Ανοδικές τάσεις παρουσιάζει η τιμή του πετρελαίου εν όψει και της αυριανής συνόδου των κρατών μελών του ΟΠΕΚ+, με τους επενδυτές να εκτιμούν πως η αυξημένη ζήτηση θα απορροφήσει τη σχεδιαζόμενη αύξηση στα επίπεδα προσφοράς.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα futures του αργού πέρασαν πάνω από το όριο των 67 δολαρίων, που σημαίνει πως ο μαύρος χρυσός οδεύει να κλείσει και αυτό το μήνα με κέρδη.

Την ίδια ώρα η μέση τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ για το τρέχον εορταστικό τριήμερο της αργίας του Memorial Day (που συνήθως είναι από τα κορυφαία σε ταξιδιωτική κίνηση στις ΗΠΑ, σε ετήσια βάση) βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της από το 2014, στα 3,046 δολάρια το γαλόνι.

Οι αγορές περιμένουν πως τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ και οι εκτός καρτέλ πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, όπως η Ρωσία, θα επιβεβαιώσουν αύριο την απόφαση τους να προχωρήσουν σε μετριοπαθή αύξηση της παραγωγής τον Ιούλιο. Οι αναλυτές αναμένουν κατά μέσο όρο αύξηση της τάξεως των 840.000 βαρελιών την ημέρα.

Αν και η ενίσχυση της παγκόσμιας ζήτησης λόγω της ανάρρωσης των οικονομιών από την πανδημία ωθεί ανοδικά τις τιμές, η προοπτική αύξησης των εξαγωγών από το Ιράν με την επίτευξη νέας διεθνούς ειρηνευτικής συμφωνίας ισορροπεί τις τάσεις.

Τα τεχνικά κλιμάκια του ΟΠΕΚ+, στο κείμενο που ετοίμασαν σήμερα εν όψει της αυριανής συνόδου, υποστηρίζουν πως η ζήτηση θα αυξηθεί κατά περίπου 6 εκατ. βαρέλια την ημέρα από την επόμενη χρονιά. Θεωρούν επίσης πως η μειωμένη παραγωγή από παραγωγούς εκτός καρτέλ θα δώσει… χώρο στην αγορά για την απορρόφηση της διαφαινόμενης αύξησης των εξαγωγών από το Ιράν.

Σημειώνεται πως το Ιράν και οι δυτικές δυνάμεις επανήλθαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη, για τον πέμπτο και πιθανότατα τελευταίο γύρο των συνομιλιών για την αναζωπύρωση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ιράν θα περιορίσει το πρόγραμμα του και η Δύση θα άρει τις κυρώσεις εναντίον του επιτρέποντας έτσι στην Τεχεράνη να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές πετρελαίου.

Σε δηλώσεις του νωρίτερα, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Μπιζάν Ναμντάρ Ζαγκανέχ δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να ανεβάσει στροφές αυξάνοντας την παραγωγή στα 6,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ωστόσο, ακόμη κι αν η συμφωνία επιτευχθεί σύντομα, είναι βέβαιο πως θα περιλαμβάνει διαδοχικά στάδια εφαρμογής που θα καθυστερήσει χρονικά την αύξηση της ροής του ιρανικού αργού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές