Μαζικές διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων στη Βραζιλία, που ζητούν την παραίτηση του Ζαΐρ Μπολσονάρο. Η πολιτική πόλωση στη χώρα οξύνεται με τους διαδηλωτές να κατηγορούν τον πρόεδρο για το μισό εκατομμύριο θανάτων λόγω της πανδημίας, αλλά και για τη ρατσιστική του ατζέντα, όπως και για την πολιτική που ακολουθεί στα δάση του Αμαζονίου, που προχωράει τις αποψιλώσεις.

Στο κέντρο του Ρίο, δέκα χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν φορώντας μάσκες έπειτα από πρόσκληση αριστερών και φοιτητικών οργανώσεων φωνάζοντας «Μπολσονάρο Έξω!» και «Μπολσονάρο Γενοκτονία!».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, από την αρχή της επιδημίας, την οποία είχε χαρακτηρίσει «γριπούλα», ο πρόεδρος της Βραζιλίας επέκρινε τα μέτρα της καραντίνας, προωθούσε αμφίβολης αποτελεσματικότητας φάρμακα και αμφισβητούσε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Οι διαδηλωτές θεωρούν ότι μεγάλος αριθμός θανάτων θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, εάν η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει νωρίτερα την εκστρατεία εμβολιασμού, η οποία εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς.

Διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε πολλές άλλες πόλεις της Βραζιλίας, όπως το Σάο Πάολο, το Σαλβαδόρ, η Μπραζίλια και το Μπέλο Οριζόντε.

Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν έπειτα από δύο σαββατοκύριακα διαδηλώσεων υποστήριξης της κυβέρνησης με πρόσκληση του ίδιου του Μπολσονάρο. Η δημοφιλία του έχει πέσει στο 24%, στο χαμηλότερο επίπεδο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 49% των Βραζιλιάνων τάσσεται υπέρ της καθαίρεσής του, ενώ το 46% είναι αντίθετο. Η δημοσκόπηση φέρνει τον προερχόμενο από την αριστερά πρώην πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα και πολιτικό αντίπαλο του Μπολσονάρο φαβορί στις προεδρικές εκλογές του 2022.



Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα