Υψηλότερα αναθεωρεί ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς η επιτάχυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων επιτρέπει τη σταδιακή επιστροφή των αγορών στην κανονικότητα. Στους θετικούς παράγοντες είναι και τα πακέτα στήριξης και δη, το αμερικανικό, που θα «ρίξει» τρισ. δολάρια στην κυριότερη οικονομία του πλανήτη.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα διαμορφωθούν στο 5,8% φέτος (από 5,6% που προέβλεπε το Μάρτιο) και στο 4,4% το 2022 (από 4% που εκτιμούσε το Μάρτιο), οδηγώντας το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη πίσω στα επίπεδα ανάπτυξης που ήταν προ πανδημίας. Αν και είναι σαφές ότι δίχως την αρνητική παρένθεση της πανδημίας, η παγκόσμια οικονομία θα «έτρεχε» σήμερα σε πολύ καλύτερους ρυθμούς.

Για τη χώρα μας ο διεθνής οργανισμός προβλέπει σημαντική ανάκαμψη, χάρη και στη διαφαινόμενη ανάρρωση του τουρισμού, προχωρώντας σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των ρυθμών ανάπτυξης στο 3,8% για φέτος και στο 5% το 2022. Γεγονός που προκάλεσε την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης.

Πάντως, ο διεθνής οργανισμός συμμερίζεται την ανησυχία πολλών αναλυτών, πως ο ρυθμός ανάκαμψης μεταξύ ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου δεν είναι ισορροπημένος, κυρίως λόγω του χαμηλότερου ρυθμού των εμβολιασμών στον αναπτυσσόμενο και τρίτο κόσμο. Και βέβαια αστάθμητος παράγοντας κινδύνου παραμένουν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

«Είμαστε ανακουφισμένοι που βλέπουμε τις οικονομικές προοπτικές να βελτιώνονται, αλλά με κάποια ενόχληση διότι βλέπουμε ότι γίνεται με άνισο τρόπο» σχολίασε χαρακτηριστικά η επικεφαλής οικονομολόγος του διεθνούς οργανισμού, Λοράνς Μπουν.  Για το λόγο αυτό ο ΟΟΣΑ κάνει έκκληση στον ανεπτυγμένο κόσμο να στηρίξει τα ανθρωπιστικά εμβολιαστικά προγράμματα, που μεταφέρουν πολύτιμα εμβόλια προς τις τρίτες χώρες.

Με δεδομένα τα σημεία κινδύνου ο διεθνής οργανισμός καλεί τις κεντρικές τράπεζες διεθνώς να ανεχθούν τυχόν πληθωριστικές πιέσεις και να διατηρήσουν ανοιχτές τις στρόφιγγες με τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης. Αν και η ανησυχία των αγορών είναι δικαιολογημένη, πυροδοτώντας αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Αντιστοίχως και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τουλάχιστον έως ότου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού εμβολιαστεί και οι επιμέρους κλάδοι της οικονομίας είναι καλύτερα προστατευμένοι.

Καλπάζουν οι ΗΠΑ 

Όσον αφορά τα επιμέρους στοιχεία μεταξύ των κυριότερων οικονομικών δυνάμεων είναι εύλογο πως τα μεγάλα πακέτα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας έχουν δώσει σημαντική ώθηση στις ΗΠΑ που αφήνει οριστικά πίσω της τις συνέπειες της πανδημίας, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να αναμένονται στο 6,9% φέτος (αντί της προηγούμενης εκτίμησης για 6,5%). Αν και η βελτίωση αυτή θα φέρει ταχύτερη κάμψη από την επόμενη χρονιά με τα αναθεωρημένα στοιχεία να τοποθετούν την αμερικανική ανάπτυξη, το 2022, στο 3,6%, αντί της προηγούμενης εκτίμησης του 4%.

Το πακέτο Μπάιντεν εκτιμάται δε, ότι πρόσθεσε περίπου 1% ανάπτυξης και στην παγκόσμια οικονομία.

H ευρωπαϊκή οικονομία αντιστοίχως αν και παρουσιάζει αισθητή βελτίωση με την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, δεν έχει φτάσει ακόμη στα επίπεδα που βρισκόταν προ της πανδημίας. Οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρωζώνη θα κινηθούν στο 4,2% φέτος και στο 4,4% το 2022, ενώ η αγορά εργασίας αναμένεται να «πιάσει» τα προ της πανδημίας επίπεδα μέσα στην επόμενη χρονιά. Αυτό βέβαια θα φέρει μετριοπαθή αύξηση των τιμών, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και σίγουρα το μεγαλύτερο μέρος του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή