Στη μέθοδο του… μαστίγιου προχωρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να πιέσουν πρόσωπα και καταστάσεις, καθώς μαίνεται το παζάρι για τον περίφημο παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο. Συγκεκριμένα, η υπεύθυνη για θέματα εμπορίου Κάθριν Τάι προχώρησε στην επιβολή νέων δασμών σε προϊόντα αξίας 2 δισ. δολαρίων προς συνολικά έξι χώρες και στο… «καπάκι» πάγωσε την εφαρμογή τους για έξι μήνες, προκειμένου να δώσει χώρο και χρόνο στις διεθνείς διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν.

Πρόκειται για μια ευθεία κίνηση απειλής των ΗΠΑ προς χώρες που προτάσσουν το ζήτημα της επιβολής ψηφιακού φόρου προς τους αμερικανικούς πολυεθνικούς κολοσσούς, θέτοντας το θέμα και στο πλαίσιο των συζητήσεων για τον παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο. Οι χώρες αυτές είναι η Βρετανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστρία, η Ινδία και η Τουρκία!

Μεγαλύτερη χαμένη των δασμών, εφόσον ενεργοποιηθούν, είναι η Βρετανία με βρετανικές εξαγωγές αξίας 887 εκατ. δολαρίων ετησίως προς τις ΗΠΑ να απειλούνται με δασμούς ύψους 25%. Στη λίστα των προϊόντων είναι καλλυντικά, αρώματα, ρούχα, κοσμήματα και βιντεοπαιχνίδια.

Θυμίζουμε πως με τον ίδιο τρόπο οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει, αλλά παγώσει δασμούς ύψους 25% σε γαλλικά προϊόντα (κυρίως είδη πολυτελείας) αξίας 1,3 δισ. δολαρίων, όταν το Παρίσι ήταν το πρώτο που… βγήκε μπροστά με την επιβολή σε εθνικό επίπεδο ψηφιακού φόρου κατά των πολυεθνικών (κυρίως αμερικανικών) τεχνολογικών κολοσσών. Και οι δύο πλευρές πάγωσαν την επιβολή των μέτρων με την ελπίδα να φτάσουν σε συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων.

Το ζήτημα του ψηφιακού φόρου έχει επανέλθει στο προσκήνιο με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή ενός παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου που πρότεινε ο νέος Λευκός Οίκος και συζητείται πλέον σε επίπεδο διεθνών θεσμικών οργάνων, όπως το G7 και ο ΟΟΣΑ.

Μάλιστα, η κυβέρνηση Μπάιντεν προχώρησε και στην υποβολή βελτιωμένης πρότασης, στο 15% αντί του 21% που είχε προτείνει αρχικά, μια αναπροσαρμογή-καρότο  που ικανοποίησε αρκετές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Μάλιστα, οι συζητήσεις σε επίπεδο G7 έχουν προχωρήσει σημαντικά.

Όμως, το θέμα του ψηφιακού φόρου παραμένει αγκάθι, καθώς οι ΗΠΑ θέλουν ο νέος παγκόσμιος εταιρικός φόρος να αφορά όλους τους επιχειρηματικούς κολοσσούς, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικών γιγάντων, ενώ οι χώρες που έχουν αποφασίσει την επιβολή του ψηφιακού φόρου δεν θέλουν να κάνουν πίσω. Μάλιστα, μόλις προ ημερών τις επιφυλάξεις του είχε διατυπώσει ανοιχτά, σε συνέντευξη του, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ. Και μάλλον η… καμπάνα των δασμών ήταν η αμερικανική απάντηση!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή