Για τσουνάμι λουκέτων στο λιανεμπόριο προειδοποίησε τη βρετανική κυβέρνηση το British Retail Consortium (BRC), ήτοι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής, ζητώντας να δοθεί παράταση στο μορατόριουμ που είχε αποφασιστεί για εκκρεμή χρέη από εμπορικά μισθώματα στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της αγοράς από την πανδημία. Το μορατόριουμ λήγει την 1η Ιουλίου.

Μπορεί εξάλλου η κατάσταση στην αγορά να έχει αρχίσει να ομολοποιείται, καθώς το επιτυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας έχει επιτρέψει το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και των επιχειρήσεων, όμως οι συνέπειες της κρίσης δεν έχουν παρέλθει. Μάλιστα, το BRC, επικαλούμενο στοιχεία που έχει συγκεντρώσει, επισημαίνει πως τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων λιανικής βρίσκονται αντιμέτωπα με νομικές κυρώσεις από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων και εξώσεις λόγω συσσωρευμένων χρεών από μισθώματα.

Τα περισσότερα καταστήματα της χώρας, που βρίσκονταν εκτός της λίστας των καταστημάτων με βασικά είδη, παρέμειναν κλειστά το μεγαλύτερο διάστημα των τελευταίων 15 μηνών λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον νέο κορωνοϊό. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να συσσωρευτούν χρέη από τη μη καταβολή των μισθωμάτων που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 2,9 δισ. στερλίνες.

Αρκετά καταστήματα αναγκάστηκαν ήδη να «κατεβάσουν ρολά», ήτοι περίπου ένα στα επτά, σύμφωνα με τα στοιχεία του BRC. Όμως, όσα προσπαθούν να επαναλειτουργήσουν, δεν θα τα καταφέρουν υπό το βάρος των χρεών αυτών. Στο 80% των περιπτώσεων οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δίνουν περιθώριο μάξιμουμ ενός έτους για την αποπληρωμή των χρεών, διάστημα που από τους εμπόρους κρίνεται ως πολύ μικρό, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταποκριθούν.

Για το σκοπό αυτό σε σημερινή της παρέμβαση, η επικεφαλής του BRC, Έλεν Ντίκινσον ζήτησε άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης Τζόνσον, νέα μέτρα προστασίας του εμπορίου και παράταση του μορατόριουμ τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της χρονιάς. «Σε αντίθετη περίπτωση, θα είναι τα εμπορικά κέντρα των πόλεων, οι δρόμοι και τα shopping centers που θα βιώσουν τις συνέπειες, καθώς τα καταστήματα θα αδειάσουν και αυτό θα προκαλέσει ανάσχεση στην ευρύτερη πορεία ανάκαμψης της οικονομίας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση για την ώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της, αν και δεν έχει κρύψει πως είναι διστακτική στο να παρατείνει τα μέτρα στήριξης από την πανδημία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή