«Απόβαση» στην Αστυπάλαια θα κάνει την ερχόμενη Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος με το …μισό υπουργικό συμβούλιο και στελέχη της κυβέρνησης. Έξι μήνες μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του γερμανικού ομίλου Volkswagen για τη μετατροπή της «πεταλούδας» των Δωδεκανήσων σε “πράσινο” νησί, θα παραδοθούν τα πρώτα πέντε ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Για τον Δήμο προορίζεται ένα αυτοκίνητο για τη μεταφορά των εργαζομένων και ένα σκούτερ ώστε οι τεχνικοί του να έχουν άμεση πρόσβαση ακόμη και στα πιο στενά σοκάκια του Κάστρου. Επίσης, ένα όχημα θα δοθεί στο λιμενικό, ένα στην αστυνομία και ένα στην υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας. Ήδη, όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο δήμαρχος του νησιού κ. Νικόλαος Κομηνέας, έχουν εγκατασταθεί οι φορτιστές για τα πέντε πρώτα ηλεκτρικά οχήματα, όπως και άλλοι έξι δημοσίως προσβάσιμοι φορτιστές (οι τέσσερις στους οικισμούς του νησιού και δύο σε αεροδρόμιο και λιμάνι).

Ο στόχος του προγράμματος

Ο στόχος του προγράμματος είναι τα περίπου 1.500 συμβατικά οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα στην Αστυπάλαια να αντικατασταθούν σταδιακά με ηλεκτρικά οχήματα. Το ειδικό σύστημα επιδοτήσεων πρόκειται να οδηγήσει σε χαμηλές τιμές για τα ηλεκτρικά οχήματα στο νησί και σε ακόμα χαμηλότερες για τους φορτιστές. Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την ανάθεση του πληροφοριακού συστήματος e-astypalea που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, η αγορά αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων με λιανική τιμή έως 50.000 ευρώ, θα επιδοτείται με 40% και έως 12.000 ευρώ. Αντίστοιχα με 20% και έως 1.600 ευρώ θα επιδοτούνται τα ηλεκτρικά δίκυκλα -τρίκυκλα και με 40% και έως 800 ευρώ τα ηλεκτρικά ποδήλατα. Επίσης, για την κατασκευή έξυπνου σημείου φόρτισης θα προσφέρεται χρηματοδότηση σε φυσικά πρόσωπα 500 ευρώ και σε νομικά πρόσωπα 400 ευρώ. Σε ότι

αφορά στα ταξί, η αγορά θα ενισχύεται με 40% και έως 15.000 ευρώ, με την απόσυρση του παλαιού οχήματος να είναι υποχρεωτική (4.500 ευρώ). Η αντίστοιχη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» που τρέχει σε όλη τη χώρα είναι έως 6.000 ευρώ για ΙΧ, και έως 10.500 ευρώ για ταξί, έως 5.500 για νομικά πρόσωπα και από 800 ευρώ για δίκυκλα και ηλεκτρικά ποδήλατα.

Ξεκινά ο διαγωνισμός για το υβριδικό σύστημα

Από την Αστυπάλαια ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάπτυξη υβριδικού συστήματος τριών μεγαβάτ φωτοβολταϊκών και αιολικών σε συνδυασμό με συσσωρευτές αποθήκευσης ενέργειας 2 μεγαβάτ και 7 μεγαβατωρών. Σήμερα το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί παράγεται από τέσσερις ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, με καύσιμο ντίζελ, του ενός μεγαβάτ, οι οποίες όταν λειτουργήσει η νέα υποδομή θα παραμείνουν ως εφεδρείες.

Όσον αφορά στη χωροθέτηση της νέας υβριδικής μονάδας, ο δήμος έχει προτείνει μια δημοτική έκταση η οποία δεν προκαλεί οπτική ρύπανση. Να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή έχει δηλώσει την πρόθεσή της να εμπλακεί στη λειτουργία της νέας μονάδας. Επίσης, στο νησί θα γίνουν οι αναγκαίες εργασίες για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου φόρτισης των οχημάτων, θα προβλεφθούν υπηρεσίες για «κατά παραγγελία» δημόσια συγκοινωνία, μέσω ψηφιακών εφαρμογών, διαμοιρασμού οχημάτων, e-μοτοποδηλάτων και e-ποδηλάτων κλπ.

Στην κυβερνητική αποστολή στην Αστυπάλαια, σύμφωνα με τις έως σήμερα πληροφορίες, θα μετέχουν ο υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια κ. Κώστας Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος κ.ά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green