Η βρετανική Υπηρεσία Διαστήματος ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση εταιρειών με συμβόλαια ύψους 32 εκατομμυρίων στερλινών, ώστε να αναπτύξουν ένα νέο δορυφόρο επικοινωνιών τεχνολογίας «αναπήδησης μετάδοσης».

Η ονομασία του εν λόγω νέου τύπου δορυφόρου είναι Joey-Sat και θα έχει την ικανότητα να ανταποκρίνεται ταχύτατα σε ξαφνικές αλλαγές απαιτήσεων ή σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Προφανώς οι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι είναι ίσως το τεχνολογικό μέσο που έχει συμβάλλει περισσότερο στην τεχνολογική εξέλιξη του κόσμου. Ανά πάσα στιγμή βρίσκονται σε τροχιά περί τους 2.000 ενεργούς τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, συμβάλλοντας στο να «μικραίνει» ο πλανήτης, τουλάχιστον σε επίπεδο επικοινωνιών.

Ωστόσο, ακόμη και ένα τεράστιο δίκτυο δορυφόρων δεν είναι αρκετά ευέλικτο. Οι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι είναι συνήθως μεγάλοι σε μέγεθος, ακριβοί σαν πλατφόρμες και με έναν πεπερασμένο αριθμό αποστολών που μπορούν να καλύψουν για συγκεκριμένες περιοχές πάνω στη Γη.

Προφανώς, σε περίπτωση μίας έκτακτης ανάγκης ή αν απαιτηθεί κάποια αλλαγή τροχιάς, η επιλογή είναι η εκτόξευση περισσότερων δορυφόρων ή η αποστολή διαστημικού σκάφους που θα αναλάβει την αλλαγή της πορείας του δορυφόρου.

Το συμβόλαιο που ανέθεσε η βρετανική Υπηρεσία Διαστήματος είναι μέρος του ευρύτερου προγράμματος Sunrise της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), με την τεχνολογία Joey-Sat να προγραμματίζεται για εκτόξευση εντός του 2022. Η διαφορά των συγκεκριμένων δορυφόρων είναι ότι έχουν σχεδιαστεί ώστε να δέχονται εντολές απομακρυσμένα για να αλλάζουν την κατεύθυνση των ακτίνων τους ώστε να έχουν μεγαλύτερη κάλυψη σε μια περιοχή, όταν κάτι τέτοιο απαιτηθεί.

Η προσπάθεια δημιουργίας της τεχνολογίας Joey-Sat καθοδηγείται από το παγκόσμιο δίκτυο τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων OneWeb, το οποίο έως τώρα έχει εκτοξεύσει 182 και σχεδιάζει την εκτόξευση άλλων 648 δορυφόρων χαμηλής τροχιάς.

Από το συμβόλαιο που ανέθεσε η βρετανική Υπηρεσία Διαστήματος, η εταιρεία SatixFy θα αναλάβει την τεχνολογία που θα εξοπλίσει τους δορυφόρους (25 εκατομμύρια στερλίνες) με τη βασική τεχνολογία αναπήδησης ενώ η Celestia, με έδρα στο Εδιμβούργο, θα αναλάβει την ανάπτυξη και δοκιμή των σταθμών εδάφους (4,4 εκατομμύρια στερλίνες) που θα διαθέτουν τις αντίστοιχες κεραίες που θα είναι επίσης πολύ μικρότερων διαστάσεων. Το υπόλοιπο μέρος του συμβολαίου που προβλέπει την αφαίρεση συντριμμιών δορυφόρων από το διάστημα θα το αναλάβει η εταιρεία Astroscale (περίπου 2,5 εκατομμύρια στερλίνες).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία