Στήριξη ζητούσε και στήριξε έλαβε από τη «μητέρα» Ρωσία, ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, κατά τη διήμερη συνάντηση που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι.

Όπως έγινε γνωστό, η Ρωσία θα απελευθερώσει άμεσα περίπου 500 εκατ. δολάρια προς το Μινσκ, στο πλαίσιο δανείου ύψους 1,5 δισ. δολαρίων που είχαν ήδη συμφωνήσει οι δύο χώρες πέρυσι, θέλοντας να δείξει την έμπρακτη υποστήριξη της προς τη Λευκορωσία, μετά τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για το επεισόδιο της καθήλωσης στο έδαφος πτήσης της Ryannair για τη σύλληψη αντιφρονούντος μπλόγκερ.

Πέρα από τα κονδύλια αυτά, που θα δρομολογηθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων σε θέματα εμπορίου και φορολόγησης με την προοπτική της υλοποίησης της συμφωνίας για την κρατική ένωση Ρωσίας-Λευκορωσίας που είχε υπογράψει ο Λουκασένκο με τον Μπόρις Γέλτσιν, το 1997, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε.

Εξάλλου, Πούτιν και Λουκασένκο συζήτησαν επισταμένως το θέμα που έχει δημιουργηθεί από την «αεροπειρατεία», όπως την χαρακτηρίζει η Δύση, που οργάνωσε το Μινσκ, με τη Μόσχα να απορρίπτει εξαρχής τις καταγγελίες όπως και την… υπερβολική αντίδραση της Ε.Ε.

Επίσης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, στη συνάντηση συμφωνήθηκε η Ρωσία να αναζητήσει τρόπους να διευρύνει την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε αεροπορικές πτήσεις, ώστε να αντισταθμίσει κάπως τις απώλειες από τη διακοπή των πτήσεων των ευρωπαϊκών εταιρειών.

Πέρα από τις κυρώσεις που ήδη συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι κατά το ευρωπαϊκό συμβούλιο και η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι επαναφέρει κυρώσεις εναντίον επιχειρήσεων και αξιωματούχων της Λευκορωσίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα