Πρόταση για ονομασία των μεταλλαγμένων στελεχών του κοροναϊού βασισμένη στο ελληνικό αλφάβητο, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με πρόθεση να αποτραπεί ο κίνδυνος στιγματισμού ορισμένων χωρών.

Ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ συνέστησε την μετονομασία των μεταλλάξεων που εντοπίζονται σε όλο τον κόσμο με γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, προκειμένου να γίνει ευκολότερη η αναγνώριση τους σε όλα τα ακροατήρια.

Τα στελέχη «Άλφα», «Βήτα», «Γάμμα»

Σύμφωνα με το νέο σύστημα ονοματοδοσίας των μεταλλάξεων, η λεγόμενη παραλλαγή Kent, η οποία οδήγησε σε σκληρά μέτρα στο Ηνωμένο Βασίλειο τα Χριστούγεννα θα ονομάζεται «Άλφα».

Η μετάλλαξη που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική τον Μάιο του 2020 είναι η «Βήτα», ενώ το στέλεχος από τη Βραζιλία είναι το «Γάμμα».

Η μετάλλαξη της Covid-19 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία ονομάστηκε «Δέλτα».

Δεν πρέπει να στιγματιστούν χώρες

Η επιδημιολόγος, Μαρία Βαν Κέρχοφ, κατέστησε σαφές ότι οι νέες ονομασίες δεν αντικατέστησαν τα υπάρχοντα επιστημονικά ονόματα, όπως το B1617.2 για την ινδική παραλλαγή, τόνισε ωστόσο ότι «καμία χώρα δεν πρέπει να στιγματιστεί».

Πολλοί ειδικοί έχουν επισημάνει ότι το να δίνεις όνομα στις μεταλλάξεις με βάση τη χώρα στην οποία εντοπίστηκαν αρχικώς μπορεί να οδηγήσει σε άδικη διάκριση.

Οι προτάσεις


Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος είναι γεγονός – Το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, η Ρωσία και η Κίνα
Αναλύσεις |

Το ΝΑΤΟ των πέντε ηπείρων – Το νέο δόγμα, η Ρωσία και η Κίνα

Στην Ευρώπη δεν επικρατεί πλέον ειρήνη και οι απειλές είναι μεγάλες και άμεσες, εκτιμούν οι «30» του ΝΑΤΟ, υπογράφοντας ομόφωνα μια στρατηγικής σημασίας στροφή που θα σφραγίσει την επόμενη δεκαετία – τουλάχιστον.