To 2019 είναι το τελευταίο πραγματικό έτος αναφοράς όσον αφορά τον τουρισμό, στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Από τα διαθέσιμα στοιχεία, μπορούμε να γνωρίζουμε πως οι Γερμανοί ήταν η πολυπληθέστερη ομάδα τουριστών από όσους επισκέφθηκαν εκείνη τη χρονιά την Ελλάδα, καθώς αντιστοιχούσαν στο 17% των αεροπορικών αφίξεων.

Την περυσινή καταστροφή που υπέστη ο κλάδος δείχνει να ακολουθεί η φετινή υστέρηση στις κρατήσεις, καθώς η Γερμανία έχει εντάξει την Ελλάδα στις επικίνδυνες ζώνες όσον αφορά στην Covid-19. Κάτι που συνεπάγεται πως ακόμη κι αν κάποιοι αποφασίσουν να έρθουν στην Ελλάδα για τις διακοπές τους, θα υποχρεωθούν (με βάση τα ως σήμερα δεδομένα) να μπουν σε δεκαήμερη καραντίνα μετά την επιστροφή τους σε γερμανικό έδαφος – η οποία δύναται να διακοπεί νωρίτερα μόνο υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.

Που θα ξοδευτούν τα επιδόματα;

Έτσι, για μια ακόμη χρονιά η Ελλάδα κινδυνεύει να στερηθεί τους πελάτες της καλύτερης τουριστικής αγοράς της. Όχι μόνο εξαιτίας της παράδοσης και του αριθμού των αφίξεων, αλλά και λόγω του διαθέσιμου εισοδήματος. Εκατομμύρια Γερμανοί εργαζόμενοι, άλλωστε, θα λάβουν και φέτος σημαντικά και αρκετά υψηλά επιδόματα διακοπών – τα οποία αρκετοί από αυτούς δαπανούσαν μέχρι πρόσφατα στην Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αρκετούς κλάδους, το επίδομα αυτό ξεπερνά τα 2.000 ευρώ, ενώ σε αρκετούς ακόμη κυμαίνεται από 1.000 ως 2.000 ευρώ. Για παράδειγμα (βλ. σχετικό πίνακα), οι εργαζόμενοι στους κλάδους της επεξεργασίας ξύλου και των κουφωμάτων λαμβάνουν επίδομα αδείας που μπορεί να ξεπερνά τα 2.500 ευρώ, ενώ κοντά στα 2.300 είναι το ποσό που αντιστοιχεί σε όσους ανήκουν στον κλάδο του μετάλλου, όπου δραστηριοποιείται το πανίσχυρο συνδικάτο της IG Metall.

Αντιθέτως, τα ποσά στην βιομηχανία υφασμάτων και το χονδρεμπόδιο είναι πολύ χαμηλότερα και τριψήφια, ενώ το χαμηλότερο επίδομα αφορά στους εργαζόμενους στον τουρισμό και τον επισιτισμό, με μέσο όρο που δεν ξεπερνά τα 190-240 ευρώ.

Έξω το δημόσιο, χαμένες οι γυναίκες

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι στη Γερμανία δεν λαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι επίδομα αδείας – άλλωστε, αυτό συγκαταλέγεται νομοθετικά στις «εθελοντικές εισφορές» του εργοδότη. Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου WSI, στην κατηγορία των «τυχερών» υπάγεται μόλις το 46% των Γερμανών που είναι ενεργοί στην αγορά εργασίας. Είναι κάτι που οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στο γεγονός ότι στο γερμανικό δημόσιο δεν προβλέπεται επίδομα αδείας, καθώς όλες οι έκτακτες αμοιβές περιλαμβάνονται σε ένα επίδομα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι τα Χριστούγεννα.

Οι διαφοροποιήσεις, όμως, είναι έντονες και σε άλλα επίπεδα. Μία από αυτές έχει να κάνει με το κατά πόσο οι εργαζόμενοι καλύπτονται ή όχι από συλλογική σύμβαση. Έτσι, για όσους υπάρχει τέτοια σύμβαση σε ισχύ, το 73% πρόκειται να λάβει και φέτος επίδομα αδείας – έναντι μόλις 35% για τους κλάδους στους οποίους δεν υπάρχει σύμβαση.

Επίσης, πολύ πιθανότερο είναι να λάβουν επίδομα οι εργαζόμενοι σε μεγάλες επιχειρήσεις, με πάνω από 500 εργαζόμενους, ενώ το ίδιο ισχύει για εκείνους που εργάζονται σε επιχειρήσεις με έδρα τα κρατίδια της δυτικής Γερμανίας, καθώς είναι σαφώς πιο ωφελημένοι σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους στην ανατολική.

Τέλος, αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι ενώ σχεδόν οι μισοί άντρες Γερμανοί (49%) λαμβάνουν τέτοιο επίδομα, για τις γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό είναι αρκετά χαμηλότερο (41%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή