Την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που θα μπορούν να συναντώνται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, την παράταση της ώρας λειτουργίας στην εστίαση από τις 22:00 στις 24:00, τη μείωση της απόστασης ασφαλείας από τα δύο στο ένα μέτρο, όπως και τη μείωση στο λιανεμπόριο των 20 τετραγωνικών μέτρων ανά άτομο σε 10, προβλέπει, μεταξύ άλλων, η περαιτέρω χαλάρωση, από τη 10η Ιουνίου, των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, που ανακοίνωσε η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Από το πρωί σήμερα πραγματοποιούνταν διαβουλεύσεις στην Ομοσπονδιακή Καγκελαρία στη Βιέννη ανάμεσα στην κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων με τους κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων, με την Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων και με εμπειρογνώμονες.

Για την ώρα, στις 10 Ιουνίου καταργείται η απαίτηση μάσκας μόνο σε εξωτερικούς χώρους, που αυτή τη στιγμή ισχύει εκεί όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι κανόνες απόστασης. Για τις συναντήσεις στο μέλλον, οκτώ ενήλικες θα επιτρέπεται να συναντιούνται σε εσωτερικούς και 16 ενήλικες σε εξωτερικούς χώρους, ενώ μέχρι τώρα προβλέπονταν τέσσερις ή δέκα ενήλικες αντίστοιχα. Θα ισχύουν επίσης κανόνες μειωμένης πλέον απόστασης.

Λιγότερη γραφειοκρατία στα σύνορα

Αναφέροντας ότι αυτές οι χαλαρώσεις θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τα καταστήματα εστίασης, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς επισήμανε κατά την παρουσίαση ότι λιγότερο γραφειοκρατική θα γίνει η συνοριακή κυκλοφορία και από τις 10 Ιουνίου θα είναι επίσης δυνατή η απεριόριστη μετακίνηση με λεωφορεία.

Επίσης διευκολύνονται οι πρόβες της μουσικής και της χορωδίας στον ερασιτεχνικό χώρο και ο κανονισμός ότι πρέπει να υπάρχει χώρος 20 τετραγωνικών μέτρων ανά άτομο δεν ισχύει πλέον, αλλά εκείνοι που συμμετέχουν σε πρόβες πρέπει να έχουν κάνει τεστ, να έχουν εμβολιαστεί ή να έχουν αναρρώσει από τη νόσο.

Ο καγκελάριος αναφέρθηκε στην προοπτική συγκεκριμένων περαιτέρω χαλαρώσεων σε ρυθμό τριών εβδομάδων, πράγμα που σημαίνει ότι προγραμματίζονται περαιτέρω ανοίγματα για τον Ιούλιο, από τον οποίο και μετά θα επιτρέπονται και πάλι οι γάμοι με μεγαλύτερη συμμετοχή και οι μεγάλες γιορτές, αλλά θα διατηρηθεί το τρίπτυχο του κανονισμού «εμβολιασμός ή τεστ ή ανάρρωση», ενώ χαλάρωση θα υπάρξει και ως προς τις μάσκες.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς εμφανίστηκε ικανοποιημένος με την έως τώρα εξέλιξη της χαλάρωσης των μέτρων, παραπέμποντας και στη θετική εξέλιξη στην αγορά εργασίας, ενώ τόνισε πως «όσο περισσότεροι άνθρωποι τηρούν τους κανόνες τόσο καλύτερα θα περάσουν οι επόμενες εβδομάδες».

Ικανοποίηση και από τους Πράσινους

Ικανοποίηση για τις προσεχείς χαλαρώσεις εξέφρασε ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ, παρατηρώντας ότι η εξέλιξη είναι τόσο θετική, μεταξύ άλλων, λόγω της στρατηγικής των τεστ, για την εφαρμογή της οποίας ευχαρίστησε τα ομόσπονδα κρατίδια, ενώ, όπως σημείωσε, αναμένει ότι δεν θα υπάρχουν πλέον περιορισμοί στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, κάτι που επηρεάζει θετικά την πλήρη χρήση της χωρητικότητας των χώρων των εκδηλώσεων.

Έπειτα από λίγο περισσότερο από έξι μήνες, μία σειρά περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Αυστρία είχαν αρθεί την προπερασμένη Τετάρτη, 19 Μαΐου, από την οποία άνοιξαν και επαναλειτουργούν πλέον σε όλη τη χώρα οι τομείς της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, κάτω από ορισμένους κανόνες.

Οι τομείς αυτοί είχαν διακόψει τη λειτουργία τους στις 3 Νοεμβρίου 2020, που είχε συμπέσει να είναι η επομένη της τρομοκρατικής επίθεσης με ισλαμιστικό υπόβαθρο το βράδυ της 2ας Νοεμβρίου στο κέντρο της Βιέννης, με τέσσερις νεκρούς και 23 τραυματίες.

Τεράστιες οι απώλειες για τα ξενοδοχεία

Κλειστά για ολόκληρη τη χειμερινή περίοδο 2020/2021 παρέμειναν για τους τουρίστες τα ξενοδοχεία στην Αυστρία, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, που σημαίνει για τον κλάδο τεράστιες απώλειες, καθώς από τον Νοέμβριο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021 υπήρξαν μόνον 5,57 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, κατά 90,7% λιγότερες από ό,τι τη χειμερινή περίοδο 2019/2020, όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα, Παρασκευή, στη Βιέννη η Αυστριακή Στατιστική Υπηρεσία.

Το γεγονός ότι υπήρχαν διανυκτερεύσεις, παρά τους περιορισμούς αυτών των έξι μηνών, οφείλεται στο ότι επιτρέπονταν εξαιρέσεις στον κανονισμό CoV, οι οποίες προέβλεπαν, για παράδειγμα, διαμονή σε ιαματικά λουτρά ή διανυκτερεύσεις για επαγγελματικούς λόγους.

Από την προπερασμένη Τετάρτη, 19 Μαΐου, στα ξενοδοχεία έχουν και πάλι πρόσβαση όσοι έχουν εμβολιαστεί, ή έχουν αναρρώσει από τη νόσο, ή μπορούν να επιδείξουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ.

«Το κλείσιμο των καταλυμάτων κατά τη διάρκεια ολόκληρης της χειμερινής περιόδου 2020/2021 κοστίζει στον τουρισμό στην Αυστρία 54,44 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, καθώς καταγράφηκαν συνολικά μόνον 5,57 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, ενώ κατά την τελευταία χειμερινή περίοδο 2018/2019, η οποία δεν επηρεάστηκε από την πανδημία, είχαν υπάρξει 72,92 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις», ανέφερε κατά την παρουσίαση των στοιχείων ο γενικός διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας Τομπίας Τόμας.

Φέτος, μόνον ο Απρίλιος πήγε καλύτερα από ό,τι το 2020, επειδή τον ίδιο μήνα πέρυσι, ο κλάδος επηρεάστηκε από το πρώτο lockdown στην κρίση της CoV, η οποία ήταν ακόμη πιο σοβαρή από ό,τι αυτή τη χρονιά, μιας και τον Απρίλιο του 2021 υπήρχαν ήδη πιο ευρείες εξαιρέσεις στην απαγόρευση εισόδου για τα καταλύματα.

Ανάκαμψη από τον Απρίλιο

Με 1,05 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, ο αριθμός για τον Απρίλιο του 2021 ήταν πάνω από τέσσερις φορές υψηλότερος από τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, αλλά, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2019, όταν υπήρχαν ακόμη 8,28 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, η μείωση ήταν στο 87,4%, ενώ, λόγω των παγκόσμιων ταξιδιωτικών περιορισμών, οι περισσότερες των 1,05 εκατομμυρίων διανυκτερεύσεων τον Απρίλιο, συγκεκριμένα οι 745.000, ήταν από το εσωτερικό.

Σε ολόκληρη τη φετινή χειμερινή περίοδο (Νοέμβριος 2020-Απρίλιος 2021), η Αυστρία κατέγραψε περίπου τέσσερα εκατομμύρια διανυκτερεύσεις από εγχώριους επισκέπτες και 1,6 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις από επισκέπτες από το εξωτερικό.

Η μείωση των επισκεπτών από το εξωτερικό κατά τη χειμερινή περίοδο 2019/2020 του προηγούμενου έτους, στο 96,6%, ήταν σημαντικά πιο έντονη από τη μείωση των εσωτερικών επισκεπτών (μείον 69,3%).

Από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια, η Κάτω Αυστρία (περίπου 220.000) και η Άνω Αυστρία (177.000) κατέγραψαν τις περισσότερες διανυκτερεύσεις από εγχώριους και ξένους επισκέπτες εφέτος τον Απρίλιο.

Ακολουθούν η Στυρία (158.000), το Τιρόλο (121.000), το Σάλτσμπουργκ (112.000) και η Καρινθία (94.000), ενώ αρκετά χαμηλότερος ήταν αριθμός των διανυκτερεύσεων στη Βιέννη (76.000), στο Μπούργκενλαντ (51.000) και στο Φόραρλμπεργκ (36.000).

Ο αριθμός των αφίξεων από το Νοέμβριο έως τον Απρίλιο ανήλθε σε 1, 16 εκατομμύρια, εκ των οποίων 829.000 ήταν από εγχώριους επισκέπτες και 336.000 από ξένους επισκέπτες, με τις 410.000 διανυκτερεύσεις να αφορούν επισκέπτες από τη Γερμανία, 229.000 από την Πολωνία και 146.000 από την Ουγγαρία, ενώ υπήρξαν σημαντικά λιγότερες διανυκτερεύσεις από την Ιταλία (67.000) και από την Τσεχία (65.000).

Ο τουρισμός είναι ένας σημαντικός τομέας για την οικονομία της Αυστρίας για την οποία το 2019 -τον χρόνο πριν την πανδημία

Σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αυστρία βρίσκεται υψηλότερα από τον μέσο όρο, με την Κροατία και την Ελλάδα να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, με το μερίδιό του στο ΑΕΠ τους να είναι στο 25,0 και 20,3% αντίστοιχα, ενώ το χαμηλότερο μερίδιο του τουρισμού είναι στην Ιρλανδία και το Βέλγιο, όπου αντιπροσωπεύει μόνον το 4,3% του ΑΕΠ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ουκρανία: Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου
Επικαιρότητα |

Πώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου

Ιδιαίτερα κομβικοί αποδεικνύονται οι πρώτοι μήνες του 2024 σε ό,τι έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις δυνάμεις του Κιέβου να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στη ρωσική επίθεση