Η συσσώρευση που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας ανήκει ήδη στο παρελθόν, ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια για το WTI καταγράφουν αύξηση κατά 3%, με το Brent λίγο νωρίτερα να έχει πιάσει μέχρι τα 70 δολάρια.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα προθεσμιακά συμβόλαια για το αργό σκαρφάλωσαν στα υψηλότερα επίπεδα των δυόμιση τελευταίων ετών από τη στιγμή που ο ΟΠΕΚ+ εκτίμησε ότι η παγκόσμια αγορά θα γίνει πιο σφιχτή ενόψει της συνόδου για την πολιτική παραγωγής πετρελαίου.

Από τα 68,31 δολάρια το βαρέλι στα οποία έκλεισε το WTI (West Texas Intermediate) ανέβηκε κατά 3% . Το Brent ανέβηκε στα 70 δολάρια την Τρίτη το πρωί, στα οποία δεν είχε ξαναφτάσει από το 2019.

Τα παγκόσμια αποθέματα που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας θα υποχωρήσουν με μεγάλη ταχύτητα από τον Ιούνιο και έπειτα, σύμφωνα με έκθεση της αγοράς από τον ΟΠΕΚ+, ο οποίο αναμένεται να επικυρώσει τον σχεδιασμό αύξησης της παραγωγής από τον Ιούλιο κατά τη συνάντηση των μελών του.

Μια ισχυρή ανάκαμψη στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη οδηγεί τον ΟΠΕΚ+ στην εκτίμηση ότι οι αγορές μπορούν να απορροφήσουν πρόσθετες ποσότητες πετρελαίου, παρά την προοπτική μεγαλύτερης προσφοράς από το Ιράν μετά την ανανέωση της συμφωνίας για τα πυρηνικά.

Και, ενώ η εξάπλωση του κορωνοϊού σε περιοχές της Ασίας, με πιο έντονη στην Ινδία, μπορεί να είναι αρνητική για τη ζήτηση, η κοινή τεχνική επιτροπή του ΟΠΕΚ+ προβλέπει ότι τα πολύ μεγάλα αποθέματα θα πέσουν κατά τουλάχιστον δύο εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο.

Ο επικεφαλής της FGE, Φερειντούν Φεσαράκι, μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Bloomberg, έκανε λόγο για «αρκετά σφιχτές ισορροπίες». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η αύξηση της ζήτησης είναι αρκετά καλή, το ίδιο και η πειθαρχία του ΟΠΕΚ+ και τα αποθέματα μειώνονται. Εάν δεν σκιάσει την αγορά το Ιράν, οι τιμές μπορούν να “χτυπήσουν” τα 75-80 δολάρια το βαρέλι κατά τον Αύγουστο.

Κρίσιμος ο ρόλος το Ιράν

Σημειώνεται ότι ενόψει της διαδικτυακής συνόδου των υπουργών του ΟΠΕΚ+, παραμένει κρίσιμη η διάθεση από την πλευρά του Ιράν. Ρώσοι και Ιρανοί αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις επαφές για την ανανέωση της συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά η οποία μπορεί να οδηγήσει στην άρση των κυρώσεων για τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, ανέφεραν χθες ότι υπάρχουν ακόμη περίπλοκα ζητήματα που πρέπει να λυθούν.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ιράν δήλωνε ότι δεν υπάρχει σοβαρό εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της χώρας του και των διεθνών οργανισμών.

Η επιστροφή του Ιράν θα γίνει «οργανωμένα και με διαφάνεια», χωρίς να διαταραχθεί η σταθερότητα που επιδιώκουν άλλες χώρες του ΟΠΕΚ+, είπε στη διάρκεια χθεσινής συνάντησης ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Μοχάμαντ Μπαρκίντo.

Ωστόσο, ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιζάν Ναμντάρ Ζανγκανέχ δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη ότι τα τεράστια αποθέματα μπορούν πολύ γρήγορα να ανατραπούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές