Οι Ρώσοι χάκερς ξαναχτύπησαν! Μετά τη διαταραχή στην αμερικανική αγορά καυσίμων λόγω της κυβερνοεπίθεσης στην Colonial Pipeline, σειρά παίρνει η αγορά βοδινού κρέατος. Συγκεκριμένα, η ηλεκτρονική επίθεση που δέχτηκε η JBS SA, η μεγαλύτερη εταιρεία σφαγείων και επεξεργασίας κρέατος παγκοσμίως, την υποχρέωσε να κατεβάσει… ρολά και στα πέντε εργοστάσια που διαθέτει στις ΗΠΑ, όπως και σε μονάδες της σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με ανάρτηση της JBS, η κυβερνοεπίθεση έλαβε χώρα μέσα στο Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα η εταιρεία να διακόψει τη λειτουργία στα πέντε εργοστάσια της στις ΗΠΑ, τα οποία διαχειρίζονται 22.500 βοοειδή την ημέρα, μειώνοντας έτσι δραστικά την παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος σε εθνικό επίπεδο. Λεπτομέρειες για την επίθεση και το αν ζητήθηκαν λύτρα, δεν έχουν γίνει γνωστές.

Η JBS καλύπτει περίπου το ένα τέταρτο των αναγκών της αμερικανικής αγοράς σε μοσχαρίσιο κρέας και περίπου το ένα πέμπτο σε χοιρινό κρέας.

Μάλιστα, η ζημιά δεν περιορίζεται μόνο στις ΗΠΑ, καθώς η εταιρεία αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία των μονάδων της στην Αυστραλία, όπως και ένα από τα εργοστάσια της στον Καναδά.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους της ζημιάς είναι πως η JBS δεν είναι σε θέση ακόμη να μετρήσει το μέγεθος της ζημιάς, ούτε καν πόσο μεγάλο τμήμα της παραγωγής της παγκοσμίως έχει επηρεαστεί. Η JBS έχει εγκαταστάσεις και εργοστάσια σε περίπου 20 χώρες. Η μεγαλύτερη παρουσία της εντοπίζεται στις ΗΠΑ, κατόπιν στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά, αν και διαθέτει επίσης μονάδες στη Νότιο Αμερική και την Ευρώπη.

Ντόμινο ανατιμήσεων 

Με τις τιμές κρέατος να αντιδρούν άμεσα στις διεθνείς αγορές των αγροτικών προϊόντων, οι αναλυτές επισημαίνουν πως το πρόβλημα έχει να κάνει και με τη χρονική συγκυρία, καθώς οι ΗΠΑ «βγαίνουν» από ένα εορταστικό τριήμερο (για τη χθεσινή αργία του Memorial Day), που σημαίνει πως το λιανεμπόριο θα πρέπει να εφοδιαστεί με νέο εμπόρευμα. Αναμένουν δε, άμεσα ντόμινο ανατιμήσεων που θα πλήξουν το εμπόριο και τον καταναλωτή.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, για το θέμα έχει ενημερωθεί και ο Λευκός Οίκος ο οποίος έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του FBI να βοηθήσουν την εταιρεία. Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν, επίσης, πως και στην περίπτωση αυτή η πηγή της κυβερνοεπίθεσης εντοπίζεται σε εγκληματικό δίκτυο στη Ρωσία και μάλιστα φαίνεται πως το Οβάλ Γραφείο προσέγγισε τη Μόσχα στέλνοντας σαφές μήνυμα πως «τα σοβαρά και αξιόπιστα κράτη δεν υποθάλπουν εγκληματίες».

Επίσης, αναλυτές εκτιμούν πως διαταραχές στην αγορά θα αναζωπυρώσουν τη συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο για τον ουσιαστικό έλεγχο του 80% της αμερικανικής αγοράς κρέατος από μόλις τέσσερις εταιρείες-κολοσσούς, κάτι που εγείρει και θέμα ασφάλειας της χώρας. Μετά την JBS, που ελέγχει το 23% της αγοράς κρέατος στις ΗΠΑ, ακολουθεί από κοντά η Tyson Foods με μερίδιο της τάξεως του 22%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
American Express: Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Τζ. Ρόμπινσον
Διεθνή |

Πέθανε ο Τζ. Ρόμπινσον: Ο άνθρωπος που έκανε «σούπερ μάρκετ» την American Express

Η ιστορία του ανθρώπου που μεταμόρφωσε την πιστωτική κάρτα σε ένα σούπερ μάρκετ χρηματοοικονομικών υπηρεσιών - Εγκατέλειψε την εταιρεία το 1993 μετά από σύγκρουση με διευθυντικά στελέχη