
Η περιβαλλοντική προστασία εκτείνεται πολύ πέραν της μείωσης των εκπομπών CO2 και έχει να κάνει με θέματα όπως η μείωση της κατανάλωσης πρώτων υλών, η διαφύλαξη των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας, η βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής.
Ως εκ τούτου, παράλληλα με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν η Ελλάδα και η ΕΕ για την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής, προχωρά και ο σχεδιασμός που αφορά την κυκλική οικονομία, ένα τεράστιο πεδίο δράσεων με ποικίλες ευκαιρίες και προκλήσεις σε κρατικό, επιχειρηματικό και εν τέλει προσωπικό επίπεδο.
Η κυκλική οικονομία στηρίζεται σε έννοιες όπως η επαναχρησιμοποίηση των υλικών μέσω της σωστής ανακύκλωσης και αποφυγής της σπατάλης τους, η ορθή διαχείριση των αποβλήτων, η χρήση έξυπνων τεχνολογιών στις πόλεις και στις μεταφορές και εν γένει η αλλαγή νοοτροπίας σε πολλά θέματα της καθημερινής ζωής.
Κατ’ επέκταση, έχει ένα κοινό στοιχείο με έναν άλλο πυλώνα της πράσινης ανάπτυξης, την εξοικονόμηση ενέργειας, αφού και στις δύο περιπτώσεις ισχύει το αξίωμα «το λιγότερο είναι και καλύτερο», καθώς επιχειρούμε να μειώσουμε το συνολικό αποτύπωμά μας στον πλανήτη.
Στην εξοικονόμηση ενέργειας έχουν τεθεί φιλόδοξοι στόχοι, οι οποίοι σε πρώτη φάση θα αρχίσουν να υλοποιούνται μέσω κεφαλαίων 1,7 δισ. που προβλέπει το σχέδιο ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0». Μαζί με τη σχετική μόχλευση, το ποσό που θα διοχετευθεί στην αγορά αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.
Στην περίπτωση της κυκλικής οικονομίας, ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα το νέο εθνικό σχέδιο που θα ενσωματώσει το δεύτερο Σχέδιο Δράσης Κυκλικής Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για την υλοποίηση των απαραίτητων δράσεων και επενδύσεων προβλέπονται αυξημένα κεφάλαια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, με έμφαση σε περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία που καλούνται να αλλάξουν το οικονομικό μοντέλο λειτουργίας τους λόγω της απολιγνιτοποίησης.
Πέραν όμως όλων όσα συμβαίνουν, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι τόσο στην εξοικονόμηση ενέργειας όσο και στην κυκλική οικονομία σημαντικό είναι να έχει ο πολίτης άμεση επαφή με τις τεχνολογίες και νοοτροπίες που συνοδεύουν την πράσινη ανάπτυξη ώστε να είναι εξοικειωμένος και να μπορεί να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις.
Στο EcoFest, την τριήμερη γιορτή που διοργανώνεται εν όψει και της Ημέρας του Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, θα παρουσιαστούν «πράσινες» εφαρμογές και λύσεις. Τελευταία μοντέλα ηλεκτρικών οχημάτων και δικύκλων, εφαρμογές για «έξυπνα» σπίτια που μειώνουν την ενεργειακή κατανάλωση, οικολογική μαγειρική και μόδα, ανακύκλωση, διάφορες ερευνητικές πρωτοβουλίες, καθώς και αλληλεπιδραστικά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους.
Ο Σπύρος Παπαευθυμίου είναι αναπληρωτής καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας.


Latest News
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Γ’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita-600x400.jpeg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα [Γ' Μέρος]
Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο