Την επικαιροποίηση της σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με τον συντονισμό των περιορισμών της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ που τέθηκαν σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Καθώς η επιδημιολογική κατάσταση βελτιώνεται και οι εκστρατείες εμβολιασμού επιταχύνονται σε ολόκληρη την ΕΕ, η Επιτροπή προτείνει στα κράτη μέλη να χαλαρώσουν σταδιακά τα ταξιδιωτικά μέτρα, μεταξύ άλλων και κυρίως για τους κατόχους του ενωσιακού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID.

Η Επιτροπή έχει προτείνει επίσης την επικαιροποίηση των κοινών κριτηρίων για τις περιοχές κινδύνου και την εισαγωγή ενός μηχανισμού «φρένου έκτακτης ανάγκης», για την αντιμετώπιση του επιπολασμού νέων ανησυχητικών παραλλαγών ή παραλλαγών ειδικού ενδιαφέροντος. Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης ειδικές διατάξεις για τα παιδιά, ώστε να διασφαλίζει την ενότητα των οικογενειών που ταξιδεύουν, και προβλέπει τυποποιημένη περίοδο ισχύος για τα τεστ.

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, κ. Ντιντιέ Ρεντέρς, δήλωσε σχετικά: «Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρούμε μια συνεχή πτωτική πορεία του αριθμού των λοιμώξεων, γεγονός που καταδεικνύει την επιτυχία των εκστρατειών εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ. Παράλληλα, ενθαρρύνουμε επίσης οικονομικά προσιτές και ευρέως διαθέσιμες δυνατότητες διαγνωστικών εξετάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη μέλη προχωρούν πλέον σιγά σιγά στην άρση των περιορισμών τόσο στο εσωτερικό τους όσο και σε σχέση με τα ταξίδια. Σήμερα (σ.σ. χθες) προτείνουμε στα κράτη μέλη να συντονίσουν αυτή τη σταδιακή άρση των περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία, λαμβάνοντας υπόψη το νέο μας κοινό εργαλείο: το ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID. Προσδοκούμε πλέον από τα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν με τον βέλτιστο τρόπο τόσο το εργαλείο αυτό όσο και τη σύσταση, ώστε να έχει όλος ο κόσμος τη δυνατότητα να μετακινείται ελεύθερα και με ασφάλεια ξανά.»

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, κ. Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε σχετικά: «Η ελεύθερη κυκλοφορία είναι ένα από τα πολυτιμότερα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ: χρειαζόμαστε συντονισμένες και προβλέψιμες προσεγγίσεις για τους πολίτες μας, ώστε να υπάρχει σαφήνεια και να αποφεύγεται η ασυνέπεια μεταξύ των απαιτήσεων των κρατών μελών. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να κινηθούμε προς το νέο άνοιγμα των κοινωνιών μας τις επόμενες εβδομάδες με ασφάλεια και με συντονισμένο τρόπο. Καθώς ο εμβολιασμός προχωρεί με ολοένα ταχύτερους ρυθμούς, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι η ελεύθερη μετακίνηση, με ασφάλεια και χωρίς περιορισμούς, μπορεί να ξαναρχίσει σταδιακά. Ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία, ωστόσο πρέπει να παραμείνουμε επιφυλακτικοί και να δίνουμε πάντα προτεραιότητα στην προστασία της δημόσιας υγείας.»

Βασικοί άξονες

Βασικές επικαιροποιήσεις της κοινής προσέγγισης για τα ταξιδιωτικά μέτρα εντός της ΕΕ, με βάση τον χρωματικό χάρτη που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC):

-Τα πρόσωπα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως και διαθέτουν πιστοποιητικά εμβολιασμού σύμφωνα με το ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID θα πρέπει να εξαιρούνται από τις διαγνωστικές εξετάσεις που σχετίζονται με τα ταξίδια ή από την καραντίνα, εφόσον έχουν περάσει 14 ημέρες από τη λήψη της τελευταίας δόσης. Αυτό θα πρέπει επίσης να καλύπτει τα πρόσωπα που έχουν αναρρώσει και έχουν λάβει μία δόση εμβολίου 2 δόσεων.

-Όταν τα κράτη μέλη αποδέχονται αποδεικτικά εμβολιασμού με σκοπό την άρση περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία και σε άλλες περιπτώσεις, για παράδειγμα μετά την πρώτη δόση εμβολίου σε σειρά δύο δόσεων, θα πρέπει να αποδέχονται επίσης, υπό τους ίδιους όρους, πιστοποιητικά εμβολιασμού για εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19.

-Τα πρόσωπα που έχουν αναρρώσει και διαθέτουν πιστοποιητικά σύμφωνα με το ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID θα πρέπει να εξαιρούνται από τις διαγνωστικές εξετάσεις που σχετίζονται με τα ταξίδια ή από την καραντίνα, κατά τις πρώτες 180 ημέρες μετά από θετικό τεστ PCR.

-Τα πρόσωπα με έγκυρο πιστοποιητικό διαγνωστικής εξέτασης σύμφωνα με το ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID θα πρέπει να εξαιρούνται από πιθανές απαιτήσεις καραντίνας. Η Επιτροπή προτείνει τυποποιημένη περίοδο ισχύος για τα τεστ: 72 ώρες για τεστ PCR και 48 ώρες για γρήγορα τεστ αντιγόνων, στην περίπτωση που γίνονται δεκτά από κράτος μέλος.

-«Φρένο έκτακτης ανάγκης»: τα κράτη μέλη θα πρέπει να επανεισάγουν ταξιδιωτικά μέτρα για πρόσωπα που έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει, όταν σημειώνεται γρήγορη επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης ή όταν έχει αναφερθεί υψηλός επιπολασμός ανησυχητικών παραλλαγών ή παραλλαγών ειδικού ενδιαφέροντος.

-Αποσαφήνιση και απλούστευση των απαιτήσεων, όταν επιβάλλονται από τα κράτη μέλη με βάση τις δικές τους διαδικασίες λήψης αποφάσεων:Ταξιδιώτες από πράσινες περιοχές: κανένας περιορισμός

-Ταξιδιώτες από πορτοκαλί περιοχές: τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να απαιτούν τεστ πριν από την αναχώρηση (γρήγορο τεστ αντιγόνων ή τεστ PCR).

-Ταξιδιώτες από κόκκινες περιοχές: τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να απαιτούν από τους ταξιδιώτες να υποβάλλονται σε καραντίνα, εκτός εάν έχουν κάνει τεστ πριν από την αναχώρηση (γρήγορο τεστ αντιγόνων ή τεστ PCR).

-Ταξιδιώτες από περιοχές με βαθύ κόκκινο χρώμα: θα πρέπει να αποθαρρύνονται έντονα όλες οι μη αναγκαίες μετακινήσεις. Εξακολουθούν να ισχύουν απαιτήσεις διαγνωστικών εξετάσεων και καραντίνας.

-Για να διασφαλιστεί η ενότητα των οικογενειών, οι ανήλικοι που ταξιδεύουν με τους γονείς τους θα πρέπει να εξαιρούνται από την καραντίνα, όταν δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε καραντίνα οι γονείς, για παράδειγμα λόγω εμβολιασμού. Παιδιά ηλικί8ας κάτω των 6 ετών θα πρέπει επίσης να εξαιρούνται από τις διαγνωστικές εξετάσεις που σχετίζονται με τα ταξίδια.

Η Επιτροπή προτείνει να προσαρμοστούν τα κατώτατα όρια του χάρτη του ECDC με βάση την επιδημιολογική κατάσταση και την πρόοδο όσον αφορά τον εμβολιασμό. Για τις περιοχές που επισημαίνονται με πορτοκαλί, η πρόταση θα αυξήσει το κατώτατο όριο του 14ήμερου σωρευτικού ποσοστού ανακοίνωσης κρουσμάτων COVID-19 από 50 σε 75. Ομοίως, για τις κόκκινες περιοχές, η πρόταση θα προσαρμόσει το εύρος του κατώτατου ορίου από το τρέχον 50-150 στο νέο 75-150.

Επιπλέον, η Επιτροπή ζητεί να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για να διασφαλιστεί η ομαλή εφαρμογή του ενωσιακού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID. Για τον σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη θα πρέπει να αξιοποιούν, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, τις δυνατότητες που υπάρχουν βάσει του εθνικού δικαίου για να αρχίσουν να εκδίδουν ενωσιακά ψηφιακά πιστοποιητικά COVID ήδη πριν από την έναρξη εφαρμογής του κανονισμού στον οποίο αυτά βασίζονται, δηλαδή πριν από την 1η Ιουλίου. Στις περιπτώσεις που το εθνικό δίκαιο προβλέπει την επαλήθευση των πιστοποιητικών COVID-19, οι κάτοχοι ενωσιακού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID θα μπορούν ήδη να τα χρησιμοποιούν όταν ταξιδεύουν.

Ακόμη, η Κομισιόν θα υποστηρίξει τη διαδικασία αυτή, θέτοντας σε λειτουργία, την 1η Ιουνίου, το κεντρικό μέρος του ενωσιακού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID, τη διαδικτυακή πύλη της ΕΕ στην οποία θα αποθηκεύονται τα δημόσια κλειδιά που είναι απαραίτητα για την επαλήθευση ενός ενωσιακού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID. Δεδομένου ότι στην εν λόγω διαδικτυακή πύλη της ΕΕ δεν ανταλλάσσονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να κάνουν ήδη χρήση της λειτουργικότητάς της.

Η χθεσινή πρόταση της Επιτροπής διασφαλίζει επίσης τη συνέπεια με τους κανόνες για τα μη αναγκαία ταξίδια προς την ΕΕ, τους οποίους επικαιροποίησε το Συμβούλιο στις 20 Μαΐου 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας