Με ρυθμό 7% αναπτύχθηκε η τουρκική οικονομία το α τρίμηνο του 2021, απόρροια σύμφωνα με την ING της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, του ακαθάριστού σχηματισμού παγίου κεφαλαίου, των καθαρών εξαγωγών και των δημοσίων δαπανών.

Ο ρυθμός αύξησης ξεπέρασε μάλιστα τόσο την μέση εκτίμηση της αγοράς (6,7%), όσο και την πρόβλεψη της ING (6,2%), ενώ μία πιο προσεκτική ματιά στα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, υποδηλώνει σύμφωνα με την ING ότι οι καθαρές εξαγωγές, η συσσώρευση αποθεμάτων και ο σχηματισμός παγίου κεφαλαίου ήταν οι κύριοι παράγοντες της αύξησης του ΑΕΠ (+7% σε ετήσια βάση, +1,7% σε τριμηνιαία βάση) . Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση των νοικοκυριών και οι κυβερνητικές δαπάνες περιορίστηκαν μερικώς το α τρίμηνο του 2020.

Συνολικά, σύμφωνα με την ING, τα δεδομένα έδειξαν συνέχιση της ανάκαμψης από την ύφεση που προκλήθηκε από πανδημία, ενώ η εφαρμογή μέτρων καραντίνας περιόρισαν σε κάποιο βαθμό την απόδοση του 1ου τριμήνου. Η ανάπτυξη του 2ου τριμήνου του 2020, αναμένει πως θα είναι επίσης ισχυρή, απόρροια του περιορισμού της πανδημίας και της χαμηλής βάσης σύγκρισης σε σχέση με το 2020, αν και η δυναμική της οικονομίας θα επηρεασθεί αρνητικά από το υψηλό κόστος δανεισμού.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με αναλυτές, το πρόσφατο οικονομικό μοντέλο της Τουρκίας δεν είναι βιώσιμο, καθώς η ανάπτυξη οδηγείται κυρίως από την κατανάλωση, η οποία υποστηρίζεται από τις κυβερνητικές δαπάνες και τα δάνεια, σε βάρος της σταθερότητας των τιμών και τη νομισματική σταθερότητα, ενώ σε πραγματικούς όρους το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε δολάρια μειώθηκε σχεδόν 40% από το 2013.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής