Λίγες ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της Lightsource bp για την είσοδό της στην ελληνική αγορά ενέργειας κλειδώνοντας έργα 140 MW στον διαγωνισμό της ΡΑΕ, που ανήκουν σε χαρτοφυλάκιο 640 MW το οποίο θα αποκτήσει από την Kiefer ΤΕΚ, o υπεύθυνος για την Παγκόσμια Ανάπτυξη της εταιρείας μιλά στον Ο.Τ.

Ο Βλάσιος Σουφλής μιλά για τους λόγους για τους οποίους η κοινή εταιρία της Lightsource και της BP, που διαχειρίζεται και αναπτύσσει παγκοσμίως έργα ηλιακής ενέργειας, επέλεξε την Ελλάδα για να επενδύσει στις ΑΠΕ: «Τα θεμελιώδη δεδομένα της ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα είναι ισχυρά: Η ηλιακή ακτινοβολία είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, καθιστώντας έτσι την αγορά ελκυστική μόνο και μόνο από αυτή τη διάσταση. Επιπλέον, οι πολύ φιλόδοξοι στόχοι που έχουν τεθεί για την απανθρακοποίηση σε συνδυασμό με τις συμβάσεις ηλεκτρικής ενέργειας εικοσαετούς διάρκειας που υποστηρίζονται από το κράτος και την υψηλή τιμή της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας καθιστούν την ελληνική αγορά από τις πιο ενδιαφέρουσες στην Ευρώπη».

Οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς ΑΠΕ

Το στέλεχος της Lightsource bp επισημαίνει ακόμη τις μεγαλύτερες ευκαιρίες που θα αναδειχθούν στην ελληνική αγορά ενέργειας μέσα από την απόκτηση μεγαλύτερης ρευστότητας καθώς και την ωρίμανση της: «Ευελπιστούμε, ότι καθώς η αγορά ηλεκτρικής αναπτύσσεται περαιτέρω και θα αποκτά περισσότερη ρευστότητα θα προκύπτουν περισσότερες επιλογές για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ (σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και εμπόρους)».

Ο κ. Σουφλής υπογραμμίζει δε, τη σημασία που έχει για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και τους καταναλωτές το σύστημα των διαγωνισμών που τρέχει η ΡΑΕ για τη στήριξη των έργων: «Στο ενδιάμεσο διάστημα η Lightsource bp θεωρεί ότι το καθεστώς των διαγωνισμών υποστηρίζει τις επενδύσεις και ταυτόχρονα είναι οικονομικά αποδοτικό για τον καταναλωτή».

Υπό τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον ίδιο: «Η φιλοδοξία της εταιρίας μας είναι να ξεπεράσουμε κατά πολύ τις επενδύσεις των αρχικώς προγραμματισμένων 640 MW. Θα εξαρτηθεί από την ωριμότητα της ελληνικής αγοράς ενέργειας τα επόμενα χρόνια: Η εξέλιξη και η δυναμική των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, των εταιρικών PPAs, τη στρατηγική των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας έναντι των ανεξάρτητων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας κλπ.»

Επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ

Αναφορικά με το αν τα επενδυτικά πλάνα της Lightsource bp, ξεπερνούν εκείνα των 640 MW, όπως και για το ακριβές χαρτοφυλάκιο έργων, που ανακοίνωσε με την είσοδο της στην εγχώρια αγορά ενέργειας ο κ. Σουφλής διευκρινίζει ότι «θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το χαρτοφυλάκιο των 640 MW όσο θα προχωρούν τα στάδια των προηγούμενων ώριμων έργων. Αυτό που μπορώ να επιβεβαιώσω είναι πως για τα πρώτα 200 MW από το χαρτοφυλάκιο των 640 MW που θα αναπτύξουμε από κοινού με την Kiefer θα επενδύσουμε 160 εκ. ευρώ. Προσδοκούμε υλοποιώντας όλα τα έργα των 640 MW να επενδύσουμε στην Ελλάδα περισσότερα από 500 εκ. ευρώ. Σχετικά με τα 200 MW με βάση το χρονοδιάγραμμα που ορίζουν οι δημοπρασίες αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί σε 24 μήνες», τονίζει το στέλεχος της Lighsource bp.

Ο ίδιος όπως δηλώνει στον Ο.Τ. βλέπει πολλές ευκαιρίες στην ελληνική αγορά ενέργειας και για το σκοπό αυτό κάνει γνωστό ότι «η Lightsource bp συστήνει στην Ελλάδα ομάδα με προσωπικό που θα ερευνήσει το σπουδαίο ηλιακό δυναμικό της χώρας. Βλέπουμε πολλές ευκαιρίες», καταλήγει ο υπεύθυνος για την παγκόσμια ανάπτυξη της εταιρείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης