Ο διεθνής ρόλος του ευρώ παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός το 2020.

Αυτό ήταν ένα από τα κύρια ευρήματα στην τελευταία ετήσια ανασκόπηση του διεθνούς ρόλου του ευρώ , που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

«Το ευρώ παραμένει αδιαμφισβήτητα ως το δεύτερο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο νόμισμα παγκοσμίως μετά το δολάριο ΗΠΑ», δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η έκθεση επισημαίνει ότι το μερίδιο του ευρώ σε διάφορους παγκόσμιους δείκτες ήταν σταθερό, με μέσο όρο περίπου 19% το 2020.

Πιο συγκεκριμένα, το μερίδιο του ευρώ σε εκκρεμή διεθνή δάνεια, στο απόθεμα διεθνών χρεογράφων και ως νόμισμα τιμολόγησης για τις εισαγωγές αγαθών εκτός ζώνης ευρώ παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερό. Το μερίδιο του ευρώ στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκε, όπως και το μερίδιο του ευρώ σε έκδοση χρέους σε ξένο νόμισμα και σε εκκρεμείς διεθνείς καταθέσεις.

Το ευρώ παρέμεινε βασικό νόμισμα στις διεθνείς αγορές πράσινων ομολόγων, ένα μικρό αλλά ταχέως αναπτυσσόμενο τμήμα των διεθνών αγορών ασφάλειας χρεών.

Πάνω από τα μισά από τα πράσινα ομόλογα που εκδόθηκαν παγκοσμίως το 2020 ήταν σε ευρώ. Για διεθνείς εκδόσεις (δηλ. Εκδόσεις ομολόγων από μη υπηκόους), περίπου το ένα τρίτο των πράσινων ομολόγων που εκδόθηκαν το 2020 ήταν σε ευρώ, η οποία αντιπροσώπευε τριπλάσια αύξηση σε σύγκριση με το 2016.

Η σχετική ανθεκτικότητα του διεθνούς ρόλου του ευρώ παρά το πανδημικό σοκ έρχεται σε αντίθεση με τη σημαντική πτώση που παρατηρήθηκε εξαιτίας της κρίσης δημόσιου χρέους της ζώνης του ευρώ.

Η ΕΚΤ τονίζει ότι όσο αφορά το μέλλον, ο διεθνής ρόλος του ευρώ θα υποστηριχθεί πρωτίστως από μια βαθύτερη και πληρέστερη Οικονομική και Νομισματική Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της ένωσης κεφαλαιαγορών.

Το Ευρωσύστημα υποστηρίζει αυτές τις πολιτικές και τονίζει την ανάγκη για περαιτέρω προσπάθειες για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή