Προϋπολογισμό ύψους 6 τρισ. δολαρίων αναμένεται να προτείνει σήμερα ο Τζο Μπάιντεν για το επόμενο οικονομικό έτος (2022), σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας New York Times. Οι κρατικές δαπάνες αναμένεται να φτάσουν, έτσι, στα υψηλότερα επίπεδα από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε μια προσπάθεια να χρηματοδοτηθεί ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, η στήριξη της κοινωνίας και η μετάβαση στην «πράσινη οικονομία».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το σχέδιο προβλέπει οι δαπάνες να αυξηθούν στα 8,2 τρισ. την επόμενη δεκαετία, δηλαδή μέχρι το 2031. Όσο για τα ελλείμματα, θα διαμορφώνονται αρκετά πάνω από τα 1,3 τρισ. δολάρια – μάλιστα, το 2022 αναμένεται να είναι της τάξης του 1,8 τρισ.

Τύφλα να έχει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος!

Όπως είναι αναμενόμενο, το δημόσιο χρέος θα εκτιναχθεί επίσης σε ιστορικά υψηλά, καθώς οι αυξήσεις που σχεδιάζει ο Μπάιντεν στη φορολογία των πολύ πλούσιων Αμερικανών και των επιχειρήσεων δεν επαρκούν για να καλύψουν τη «μαύρη τρύπα». Για του λόγου το αληθές, το 2031 το χρέος θα έχει διαμορφωθεί στο 117% του ΑΕΠ, ενώ ως το 2024 θα φτάσει στο υψηλότερο ποσοστό του καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Πολέμου.

Υπό αυτές δε τις προϋποθέσεις, ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί στο 5,2% για φέτος και στο 4,3% για το επόμενο έτος, καλύπτοντας μεγάλο μέρος του χαμένου εδάφους. Παράλληλα, αναμένεται η μείωση της ανεργίας για τα επόμενα χρόνια κάτω από το 4%, έναντι 6,1% που είναι σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα παραμείνει διασωληνωμένη σε… κρατικό αναπνευστήρα για τα πολλά επόμενα χρόνια, καθώς οι δύο αλλεπάλληλες κρίσεις (και ειδικά αυτή που προκάλεσε η πανδημία) ανέδειξε τις μεγάλες αδυναμίες της και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει.

Ο σκόπελος του Κογκρέσου

«Τώρα είναι η στιγμή να οικοδομήσουμε πάνω στις βάσεις που έχουμε θέσει, να προχωρήσουμε σε γενναίες επενδύσεις στις οικογένειές μας, τις κοινότητές μας, το έθνος μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μιλώντας στο Κλίβελαντ. «Γνωρίζουμε από την ιστορία ότι τέτοιου είδους επενδύσεις υψώνουν τόσο το έδαφος όσο και την οροφή μιας οικονομίας για όλους», συμπλήρωσε.

Φυσικά, για να υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τα δύο χώματα του Κογκρέσου. Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες που αναμένεται να αντιμετωπίσει ο Μπάιντεν, ακόμη και από ορισμένους εντός του κόμματός του, είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία που διαθέτουν οι Δημοκρατικοί (τουλάχιστον μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, εάν δεν υπάρξει κάποια αποχώρηση από τις τάξεις τους) δίνει περισσότερες ελπίδες στον Λευκό Οίκο.

Ο Μπάιντεν φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να αφήσει το όνομά του ανεξίτηλα χαραγμένο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως