Οι υποστηρικτές του γιουάν ασκούν πίεση στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να βρει τρόπο να αποσύρει τους δασμούς. Το κινεζικό νόμισμα ενισχύεται θεαματικά υποστηριζόμενο από ξένα κεφάλαια. Η ισχύς του δεν έχει πλήξει το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας ακόμη, όμως μπορεί να φέρει τους αμερικανούς καταναλωτές αντιμέτωπους με υψηλότερες τιμές.

Η Κίνα συνήθιζε να κρατά χαμηλά τη συναλλαγματική ισοτιμία του εθνικού νομίσματος για να προωθεί τις φθηνές εξαγωγές, θέμα αντιπαράθεσης με τους Αμερικανούς αξιωματούχους που προσπαθούν να εξισορροπήσουν τη διμερή εμπορική σχέση. Σήμερα, η Κίνα παράγει αγαθά υψηλότερης ποιότητας και εισάγει περισσότερα εμπορεύματα εκφρασμένα σε δολάρια ΗΠΑ, γιαυτό και η ιδέα της υποτίμησης του γιουάν δεν έχει οικονομική λογική. Προσφάτως, το Πεκίνο είχε περισσότερα προβλήματα  στο να αποτρέψει την υπερθέρμανση του ρέμνιμπι (της επίσημης ονομασίας του νομίσματος) και το 2021 αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολο.

Το γιουάν αλλάζει χέρια στα 6,38 ανά δολάριο, η ισχυρότερη ισοτιμία της τελευταίας τριετίας, έχοντας ενισχυθεί περίπου 12% από τον Μάιο του 2020. Τα σχετικά ελκυστικά επιτόκια και η ανκάμπτουσα οικονομία της Κίνας έχουν πυροδοτήσει τον ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων επενδυτών να αυξήσουν την κατοχή τους σε κινεζικά ενεργητικά. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης απειλούν τους κερδοσκόπους, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές τροποποιούν τις πολιτικές σε θέματα όπως η αύξηση των ποσοστώσεων για ξένες επενδύσεις, στην προσπάθειά τους να εκτονώσουν τις πιέσεις. Αν δεν υπάρξει κάποια απρόσμενη αύξηση επιτοκίου από την Federal Reserve, ή μια σημαντική χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίου στην Κίνα, το γιουάν είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει να ανατιμάται.

Το ερώτημα για τους εμπορικούς εταίρους της Κίνας είναι κατά πόσον οι εισαγωγείς τους θα συνεχίσουν να απορροφούν τον αντίκτυπο της συναλλαγματικής ισοτιμίας, ή θα αρχίσουν να μετακυλούν τον αντίκτυπο αυτό στους καταναλωτές. Το ισχυρότερο γιουάν εμφανίζεται σε μια περίοδο υψηλών τιμών στα εμπορεύματα και ελλείψεων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Στις ΗΠΑ, δασμοί κατά μέσον όρο της τάξης του 19% επιβλήθηκαν στα δύο-τρίτα των εξαγόμενων προϊόντων της Κίνας. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο υψηλότερο ποσοστό της 12ετίας τον Απρίλιο. Ενώ ένας λίγο ψηλότερος πληθωρισμός είναι καλοδεχούμενος, όμως μια απότομη άνοδος θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη.

Η Κίνα δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της βάσει της εμπορικής συμφωνίας Phase 1 και θεωρητικά αυτό επιτρέπει στην Ουάσιγκτον να φορολογήσει πιο σκληρά τις κινεζικές εισαγωγές. Ωστόσο, οι δασμοί δεν έχουν εκπληρώσει το σκοπό τους και τώρα υπάρχει ο κίνδυνος να εξελιχθούν σε μπούμεραγκ. Διπλωματικά, η Ουάσιγκτον ίσως δεν θα ήθελε να φανεί ότι προσφέρει στο Πεκίνο κάτι με αντάλλαγμα τίποτα, όμως ευτυχώς η Κίνα έχει από την πλευρά της δασμούς που μπορεί να χαμηλώσει. Η ώρα έχει φτάσει για την επίτευξη συμφωνίας.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners