Λογιστικά κέρδη ύψους περίπου 2 δισ. δολαρίων κατέγραψε η Anchorage Capital μετά τη συμφωνία της Amazon.com να αγοράσει τα φημισμένα στούντιο της MGM, που βρίσκονται πίσω από τις κινηματογραφικές ταινίες του Τζέιμς Μποντ.

Η Anchorage συγκαταλέγεται ανάμεσα στα hedge funds που περίμεναν περισσότερο από μια 10ετία για την πώληση ή τη δημόσια προσφορά των στούντιο, των οποίων η ισχύς βρίσκεται στην ταινιοθήκη τους. Τα funds επιβραβεύθηκαν με την ανακοίνωση της Τετάρτης σύμφωνα με την οποία η Amazon αγοράζει την MGM για περίπου 6,5 δις δολάρια, συν περίπου 2 δισ. σε χρέος.

Η Anchorage άρχισε να ενημερώνει τους επενδυτές για τα πιθανά κέρδη της την Τετάρτη. Η εταιρεία επένδυσε λιγότερα από 500 εκατ. δολάρια το 2010, μέσω ενός IRR, μετρική απόδοση που λαμβάνει υπ΄ όψιν την έκταση μιας επένδυσης, περίπου 16%. Η εκτίναξη της μετοχικής τιμής της MGM λόγω της συμφωνίας ανέβασε την απόδοση του αντισταθμιστικού ταμείου της Anchorage από το 8% στο 18% φέτος. Ο συνιδρυτής της Anchorage και πρόεδρος της MGM, Κέβιν Ούλριχ βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τον Μάικ Χόπκινς της Amazon, αντιπρόεδρο της Prime Video και των Amazon Studios.

Η συμφωνία αποτελεί νίκη για τους κατόχους του αντισταθμιστικού ταμείου της MGM καθώς το αποτέλεσμά της είχε αμφισβητηθεί από πολλούς Πολλοί άλλοι μέτοχοι της MGM και μερικοί πελάτες της Anchorage αμφισβήτησαν τα τελευταία χρόνια κατά πόσον τα οφέλη του να είναι κανείς ηγέτης σε κινηματογραφικά στούντιο επηρέασαν την απόφαση του κ. Ούλριχ να παραμείνει για τόσο μεγάλο διάστημα στην MGM, που είναι η πιο μακροχρόνια και μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της Anchorage.

Μετά την πρόσληψη μιας εταιρείας-μπουτίκ στις δημόσιες σχέσεις για την τόνωση του προφίλ του στο Χόλιγουντ, ο Ούρλιχ έγινε τακτικός επισκέπτης στις κινηματογραφικές εκδηλώσεις και στις πρεμιέρες ταινιών στο Χόλιγουντ. Ανθρωπος του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, ο Ούρλιχ τις ανησυχίες σχετικά με το μέγεθος της έκθεσης που είχε ο συνιδρυτής της Anchorage. Το 2018, ο Ούρλιχ και το διοικητικό συμβούλιο της MGM διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις που είχε ο Γκάρι Μπάρμπερ, τότε CEO της MGΜ, με την Apple, οι οποίες αποτιμούσαν την MGM σε περισσότερα από 6 δισ. δολάρια.

Αρκετοί μέτοχοι της MGΜ δήλωσαν ότι είναι πιθανό αυτές οι συνομιλίες θα είχαν καταλήξει σε μια παρόμοια συμφωνία με την Apple ή άλλους υποψηφίους νωρίτερα, αν είχε επιτραπεί στον Μπάρμπερ να προχωρήσει. Ο Ούρλιχ είπε σε άλλους μετόχους και σε πελάτες της Anchorage στη διάρκεια των ετών ότι πίστευε πως τα στούντιο μπορούσαν να φέρουν περισσότερα χρήματα.

Μακροπρόθεσμοι επενδυτές στην MGΜ, καθώς και νεότεροι, μπορούν να έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις από τη συμφωνία, η οποία μπορεί να χρειαστεί μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί.

REUTERS/Luke MacGregor/Files/File Photo

Μεγάλοι επενδυτές στην MGΜ, εκτός της Anchorage, είναι οι Highland Capital Management LP, Davidson Kempner Capital Managerment LP, Solus Alternative Asset Management LP. Τα funds αυτά μαζί με την Anchorage μετέτρεψαν χρέος που αγόρασαν με έκπτωση σε μετοχές στη διάρκεια της αναδιάρθρωσης της MGΜ το 2010. Ταμεία που διαχειρίζονται ή διαχειρίζονταν από τον ιδρυτή Highland κα μέλος του διοικητικού συμβουλίου Τζέιμς Ντοντέρο κατέγραψαν λογιστικά κέρδη άνω των 800 εκατ δολαρίων, σύμφωνα με έγκυρες πηγές. Μερικές από τις μετοχές αυτές βρίσκονται σε επενδυτικά οχήματα που διαχειρίζονται από την Highland Capital Management, την εταιρεία με έδρα το Ντάλας που έκανε αίτηση πτώχευσης το 2019. Ο Ντοντέρο δεν εμπλέκεται με αυτή την εταιρεία πλέον. Οι υπόλοιπες μετοχές της MGΜ βρίσκονται στα χέρια άλλων ταμείων που διαχειρίζονται από τον Ντοντέρο. Η Highlands, όπως ανέφερε ο Ντοντέρο σε δήλωσή του, ενίσχυσε τη θέση της στην MGΜ την προηγούμενη 10ετία «επιτρέποντας σε μας να είμαστε υπομονετικοί καθώς μεγιστοποιούμε την αξία της ταινιοθήκης της MGΜ και εξετάζουν πιθανές συναλλαγές…Τελικά, η αρχική θέση υλοποιήθηκε».

Παρά την πώληση μέρους του μετοχικού μεριδίου πέρυσι, η Solus, ένας άλλος μεγάλος μέτοχος της MGΜ και παλαιό μέλος του διοικητικού συμβουλίου, καταγράφει επίσης λογιστικά κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανέφερε έγκυρη πηγή. Αλλα ταμεία που κερδίζουν είναι τα Owl Creek Asset Management LP, Litespeed Management LLC, Canyon Capital Advisors LLC, Diameter Capital Partners LP, Venor Capital Management LP και Bardin Hill Investment Partners LP.  Ορισμένα hedge funds άρχισαν πρόσφατα να αγοράζουν μετοχές και αύξησαν τα μερίδιά τους πέρυσι.

Οι μετοχές της MGΜ κατέγραφαν για καιρό έντονες διακυμάνσεις. Φήμες περί συμφωνίας ήταν ένας παράγων μεταβλητότητας καθώς επίσης η αβεβαιότητα για το μέλλον των κινηματογραφικών ταινιών στη διάρκεια της πανδημίας. Οι ιδιωτικές μετοχές της συναλλάσσονταν στα 120 δολάρια η μετοχή το 2018 λόγω ελπίδων για συμφωνία με την Apple και είχαν υποχωρήσει στα 75 δολάρια τον περασμένο Οκτώβριο. Η μετοχή εκτινάχθηκε στα 155 δολάρια το πρωί της Τρίτης.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο

Πρόσφατα Άρθρα