκύριακα.

«Η διαδραστική τεχνολογία χρησιμοποιείται ευρύτατα για την πρόσβαση των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία» δηλώνει η Βίβιεν Άντονι, βοηθός καθηγήτρια στη Σχολή Κοινωνικής Εργασίας και ερευνήτρια στο Rutgers Center for Gambling Studies. «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η τεχνολογία ήταν κρίσιμης σημασίας παράγοντας για την επίτευξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή, υπήρξε αυξανόμενη ανησυχία ότι η εκτεταμένη χρήση τεχνολογίας, ειδικά για λόγους ψυχαγωγίας, ίσως επηρέαζε δυσμενώς την εκπαιδευτική εξέλιξη των παιδιών μέσω της διευκόλυνσης ανεπιθύμητων συνηθειών μελέτης και μείωση του χρόνου που αφιερώνεται στις μαθησιακές δραστηριότητες», σημειώνει η Άντονι.

Οι ερευνητές του Rutgers Center for Gambling Studies σε συνεργασία με ερευνητές από το πανεπιστήμιο Renmin της Κίνας, ανέλυσαν τα δεδομένα του China Education Panel Survey, μίας εθνικής επισκόπησης των εκπαιδευτικών αναγκών και αποτελεσμάτων των παιδιών στην Κίνα. Περίπου 10.000 μαθητές μέσου όρου ηλικίας 13,5 ετών εξετάστηκαν για τις ανάγκες της έρευνας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά που χρησιμοποιούσαν το Διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή βιντεοπαιχνίδια για ψυχαγωγικούς λόγους για 4 ή περισσότερες ώρες καθημερινά ήταν πιο πιθανό να παραλείψουν τις σχολικές τους υποχρεώσεις, σε σχέση με τα παιδιά που δεν αφιέρωναν τόσο χρόνο σε αυτές τις δραστηριότητες. Τα αγόρια χρησιμοποιούσαν διαδραστικές τεχνολογίες για ψυχαγωγικούς λόγους σημαντικά περισσότερο από τα κορίτσια. Επίσης, τα αγόρια είχαν χειρότερες επιδόσεις και εμφάνιζαν χαμηλότερη ενασχόληση με τα θέματα του σχολείου, σε σχέση με τα κορίτσια.

«Τέτοια ευρήματα είναι κρίσιμης σημασίας, ειδικά υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων με την online μάθηση, στις περισσότερες χώρες του κόσμου», αναφέρει η Άντονι. «Σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον που ενσωματώνει το Internet, είναι εύκολο για τα παιδιά να μεταβούν από εκπαιδευτικές σε ψυχαγωγικές πλατφόρμες κατά τη διάρκεια του μαθήματος χωρίς να υπάρχει κάποια ειδοποίηση προς τους δασκάλους ή γενικότερα τους ενήλικες για την εναλλαγή στις δραστηριότητες».

Στην έρευνα τονίζεται ότι τα παιδιά που χρησιμοποιούσαν πιο μετρημένα την τεχνολογία (π.χ. για χρόνο λιγότερο της μίας ώρας ανά ημέρα) εμφάνιζαν λιγότερο βαριεστημένη συμπεριφορά στο σχολείο. Η μετρημένη χρήση διαδραστικής τεχνολογίας για ψυχαγωγικούς λόγους επίσης έδινε στα παιδιά πιο αναβαθμισμένη γνωστική εξέλιξη.

Στα ευρήματα της έρευνας προτείνεται επίσης οι γονείς να θέτουν όρια στη χρήση διαδραστικών τεχνολογιών από τα παιδιά, ενώ γονείς και δάσκαλοι θα πρέπει να βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν την τάση για πιο δημιουργική διαχείριση του χρόνου και να μειώσουν την εξάρτησή τους από την τεχνολογία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία