
Σε μερική έστω επαναλειτουργία αρκετών από τις μονάδες της κατάφερε να προχωρήσει σήμερα η JBS SA, η κορυφαία εταιρεία παραγωγής και επεξεργασίας κρέατος παγκοσμίως μετά την κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε την Κυριακή. Γεγονός που ελπίζεται να μειώσει τη διαταραχή που έχει υποστεί η αμερικανική αγορά κρέατος και όχι μόνο. Πάντως, ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε πως πίσω και από αυτή την μέγκα-επίθεση βρίσκεται ομάδα χάκερς με έδρα τη Ρωσία, όπως δηλαδή έγινε και με την περίπτωση της Colonial Pipeline.
Η διοίκηση του διατροφικού κολοσσού ανακοίνωσε πως έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κυβερνοεπίθεσης, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των αμερικανικών εργοστασίων της να είναι, έστω και μερικώς, λειτουργικά από σήμερα. Σε πλήρη λειτουργία επανήλθε επίσης η μονάδα της στην Αλμπέρτα του Καναδά, μία από τις μεγαλύτερες της χώρας, ενώ από την Παρασκευή αναμένεται να λειτουργήσει και πάλι το εργοστάσιο της στην Ταζμανία της Αυστραλίας.
Θυμίζουμε πως η εταιρεία είχε αναγκαστεί να σταματήσει τη λειτουργία και των πέντε μονάδων της στις ΗΠΑ, που διαχειρίζονται περίπου 22.500 βοοειδή ημερησίως, όπως και μονάδες της στην Αυστραλία και τον Καναδά, με αποτέλεσμα οι αναλυτές να ανησυχούν για προβλήματα στον εφοδιασμό της αμερικανικής αγοράς και ντόμινο ανατιμήσεων στο λιανεμπόριο.

Διαταραχή στην αγορά
H JBS, που έχει έδρα το Σάο Πάολο της Βραζιλίας, διαθέτει μονάδες σε περίπου 20 χώρες σε όλο τον κόσμο. Όμως, η αμερικανική αγορά είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της, δεδομένου πως ελέγχει το ένα τέταρτο της αγοράς μοσχαρίσιου κρέατος και το ένα πέμπτο της ζήτησης σε χοιρινό.
Πάντως, η εταιρεία έχει αποφύγει για την ώρα να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες της επίθεσης, αν ζητήθηκαν ή πληρώθηκαν λύτρα, όπως και το εύρος της οικονομικής ζημιάς που προκάλεσε. Επίσης, δεν έχει απαντήσει σε ερωτήσεις αναφορικά με την πιθανή διαρροή ευαίσθητων στοιχείων προμηθευτών, πελατών, ή ακόμη και εργαζομένων.
Σε κάθε περίπτωση, οι διεθνείς αγορές αγροτικών προϊόντων αντέδρασαν άμεσα στην είδηση και στην προοπτική ελλείψεων στην τροφοδοσία της αμερικανικής αγοράς και όχι μόνο που μπορεί να προκαλέσουν αυξήσεις στις τιμές λιανικής.
Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος που ασχολήθηκε άμεσα με το θέμα διατάσσοντας το FBI να ερευνήσει την υπόθεση, επιβεβαίωσε σήμερα τις αρχικές πληροφορίες πως η επίθεση έγινε από εγκληματική οργάνωση με έδρα τη Ρωσία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, πρόκειται για μια γνωστή και σεσημασμένη ομάδα χάκερς που είναι γνωστή με την ονομασία REvil ή Sodinokibi.
Το Κρεμλίνο δεν ξέρει… τίποτε
Πάντως, με δεδομένο πως η νέα αυτή επίθεση έρχεται μόλις τρεις εβδομάδες μετά την κυβερνοεπίθεση στην Colonial Pipeline, που έκανε άνω-κάτω επί μέρες την αγορά καυσίμων της χώρας, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εμφανίζεται αποφασισμένος να εντείνει τα μέτρα για τη θωράκιση βασικών δομών και εταιριών εθνικής σημασίας.
Επίσης ήδη από χθες ανέβηκαν οι τόνοι απέναντι στους Ρώσους, παρά το γεγονός πως το Κρεμλίνο σε επίσημη τοποθέτηση του σήμερα αρνήθηκε κάθε γνώση ή πληροφορία για την επίθεση. Ωστόσο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ το ζήτημα του διαδικτυακού εγκλήματος και της δράσης των χάκερς θα βρεθεί στην ατζέντα της συνόδου Πούτιν και Μπάιντεν, στις 16 Ιουνίου, στη Γενεύη.


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια