Εκπληξη! Οι τιμές των αυτοκινήτων της Tesla αυξάνονται μετά από διαδοχικές μειώσεις τους τελευταίους μήνες. Ο λόγος για τις αυξήσεις, ωστόσο, προκαλεί έκπληξη.

Το 2020, η εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων άρχισε να μειώνει επιθετικά τις τιμές των οχημάτων της, προκαλώντας ανησυχία σε αναλυτές και επενδυτές, ότι αυτό θα μπορούσε να σημάνει ότι η Tesla θα αντιμετώπιζε πρόβλημα με τη ζήτηση εν μέσω της πανδημίας.

Οι πιο αισιόδοξοι, «διάβασαν» τα νέα αυτά ως θετικό σημάδι ότι το κόστος παραγωγής των αυτοκινήτων μειώθηκε.

Στο τέλος, η Tesla παρουσίασε ρεκόρ αυτοκινήτων το 2020, τα κέρδη της ήταν ισχυρά και η μετοχή της αυξήθηκε περισσότερο από 740%. Οι «ταύροι» κέρδισαν αυτήν την αντιπαράθεση.

Τώρα, με την άνοδο των τιμών, ξεκίνησε ξανά η συζήτηση για το τι συμβαίνει.

Οι «ταύροι» αναρωτιούνται αν οι τιμές αυξάνονται ως απάντηση στην υψηλή ζήτηση για οχήματα Tesla και στην έλλειψη οχημάτων σε ολόκληρη τη βιομηχανία.

Οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ. Και η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών έχει περιορίσει την παραγωγή αυτοκινήτων, αφήνοντας τους καταναλωτές με λίγη μόχλευση όταν προσπαθούν να παζαρέψουν τις τιμές για ένα όχημα στην αντιπροσωπεία.

Οι «αρκούδες» από την άλλη επικεντρώνονται επίσης στην έλλειψη ημιαγωγών, αλλά πιστεύουν ότι οι τιμές αυξάνονται από ανάγκη, επειδή τα ανταλλακτικά και τα εμπορεύματα, γίνονται πιο ακριβά.

Οι υψηλότερες τιμές ενδέχεται να βλάψουν τη ζήτηση για τα οχήματα της Tesla, οδηγώντας σε λιγότερες παραδόσεις σε σχέση με τις προσδοκίες της Wall Street. Επιπλέον, το υψηλότερο κόστος μπορεί να συμπιέσει τα περιθώρια κέρδους.

Ο διευθύνων σύμβουλος Elon Musk αποκωδικοποιήσε τη συζήτηση τη Δευτέρα, απαντώντας σε ένα tweet σχετικά με την αύξηση των τιμών.

Οι «αρκούδες» κερδίζουν αυτόν τον γύρο. Οι τιμές αυξάνονται επειδή οι τιμές των πρώτων υλών αυξάνονται και λόγω των «σημαντικών πιέσεων στις τιμές της αλυσίδας εφοδιασμού σε ολόκληρη τη βιομηχανία»

Ο Musk ασχολήθηκε επίσης με την αφαίρεση της οσφυϊκής στήριξης σε ορισμένα οχήματα. Η κατάργηση των χαρακτηριστικών αυτών θα ήταν ένας άλλος λόγος, για τον οποίον θα ανησυχούσαν οι «αρκούδες», αλλά ο Musk είπε ότι η υποστήριξη στο κάτω μέρος της πλάτης αφαιρέθηκε επειδή λίγοι άνθρωποι το χρησιμοποίησαν.

Ο τρόπος με τον οποίο θα εξελιχθούν οι παραδόσεις και τα περιθώρια κέρδους στα ερχόμενα τρίμηνα είναι ακόμη προς συζήτηση, οπότε η μετοχή δεν αντέδρασε πολύ στα τελευταία νέα.

Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο περίπου 0,3% στις συναλλαγές το πρωί της Τρίτης, ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,1% και ο δείκτης Dow Jones Industrial Average αυξήθηκε 0,3%.

Τον τελευταίο χρόνο η μετοχή της Tesla έχει μειωθεί κατά περίπου στο 11%, χάνοντας μερικά από τα επικά κέρδη του 2020.

Τα αυξανόμενα επιτόκια –που έβλαψαν τις μετοχές εταιρειών με υψηλή ανάπτυξη και κεφαλαιοποίηση όπως η Tesla περισσότερο από άλλες– μαζί με τον νέο ανταγωνισμό EV και την έλλειψη μάρκας έχουν επιβαρύνει τις μετοχές.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο