
Στη μέθοδο του… μαστίγιου προχωρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να πιέσουν πρόσωπα και καταστάσεις, καθώς μαίνεται το παζάρι για τον περίφημο παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο. Συγκεκριμένα, η υπεύθυνη για θέματα εμπορίου Κάθριν Τάι προχώρησε στην επιβολή νέων δασμών σε προϊόντα αξίας 2 δισ. δολαρίων προς συνολικά έξι χώρες και στο… «καπάκι» πάγωσε την εφαρμογή τους για έξι μήνες, προκειμένου να δώσει χώρο και χρόνο στις διεθνείς διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν.
Πρόκειται για μια ευθεία κίνηση απειλής των ΗΠΑ προς χώρες που προτάσσουν το ζήτημα της επιβολής ψηφιακού φόρου προς τους αμερικανικούς πολυεθνικούς κολοσσούς, θέτοντας το θέμα και στο πλαίσιο των συζητήσεων για τον παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο. Οι χώρες αυτές είναι η Βρετανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστρία, η Ινδία και η Τουρκία!
Μεγαλύτερη χαμένη των δασμών, εφόσον ενεργοποιηθούν, είναι η Βρετανία με βρετανικές εξαγωγές αξίας 887 εκατ. δολαρίων ετησίως προς τις ΗΠΑ να απειλούνται με δασμούς ύψους 25%. Στη λίστα των προϊόντων είναι καλλυντικά, αρώματα, ρούχα, κοσμήματα και βιντεοπαιχνίδια.
Θυμίζουμε πως με τον ίδιο τρόπο οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει, αλλά παγώσει δασμούς ύψους 25% σε γαλλικά προϊόντα (κυρίως είδη πολυτελείας) αξίας 1,3 δισ. δολαρίων, όταν το Παρίσι ήταν το πρώτο που… βγήκε μπροστά με την επιβολή σε εθνικό επίπεδο ψηφιακού φόρου κατά των πολυεθνικών (κυρίως αμερικανικών) τεχνολογικών κολοσσών. Και οι δύο πλευρές πάγωσαν την επιβολή των μέτρων με την ελπίδα να φτάσουν σε συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων.
Το ζήτημα του ψηφιακού φόρου έχει επανέλθει στο προσκήνιο με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή ενός παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου που πρότεινε ο νέος Λευκός Οίκος και συζητείται πλέον σε επίπεδο διεθνών θεσμικών οργάνων, όπως το G7 και ο ΟΟΣΑ.
Μάλιστα, η κυβέρνηση Μπάιντεν προχώρησε και στην υποβολή βελτιωμένης πρότασης, στο 15% αντί του 21% που είχε προτείνει αρχικά, μια αναπροσαρμογή-καρότο που ικανοποίησε αρκετές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Μάλιστα, οι συζητήσεις σε επίπεδο G7 έχουν προχωρήσει σημαντικά.
Όμως, το θέμα του ψηφιακού φόρου παραμένει αγκάθι, καθώς οι ΗΠΑ θέλουν ο νέος παγκόσμιος εταιρικός φόρος να αφορά όλους τους επιχειρηματικούς κολοσσούς, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικών γιγάντων, ενώ οι χώρες που έχουν αποφασίσει την επιβολή του ψηφιακού φόρου δεν θέλουν να κάνουν πίσω. Μάλιστα, μόλις προ ημερών τις επιφυλάξεις του είχε διατυπώσει ανοιχτά, σε συνέντευξη του, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ. Και μάλλον η… καμπάνα των δασμών ήταν η αμερικανική απάντηση!


Latest News

Σάλος για τα παχυλά μπόνους της Τράπεζας της Αγγλίας
Η BoE, που κατηγορείται για λανθασμένες εκτιμήσεις σε σχέση με τον πληθωρισμό, επιβράβευσε τα στελέχη της μοιράζοντας πάνω από 23 εκατ. στερλίνες

Η ξηρασία φέρνει τον... θάνατο της ντομάτας - Οι οικονομικές συνέπειες
Η περίπτωση της Καλιφόρνια, που ελέγχει το ένα τέταρτο της παγκόσμιας παραγωγής βιομηχανικής ντομάτας, είναι χαρακτηριστική

«Αντεπίθεση» Ζάκερμπεργκ και Metα για να ξανακερδίσουν τους εφήβους
Οι χρήστες από 13 έως 17 ετών στις ΗΠΑ έπεσαν από το 71% στο 32% την τελευταία επταετία – Σαρώνουν στην «πιτσιρικαρία» οι πλατφόρμες του YouTube και του TikTok

Κατεβάζει κι άλλο τους θερμοστάτες η Γερμανία
Η πρόταση του υπουργού Οικονομίας αφορά όλα τα γραφεία, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης αερίου κατά 20%

Ο «άξονας» Κίνας και Σ. Αραβίας αλλάζει τον χάρτη της Μέσης Ανατολής
Η πρόσφατη επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στη Σ. Αραβία είναι αμφίβολο εάν έκλεισε το ρήγμα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η φημολογούμενη επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στο Ριάντ θα συσφίξει περαιτέρω τους διμερείς δεσμούς.

Ποια στεγαστικά δάνεια συμφέρουν και γιατί
Τι αλλάζει από τον Σεπτέμβριο – Το νέο τοπίο στη στεγαστική πίστη λόγω πληθωρισμού και ΕΚΤ – Ποια θεωρείται συμφέρουσα επιλογή σήμερα

H Μόσχα στρέφεται στα «φιλικά» νομίσματα
Τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας

Οι Γερμανοί μαζεύουν ξύλα για τον χειμώνα
Από φόβο μήπως η Ρωσία σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου πολλοί Γερμανοί γεμίζουν τις αποθήκες τους με καυσόξυλα και πέλετ παρά τις επιπτώσεις στην υγεία από την καύση.

Δύο ακόμα πλοία απέπλευσαν από τη Μαύρη Θάλασσα
Μεταφέρουν καλαμπόκι και ηλιόσπορους

Αναζητώντας τον φθηνότερο «διάδοχο» του σιταριού
Η παγκόσμια κατανάλωση σιταριού οδεύει προς τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση της εδώ και δεκαετίες