Στα πλεονεκτήματα που απορρέουν από τη δημιουργία digital ευρώ στάθηκε σε τοποθέτηση της σήμερα, η ΕΚΤ, με την παρέμβαση της να επιβεβαιώνει πως και η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης (όπως και η αμερικανική Fed) φλερτάρουν με την ιδέα για τη δημιουργία δικού τους ψηφιακού νομίσματος σε ένα διάστημα που η αγορά των κρυπτονομισμάτων συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ υποστήριξε πως η δημιουργία ψηφιακού ευρώ θα μπορούσε να ενισχύσει το διεθνές κύρος του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, καθώς θα είναι πιο εύκολο σε χρήση και αποταμίευση από το κοινό. Αν και η Τράπεζα επισημαίνει πως η προστασία της υγιούς κατάστασης της οικονομίας της περιοχής από τυχόν κινδύνους, παραμένει η πρώτη της προτεραιότητα.

Το τελευταίο έχει να κάνει με το γεγονός πως η εισαγωγή ενός ψηφιακού ευρώ ελλοχεύει και κινδύνους, καθώς θα ανοίξει «παράθυρο» στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος και θα διευκολύνει τη στροφή σε πιο αδύναμα νομίσματα σε περιόδους κρίσης.

Πάντως, κάποιες από τις απειλές θα μπορούσαν να περιοριστούν μέσα από το σχεδιασμό και τους όρους που θα τεθούν, μέσα από «τη διαφάνεια και την επιλεκτική προστασία της ιδιωτικότητας», για να υπάρχει έλεγχος στις μεγάλες συναλλαγές και στην παράνομη διακίνηση χρήματος. Τέτοια παραδείγματα είναι η επιβολή ενός ανώτατου πλαφόν στο πόσα (ψηφιακά ευρώ) μπορεί να κατέχει ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης και βέβαια να είναι υποχρεωμένος να τα δηλώνει.

Η συζήτηση για το ψηφιακό νόμισμα έχει ενισχυθεί με φόντο την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενισχύσει τη χρήση του ευρώ έξω από τα στενά όρια της Ευρωζώνης, η οποία έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια και βέβαια κατά την περσινή χρονιά λόγω της πανδημίας. Αν και το θέμα βρίσκεται στα «χέρια» της ΕΚΤ, που ναι μεν… μελετά την πρόταση για ένα digital euro, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη οριστικές αποφάσεις.

Σημειώνεται πως, κατά την περσινή χρονιά, το ποσοστό του ευρώ επί των διεθνών αποθεμάτων σε ξένο συνάλλαγμα ήταν κάτω από το 22%, όταν το μερίδιο του δολαρίου έφτασε το 59%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή